Знамето на Србија е триколор со боите на панславинизмот и со државниот српски грб во средината. Знамето е поделено на три еднакви дела, црвеното поле е најгоре, потоа синото поле е во средина и најдолу е белото поле. Државниот грб е вметнат во средината на овие три полиња. Слични на ова знаме се користеле и низ српската историја различни во распределбата на боите и со вметнати различни детаљи. Официјалното знаме е официјално усвоено на 11 ноември 2010[1].


Знаме на Србија
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 16 август 2004
Опис Триколор со државниот грб во средината

Историски знамиња уреди

Знамиња на Српската војска уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди