Знамето на Шпанија е официјалното знаме на територијата на ова европско кралство. Знамето е опишано и одредено со шпанскиот устав од 1978 година и се состои од три хоризонтални ленто во црвена, жолта и црвена боја, каде жолтата лента е двапати поголема од црвената. Во граѓанската верзија на знамето го нема државниот грб на жолтата лента, додека во националната верзија има присуство на државниот грб на жолтата лента.


Знаме на Шпанија
}}
Назив Rojigualda.
Употреба граѓанско и пловно знаме граѓанско знаме и државно поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 2:3
Усвоено 6 декември 1978
Опис Три нееднакви хоризонтални ленти во црвена, жолта и црвена боја.
}}
Варијанта на знамето на Шпанија
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 2:3
Усвоено 28 мај 1785
Опис Три нееднакви хоризонтални ленти во црвена, жолта и црвена боја со грбот во средина.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди