Кубрат

Владетел на Стара Велика Бугарија

Кубрат (бугарски: Кубрат, грчки: Χουβρατις) е основач и прв владетел на прабугарската племенска конфедерација Стара Велика Бугарија, којашто се наоѓала на територијата на денешна Украина во 7 век.

Кубрат
Владетел на Стара Велика Бугарија
Кубрат (во средина) со неговите синови
Владеењеок. 632 – ок. 650/665?[1]
Роден(а)606
Починал(а)665
Место на смртСтара Велика Бугарија
ПочивалиштеПерешепина (сега во Украина)
ПретходникГостун
НаследникБатбајан
ДинастијаДуло
ПотписMonogram of Kubrat.svg
Претходник
Органа
Бугарски владетел Наследник
Батбајан

  1. Kiril Petkov, The Voices of Medieval Bulgaria, Seventh-Fifteenth Century: The Records of a Bygone Culture East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450, BRILL, 2008, ISBN 9047433750, p. 1.