Знаме на Холандија

Знамето на Холандија има три хоризонтални пруги со следните бои: црвена, бела и сина. Размерот на должината и ширината изнесува 2:3. Ова знаме е најстаро тробојно знаме во светот, кое сè уште се користи. Ова не е прво холандско знаме. Кон крајот на XV век, секоја провинција имала свое знаме. Во текот на заедничките експедиции, почнале да се користат едноставни знамиња. Знамето на Холандија е едно од најстарите тробојни знамиња и најстаро тробојно знаме што е во употреба.

Знамето на Холандија

Поврзани и слични знамињаУреди

Знамиња што се слични на знамето на ХоландијаУреди

Знамиња што се слични со знамето на Холандија
Знаме на Луксембург Знаме на Русија Знаме на Панславизам
Знаме на Хрватска Знаме на Франција Знаме на Парагвај

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди