Апхаски јазик

Апхаски (Аҧсуа бызшәа) — северозападен кавкаски јазик. Јазикот се зборува во Апхазија и е мајчин јазик на Апхазите. Јазикот е сроден со абазгискиот јазик. Јазикот е службен јазик во Апхазија и го зборуваат околу 100.000 луѓе.

Апхаски јазик
Аԥсуа бызшәа; аԥсшәа
ИзговорАпсуа бизшва
Застапен воАпхазија [1]
НародАпхази
Говорници113  (1993)e18
Јазично семејство
Дијалекти
абживански
бзипски
саѕиски
Писмоапхаска азбука
Статус
Службен воАпхазија
Јазични кодови
ISO 639-1ab
ISO 639-2abk
ISO 639-3abk
{{{mapalt}}}

КласификацијаУреди

Апхаскиот е дел од семејството на северозападни кавкаски јазици. Заедно со сродниот абазгиски тие сочинуваат посебна подгрупа на ова јазично семејство. Овие два јазика граматички се многу случно, но постојат одредени мали разлики во поглед на фонологијата.

РаспоространетостУреди

Апхаскиот се зборува во Апхазија. Покрај Апхазија, јазикот се зборува и меѓу апхаската дијаспора, поточно во Турција, Сирија, Ирак, Јордан, Грузија и делови на поранешен СССР. Сепак бројот на луѓе кои го зборуваат јазикот во дијаспората е непознат.

ДијалектиУреди

Апхаскиот е поделен на три главни дијалектни групи:

  • абживански - дијалектот се зборува на Кавказот
  • бзипски - дијалектот се зборува во одредени делови на Кавказот и Турција.
  • саѕиски - дијалектот се зборува во Турција.

Стандардниот апхаски јазик се базира на абживанскиот дијалект.

НаводиУреди

  1. Апхазија е спорна територија. Таа прогласила самостојност од Грузија, но не е призната од пошироката светска јавност.

ЛитератураУреди

  • Chirikba, V. A. (1996) 'A Dictionary of Common Abkhaz'. Leiden.
  • Chirikba, V. A. (2003) 'Abkhaz'. – Languages of the World/Materials 119. Muenchen: Lincom Europa.
  • Hewitt, B. George (2010) 'Abkhaz: A Comprehensive Self Tutor' Muenchen, Lincom Europa ISBN 978-3-89586-670-8
  • Hewitt, B. George (1979) 'Abkhaz: A descriptive Grammar'. Amsterdam: North Holland.
  • Hewitt, B. George (1989) Abkhaz. In John Greppin (ed.), The Indigenous Languages of the Caucasus Vol. 2. Caravan Books, New York. 39-88.
  • Vaux, Bert and Zihni Psiypa (1997) The Cwyzhy Dialect of Abkhaz. Harvard Working Papers in Linguistics 6, Susumu Kuno, Bert Vaux, and Steve Peter, eds. Cambridge, MA: Harvard University Linguistics Department.

Надворешни врскиУреди