Кралство Сицилија

Кралство Сицилија (латински: Regnum Siciliae; италијански: Regno di Sicilia; сицилиски: Regnu di Sicilia) — држава која постоела на југот на Апенинскиот полуостров и остовот Сицилија од неговото основање од страна на Роџер II Сицилијански во 1130 година до 1816 година. Таа била држава наследничка на грофовијата Сицилија, која била основана во 1071 година за време на норманското освојување на јужна Италија.

Кралство Сицилија
Regno di Sicilia (Италијански)
Regnum Siciliae (Латински)

 

 

 

1130–1816
Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралството Сицилија во 1190 г.
Главен град Палермо
Јазици Латински
Италијански
Сицилиски
Уредување Кралство
Крал
 -  1130–1154 Роџер II Сицилијански (прв)
 -  1759–1816 Фердинанд I од Двете Сицилии (последен)
Историја
 -  Основана 1130
 -  Основано Кралство на двете Сицилии 1816