Епирско Деспотство

некогашна држава на Балканот
(Пренасочено од Епирско деспотство)

Епирско Деспотство — историска држава, која била создадена во 1204 година на западните делови од Балканскиот Полуостров со престолнина Јанина, во времето кога Константинопол бил преземан од страна на крстоносците, при кое била создадена Латинското Царство. Останатиот дел од Византија бил разделен на: Трапезунтско Царство, Никејско Царство и Епирско Деспотство. Ова деспотство се зачувало сè до средината на XIV век кога било вклучено во составот на Отоманското Царство.

Епирско Деспотство

1205 – 1479
Главен град Арта,
Јанина од 1358 до 1416
Вероисповед Православие
Уредување Автократија
деспотство
 -  1205 - 1214 Михаил I Комнин
 -  1448 – 1479 Леонардо III Токо
Историски период среден век
 -  Основана 1205
 -  Замрела 1479