Касписко Езеро

(Пренасочено од Касписко Море)


Каспиското Езеро или Касписко Море е најголемата затворена водена површина на земјата. Има карактеристики на езеро заради географските прилики и затвореноста. Зафаќа површина од 371.000 км² и зафатнина од 78.299 км³. Тоа е непроточна површина и лежи на површина помеѓу Русија и северен Иран. Најголемата длабочина му е 1.025 метри. Наречено е море бидејќи кога првпат е откриено од Римјаните, кога ја пробале водата била солена, и оттука заклучиле дека станува збор за море. Има соленост на водата од 1,2%.

Касписко Езеро
Касписко Езеро - Сателитска снимка на Каспиското Езеро
Сателитска снимка на Каспиското Езеро
Координати Предлошка:Coor at d
Вид солено
Главен дотек Волга
Површина на сливот 3.626.000 км²
Земји во сливот Азербејџан, Иран, Казахстан, Русија, Туркменистан
Површина 371000 км²
Водна зафатнина 78200 км³
Проточност (на езерската вода) 250 год.
Населени места Баку (Азербејџан), Рашт (Иран), Актау (Казахстан), Махачкала (Русија), Туркменбаси (Туркменистан)
Наводи [1]

НаводиУреди

  1. van der Leeden, Troise, and Todd, eds., The Water Encyclopedia. Second Edition. Chelsea, MI: Lewis Publishers, 1990, стр. 196.

  Оваа статија за езеро е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!