Карта на Босфор (црвено) во однос на Дарданелите (жолто) и Мраморното Море
Поглед на Босфор

Босфорот (турски: İstanbul Boğazı, Истамбул Боаз) — проток кој ги поврзува Мраморното и Црното Море и го разделува европскиот дел на Турција (Румелија) од азискиот (Анадолија). На него е расположен градот Истанбул.

Научно е докажано дека Босфорот постоел пред 7.500 години. Во минатото, нивото на водата во Црно и Средоземно Море биле многу помали за разлика од денеска. Како резултат на топењето на големите ледени маси и со навлегувањето во самиот Босфор, нивото на водата многу се зголемила.

Под протокот поминува железничкиот тунел „Мармарај“, пуштен во употреба на 29 октомври 2013 г.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди