Каталонски се изговара (català МФА: [kətəˈla] or [kataˈla]) е романски јазик и национален јазик на Андора и на Балеарските Острови, Каталонија, Валенсија и во италијанскиот град Алгуер. Исто така е зборуван во Арагон и Мурсија во Шпанија и во регионот Русилион во јужна Франција. Каталонскиот јазик се пишува со латиничната каталонска азбука која е многу слична на шпанската, со елементи од француската.

Каталонски јазик
Català
Застапен воШпанија
Франција
Италија
Андора
ПодрачјеВо Шпанија:
Балеарски Острови, Каталонија, Валенсија, Арагон, Мурсија
Во Франција:
Северна Каталонија
Во Италија:
градот Алгуер
Во Андора
Говорници9,1 милиони  
Јазично семејство
Статус
Службен воВо Шпанија:
Каталонија, Валенсија, Балеарски Острови
Во Италија:
Алгуер
Во Андора
Регулативен органInstitut d'Estudis Catalans
Acadèmia Valenciana de la Llengua
Јазични кодови
ISO 639-1ca
ISO 639-2cat
ISO 639-3cat — опсежен код
Поединечен код:
cat — Каталонски
{{{mapalt}}}
Каталонски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Поврзано уреди