Знаме на Чешка

Знамето на Чешка е официјалното знаме на Чешка и на поранешна Чехословачка. Првичната верзија на чешкото знаме било исто со тоа од Полска и поради таа идентичност се додал и синиот триаголник од левата страна. Знамето ги содржи пансловенските бои: сина, бела и црвена.


Знаме на Чешка
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 30 март 1920
Опис Знаме со две хоризонтални полиња во црвена и бела боја и со син триаголник од левата страна.

Историски знамињаУреди

ПоврзаноУреди