Иван Асен I

бугарски владетел

Иван Асен I бил владетел на Второто Бугарско Царство од 1190 до 1195. Тој ја водел борбата против Византија од планината Стара Планина.

Иван Асен I
Цар на Бугарија
На престол1190–1196
ПретходникПетар IV
НаследникПетар IV
ДецаИван Асен II
Александар
ДинастијаАсенска династија
Второ Бугарско Царство (1185-1196 година).
Иван Асен I
Починал(а): 1196
Владејачки титули
Претходник
Петар IV
Цар на Бугарија
1187/1188–1196
со Петар IV
Наследник
Калојан