Сеута

автономен шпански град во Мароко

Сеута (шпански: Ceuta) e автономен град во Шпанија е една од шпанските ексклави кои се наоѓаат на брегот на Северна Африка. Зафаќа површина од 28 км2 и има 76.000 жители.

Знаме на Сеута

Политички статус

уреди

Градот се граничи со Мароко, со што таа држава полага право над градот. Се повикува на барање градот да биде под нејзина контрола, слично како во случајот со Гибралтар се наоѓа на шпанска територија, а е под британска контрола. Меѓутоа Владата на Шпанија и шпанскиот народ не се согласуваат, велејќи дека Сеута и Мелиља отсекогаш биле и ќе бидат шпанска територија.