Знаме на Лихтенштајн

Знамето на Лихтенштајн (германски: Flagge Liechtensteins) е составено од две хоризонтални полиња во сина и црвена боја и кралска круна сместена во левиот горен агол.


Знаме на Лихтенштајн
}}
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме
Сразмер 3:5
Усвоено во денешната форма на 30 јуни 1982 година
Опис две хоризонтални полиња во сина и црвена боја и кралска круна сместена во кантонот

Боите и симболите на знамето имаат културно, политичко и регионално значење. Сината го претставува небото, додека црвената боја алудира на „вечерните огнови“ кои се палат во куќите низ земјата. Круната го олицетворува „единството на луѓето и нивниот принц“.[1] Постои недореченост околу бојата на круната, некои сметаат дека е златна, а други жолта.

ИсторијаУреди

Владини знамињаУреди

Знамиња на општините во Лихтенштајн

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Smith, Whitney. „Знаме на Лихтенштајн“. Encyclopædia Britannica. Архивирано од изворникот на 2020-03-26. Посетено на 2020-03-26.