Знаме на Белорусија

Националното знаме на Белорусија беше формално усвоено на 7 јуни 1995 година по одржување на референдум во претходниот месец. Ова знаме го замени старото знаме на Белоруска Народна Република, знаме што се користело од 1918. Сегашното знаме е модификација на знамето од 1951, додека Белорусија била дел од СССР. [1]


Знаме на Белорусија
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 7 јуни 1995
Опис Хоризонтални две ленти во црвена и зелена боја. Од лево има традиционален белоруски вез.

Знамето е составено до две хоризонтално полиња, црвено кое е поголемо и зелено кое е помало. Од левата страна на знамето се протега вертикално вез. Везот е модификација, шиена или цртана, што претставува локални цвеќиња и растенија. Создаден е од Матрена Маркович во 1917 година. Црвената боја го означува тешкото минато на Белорусија, додека зеленото ја претставува иднината на Белорусија. Слично знаме користи и претседателот на Белорусија.

Историски знамиња уреди

Наводи уреди

Поврзано уреди