Изглед на Видин

Видин

Бугарија Бугарија

Население 47.138[1]
Површина Километар квадратен
Административна поделба Видинска област
Регистарска ознака ВН (BG)
Веб страна Сајт/
Градоначалник Герго Гергов (БСП, ЗСАС)
Надморска височина 34 m
Координати: 43° 59′ С, 22° 52′ И

Vidin location in Bulgaria.png

Видин (бугарски: Видин) е град во северозападниот дел на Бугарија, административен центар на Видинската област. Тоj е град-пристаниште на бреговите на Дунав со тврдина и има 47.138 жители.

Видин е град со древна историja. Наследник е на древното келтско селиште Дунониja кадешто Римjаните потоа изградиле град-тврдина со името Бонониja, коjшто Бугарите го нарекле Б’дин (Бъдин), а потоа Видин. По римското време, тоj е едeн од главните градови на провинциjaта Горна Мезиja (Северозападна Бугариja и Источна Србиja).

Тврднината "Баба Вида" на Дунав

При Второто Бугарско Царство, цар Иван Срацимир го избира Видин за главниот град на Б’динското (Видинското) царство. Тоа постои само 32 години – од 1364 до 1396, кога и тој краj на Бугаријa е поробен од Турците. На 16 октомври 1689 австриjската армиjа на Хабсбуршката монархиjа ослободува Видин од турското иго, но подоцна Турците се враќат во градот. Во 1848, Видинци се дигаат против Турците.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди