Знамето на Турција е црвено знаме со бела полумесечина и бела ѕвезда во средината на знамето. Знамето во Турција се нарекува како Ay Yıldız ( месечина ѕвезда) или Alsancak (црвено знаме). Истото знаме се користело и за време на Отоманското Царство што било усвоено во 1844 година.


Знаме на Турција
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 1844
Опис Црвено знаме со бели полумесечина и ѕвезда во средината

Други знамиња

уреди

Поврзано

уреди