Знамето на Украина било официјално усвоено за првпат во 1918 година за време на краткотрајната Украинска Народна Република. Знамето било сино и жолто со украинскиот тризаб на него. Подоцна, за време на болшевичка Украина, знамето било променето со црвено знаме а потоа и со црвено-сино знаме. Црвено-синото знаме било користено за време на Украинска Советска Цоцијалистичка Република. Старото сино-жолто знаме било повторно вратено во употрба во 1991 година.


Знаме на Украина
}}
Сразмер 1:2
Усвоено 28 јануари 1992
Опис Двобојно сино-жолто знаме.

Историски знамиња Уреди

Поврзано Уреди