Фарски (føroyskt) е северен германски јазик од германската група на јазици. Јазикот е зборуван од околу 48,000 на Фарските Острови и околу 12,000 луѓе во Данска. Тој е еден од трите островски јазици во Северна Европа, произлезени од стариот норвешки јазик што се зборувал во Скандинавија за време на Викинзите. Другите два јазици се исландски јазик и норнски јазик (изумрен).

Фарски јазик
føroyskt mál
Изговор/ˈføːɹɪst mɔaːl/
Застапен воФарски Острови, Данска, Гренланд
НародФарчани
Говорници72.000  (2007)
Јазично семејство
Претходни облици:
старонордиски јазик
Писмофарска азбука
латиница
Статус
Службен во Фарски Острови
Признаен како малцински во Гренланд
Регулативен органКомитет за фарски јазик Føroyska málnevndin
Јазични кодови
ISO 639-1fo
ISO 639-2fao
ISO 639-3fao
Linguasphere52-AAA-ab
Тастатура на Фарски јазик

Писмо

уреди

Фарската азбука е составена од 29 букви:

големи букви
A Á B D Ð E F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V Y Ý Æ Ø
мали букви
a á b d ð e f g h i í j k l m n o ó p r s t u ú v y ý æ ø

Фонологија

уреди
Самогласки
предни средни задни
незаоблени заоблени
кратки долги кратки долги кратки долги кратки долги
затворени ɪ ʏ ʊ
средни ɛ œ øː ɔ
отворени a

Како и кај останатите германски јазици, така и фарскиот има голем број на самогласки. Вкупниот број на самогласки е 26. Употребата на самогласките исто така е слична, каде кратките самогласкки се појавуваат кај затворени слогови (тие што завршуваат на согласка), а долгите самогласки се појавуваат кај отворени слогови.

Согласки
уснен и алвеоларни рефлексивни преднонепчени заднонепчени гласнени
носни m n (ɳ̊ ɳ) ɲ̊ ɲ ŋ̊ ŋ
експлозивни plain p t (ʈ) k
придишни tʃʰ
струјни централни f s ʂ ʃ h
странични ɬ
апроксимантни централни v ɹ (ɻ̊ ɻ) j w
странични l (ɭ̊ ɭ)

Наводи

уреди
  1. Sandøy, H., Frå tre dialektar til tre språk. In: Gunnstein Akselberg og Edit Bugge (red.), Vestnordisk språkkontakt gjennom 1200 år. Tórshavn, Fróðskapur, 2011, pp. 19-38. [1]

Надворешни врски

уреди