Малтешки јазик


Малтешки јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици. Овој јазик се зборува во Малта, Австралија, Канада, Италија итн. од страна на околу 330 000 луѓе. Овој јазик е службен јазик на Малта, и еден од јазиците на Европската унија. Овој јазик е многу сличен на арапскиот јазик и тоа на тунискиот арапски јазик. Со неговото развивање, малтешкиот јазик преземал многу особини и зборови од италијанскиот и англискиот јазик. Како службен јазик на Малта станал во 1936 година.

Малтешки јазик
Maltese

Malti

Зборуван во: Малта, Австралија, САД, Италија 
Регион: Сицилија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Малтешки јазик
 
Писмо: Малтешка азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: