Знаме на Ерменија

Националното знаме на Ерменија е знаме што се состои од три хоризонтални полиња во црвена, сина и жолта боја. Знамето се усвоило на 24 август 1990 година. Низ историјата Ерменија користела различни знамиња од кои повеќето имале животни на нив.


Знаме на Ерменија
}}
Назив еренски:Եռագույն (Yerakooyn)
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 24 август 1990
Опис Три хоризонтални ленти во црвена, сина и портокалова боја.
Творец Стефан Малхасјанц
}}
Варијанта на знамето на Ерменија
Назив Հայաստանի Զինանշան (Hayastani Zeenan'shan)
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 24 август 1990
Опис Исто како државното, само што има присуство на националниот грб.

Други знамиња уреди

Поврзано уреди