Отвори го главното мени

Четврта крстоносна војна

Четврта крстоносна војна (1202 - 1204 година) првично имала за цел освојување на Ерусалим преку, контролираниот од муслиманите, Египет. Поради недостаток на пари, крстоносците заклучиле дека е потребно прво да се освои Задар, па Цариград и со тоа да се разбие Византија.

Четврта крстоносна војна
Дел од Крстоносните војни
ConquestOfConstantinopleByTheCrusadersIn1204.jpg
Освојување на Константинопол од страна на крстосниците во 1204.
Датум 1202-1204
Место Балкански полуостров
Исход Завршување на Големата шизма. Создавање на Латинското царство.
Територијални
промени
Создавање на крстоносни држави на Балканот.
Завојувани страни
Крстоносци Земји од Балканскиот полуостров
Команданти и водачи
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Ото IV
Armoiries Montferrat.png Бонифациј I
BlasonCHAMPAGNEancien.PNG Теобалд I
Blason Blois Ancien.svg Луј I од Блоа
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Алексеј V Дукас
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Исак II Ангелос
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Алексиј III Ангелос
Coat of arms of Hungary.svg Coat of arms of Croatia.svg Coat of Arms Zara.jpg Емерик I
Влез на крстоносците во Цариград
Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни