Кормесиј (бугарски: Кормесий) ― хан[1] на Дунавска Бугарија во првата половина на 8 век. Западните хроники го именуваат Кормесиј како „третиот владетел над дунавските Бугари“, и тој понекогаш се смета за директен наследник на Тервел.

Кормесиј
Кормесий
Хан на Бугарија
На престол721–738
ПретходникТервел
НаследникСевар

Именик на бугарските ханови“ содржи траги од два оштетени записи помеѓу записите за Тервел и Севар, а второто од овие изгубени имиња главно се смета дека е на Кормесиј. Според делото „Именик“, Кормесиј би владеел 28 години и бил потомок на кралскиот клан Дуло. Според хронологијата развиена од Москов, Кормесиј би владеел 715 – 721 година, а подолгиот период одразен во „Именик“ би го означил времетраењето на неговиот живот или би вклучил период на дружење со неговите претходници. Други хронологии датираат дека владеењето на Кормесиј е од 721–738 година, но не може да се потврди со податоците во изворот „Именик“.

Кормесиј се среќава во врска со настаните околу мировниот договор помеѓу Бугарија и Римската Империја помеѓу 715 и 717 година - хронологијата треба да се аргументира од имињата на вклучениот император и патријарх - за што нашиот единствен извор е римскиот хроничар Теофан Исповедник. Според Теофан, договорот бил потпишан од Кормесиј како владетел на Бугарите. Ова доаѓа во спротивност со начинот на кој истиот писател подразбира, на друго место во хрониката, дека Тервел сè уште бил владетел на Бугарија дури во 718/719 година. Едната или другата изјава на Теофан тогаш мора да биде погрешна. Во спротивно, ќе треба да се претпостави дека Кормесиј го делел престолот со Тервел и го потпишал договорот како негов совладетел. Името на Кормесиј го прочитале и некои изучувачи во натписите околу споменикот на Мадараскиот коњаник. Преживеаниот дел од текстот на тој начин би зборувал за годишен данок во злато што Кормесиј го добил од римскиот император: со други зборови, мировниот договор би бил повторно воспоставен за време на неговото владеење. На крајот од натписот се споменува влошување на бугарските односи со Римската Империја . Меѓутоа, овој натпис може да се однесува на подоцнежните бугарски владетели Кормисош или Крум.

Кормесиј не се споменува во ниту еден друг историски контекст. Фактот дека нема записи за војни меѓу Бугарија и Римската Империја за време на неговото владеење, сепак, подразбира дека тој го одржувал мирот меѓу двете земји.

Врвот Кормесиј на островот Гринич на Јужношетландските Острови, Антарктик, бил именуван по Кормесиј.

Наводи

уреди
  1. Atanasse Boshkov (1993). The splendour of Bulgaria. George Neaf. стр. 49. khan Kormesiy

 

Извори

уреди
Претходник
Тервел
Хан на Бугарија
715–721
Наследник
Севар