Знаме на Германија

Знамето на Германија е официјалното знаме на државата. Знамето е тробојка составена од три еднакви вертикални ленти во црна, црвена и златна боја.


Знаме на Германија
}}
Назив Bundesflagge
Употреба граѓанско и пловно знаме граѓанско знаме и државно поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 23 мај 1949
Опис Хоризонтални три ленти во црна, црвена и златна боја.
}}
Варијанта на знамето на Германија
Назив Bundesdienstflagge
Употреба државно, пловно и воено знаме вексиколошки опис нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 7 јуни 1950
}}
Варијанта на знамето на Германија
Назив Dienstflagge der Seestreitkräfte der Bundeswehr
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 9 мај 1956

Германската тробојка се појавила во XIX век и својата популарност ја стекнал за време на германската револуција во 1848 година. Карткотрајниот Франкфуртски парламент во периодот 1848-1850 година го предложил знамето како знаме на обединетите германски држави. Со основањето на Вајмарската Република по Првата светска војна, знамето било официјално усвоено како државни знаме. За време на Втората светска војна се користел друг дизајн на тробојката, за да подоцна се врати денешната верзија, прво во Западна и Источна Германија а подоцна во денешна обединета Германија.

Боите на денешното знаме се поврзуваат со републиканската демократија основана по Првата светска војна и боите ги претставуваат германската слобода и обединетост.[1]

Бои уреди

Бои Црна Црвена Златна
RAL 9005
црна
3020
црвена
1021
кадиумска жолта
HKS 0, 0, 0 5.0PB 3.0/12 6.0R 4.5/14
CMYK 0.0.0.100 0.100.100.0 0.12.100.5
Пантон Black 485 7405
HTML хексидецимали #000000 #FF0000 #FFCC00
HTML децимали 0,0,0 255,0,0 255,204,0

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. (германски) Federal Parliament of Germany (2004-12-15). „Schwarz Rot Gold. Symbol der Einheit“. Архивирано од изворникот на 2009-07-07. Посетено на 2007-05-29.

Надворешни врски уреди