Иван Шишман

бугарски владетел

Јован Шишман или Иван Шишман (?-3. јуни 1395, Никопол) — бугарски цар (1356-јули 1393) (од 1371 година станал владетел). Тој бил син на Јован Александар и Теодора.

Иван Шишман
бугарски цар
Приказ на Иван Шишман
Владеење17 февруари 1371 – 3 јуни 1395
Починал(а)3 јуни 1395(1395-06-03)
Место на смртНикопол
ПретходникИван Александар
НаследникИван Страсимир
Придружник наКира Марија
Драгана Српска
ДинастијаШишманови
ТаткоИван Александар

ЦарувањеУреди

ПоделбаУреди

Околу 1356 година во Бугарија дошло до поделба на државата. Цар Јован Александар е на југ со престолниот престол, го дал на неговиот млад син, а северно со престолот Видин, него го дал на неговиот син Страцимир. Поради тие одлуки на царот многу предели ја искористиле неговата слабост и почнале да се делат меѓу себе. На тој начин тогаш се одвил Балчик од Калијакро. Тоа сите го прифатиле како своја цариградска патријаршија.

Односи со ТурцитеУреди

Османиите станале опасност за Бугарија после српската катастрофа на Марици 26 септември 1372 година така и Шишман морал да ја предаде својата сестра Тамара во султановиот харем, но Турците сепак во 1378 го освоиле Ихтиман, во 1383 Софија и во 1385 Ниш. Јован Шишман потоа пробал да ја врати власта над Влашката и Добруџската територија во 1386 година, но немал никакаов успех. После победата на Христијан кај Плочникот во 1387 и Билеч во 1388, го прекинал вазализмот кон Турците, но Турската опсада го покорила. Тој за да се спаси на Турците им гп предал Драстар.

ПоврзаноУреди