Никеја (грчки: Νίκαια) — назив за денешниот град во Турција, Изник кој се наоѓа во Анадолија.

Никеја
Νίκαια
Никеја is located in Turkey
Никеја
Никеја
Местоположба на Никеја
Координати: 40°25.74′N 29°43.17′E / 40.42900° СГШ; 29.71950° ИГД / 40.42900; 29.71950
Портата на стариот дел од градот.

Градот е познат по тоа што бил местото каде се оджиле два историски вселенски собори на христијанската црква. Овен тоа, градот е познат по тоа што бил престолнина на Никејската империја во времето кога Византија се распаднала поради кртстоносната инвазија во Цариград во 1204 година.

Градот се наоѓа на источниот брег од Аскалион, на надморска висина од 90 метри а денеска има околу 15.000 жители.