Молдавскиот јазик (limba moldovenească, лимба молдовеняскэ) — името на романскиот јазик во Молдавија. Според одлуката на Парламентот на Молдавија од март 2023 година, официјалниот јазик на земјата се преименува во романски[1][2]. Сепак, молдавскиот сè уште функционира како официјален јазик во делумнно признатата држава Приднестровие и како малцински јазик во Украина.

Молдавски јазик
лимба молдовеняскэ (кирилица)

limba moldovenească (латиница)

Застапен во Приднестровие

 Украина

ПодрачјеЈугоисточна Европа
Јазично семејство
Индоевропско
Писмокирилица ( Приднестровие)

латиница ( Украина)

Статус
Службен во
Признаен како малцински во Украина
Јазични кодови
ISO 639-1-
ISO 639-3

Наводи

уреди
  1. „НИ ДВА НИ ТРИ, МОЛДАВСКИ ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ? Молдавците изгласаа дека всушност, зборуваат романски јазик“.
  2. „Зошто Молдавија го преименува својот јазик во романски?“.

Поврзано

уреди