Список на владетели на Бугарија

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Бугарски владетели)

Ова е список на владетелите на сите бугарски држави од најраните записи во Именикот на бугарските ханови до 1946 година кога е отфрлена монархијата во последната бугарска држава. Постоењето на митските владетели, како и периодот на нивното владеење, не се научно востановени и годините кај нив се преземени од Именикот на бугарските ханови, каде за Авитохол се вели дека владеел 300, а за Ирник 150 години. Во белешките е опишана промената на титулата кај одредени владетели како и дискутабилното потекло на други. Неколку помали владетели не се внесени во списокот.

Митски владетели (153605)

уреди
Титула Име Период на управување Белешки
Зиези Митскиот прародител на Прабугарите
Авитохол 153453? Се претпоставува дека тоа е Атила
Ирник (Ернак) 455465 Се претпоставува дека тоа е синот на Атила
Гостун 630632

Стара Велика Бугарија (632-668)

уреди
Титула Име Период на управување Белешки
Хан Кубрат 605? – 665 Обединител на прабугарските племиња
Хан Батбајан 665668

Прво Бугарско Царство (681-1018)

уреди
Титула Име Период на управување Белешки
Хан Аспарух 681 – околу 700 можно име Батај
Хан Тервел околу 700721 син на ханот Аспарух
Хан Кормесиј 721738
Хан Севар 738753 или 754
Хан Кормисош 753 или 754756
Хан Винех 756760
Хан Телец 760763
Хан Сабин 763766
Хан Умор авг.септ. 766
Хан Токту 766767
Хан Паган 767768
Хан Телериг 768777
Хан Кардам 777803
Хан Крум 803814
Хан Омуртаг 814831
Хан Маламир 831836
Хан Пресијан 836852
Хан/Кнез Борис I 852 - 889 852864 - хан
864889 - кнeз
Кнез Владимир Расате 889893
Кнeз/ Василевс Симеон I 893927 893913 - кнeз
913927 - василевс
Цар Петар I 927969
Цар Михаил 930 Брат на Петар I; крева бунт и се прогласува за цар
Цар Борис II 969971
Цар Роман 977 - 997 Син на цар Петар I и брат на цар Борис II

Второ Бугарско Царство (1185-1396)

уреди
Титула Име Период на управување Белешки
Цар Петар II 11851197 Според некои извори родот Асеневци бил од куманско потекло
Цар Иван Асен I 11901196 Совладетел и брат на Петар II
Цар Калојан 11971207 Брат на Иван Асен I и Петар II
Цар Борил 12071218 Според некои извори узурпатор
Цар Иван Асен II 12181241 Син на Иван Асен I
Цар Калиман Асен I 12411246 Регентски совет
Цар Михаил II Асен 12461256 1246 – ок. 1253 - регентски совет
ок. 1253 - самостојно управување
Цар Калиман II 1256
Цар Мицо Асен 12561263 По 1257 година ја преместува престолнината во Преслав
Цар Константин Асен 12571277
Император Јаков Светослав 12621276 Деспот, зет на Јован Асен II, управник на Видинската област, се прогласува за император; од руско потекло
Цар Ивајло (Иваил) 12781279
Цар Иван Асен III 12791280
Цар Георги I Тертер 12801292 Од куманско потекло
Цар Шишман I 12801313 Видински деспот; Според некои автори родот Шишмановци бил од куманско потекло
Цар Смилец 12921298
Цар Иван II 12981300
Цар Чака 12991300 Татарин
Цар Теодор Светослав 13001321
Цар Михаил 1301 Син на Константин I Асен и Марија Палеологина; титулата му е признаена од Византија, но загинува во судир со Теодор Светослав
Цар Георги II Тертер 13211322
Цар Михаил III Шишман Асен 13231330
Цар Иван Стефан 13301331
Цар Јован Александар 13311371
Цар Белаур 13311336
Цар Михаил Асен 13361354
Цар Јован Страцимир 13361396 13361355 - совладетел
13551396 - самостоен цар (во Видин)
Цар Иван Асен IV 13361354
Цар Шишман II 1341
Цар Иван Шишман 13711395
Цар Константин II Асен 1396 – ок. 1422

Трета Бугарска држава (1878-1946)

уреди
Титула Име Период на управување Белешки
Кнез Александар I Батенберг 18791886 Кнез на Кнежевство Бугарија
Кнез/Цар Фердинанд I 18871918 18871908 - кнез на Кнежевство Бугарија
19081918 - цар на Царство Бугарија
Цар Борис III 19181943 Цар на Царство Бугарија
Цар Симеон II 19431946 Последен цар на Царство Бугарија и премиер на Република Бугарија (20012005)

Белешки

уреди


Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди