Стефан Урош V

Стефан Урош V Немањиќ, познат како Урош Несилниот, син е и наследник на царот Душан(Стефан Урош IV Душан). Владеел од 1355. до 1371, а задужбина му е манастирот Матејче. Тој е последен владетел на лозата Немањиќи. Во негово време слабее централната власт и обласните господари се осамостојуваат. После смртта на царот Урош, српската држава, односно српското царство престанува да постои.

Стефан Урош V
UrosV.jpg
Крал на Србија
На престол 1346–1355
Претходник Стефан Душан
Наследник царската титула е укината
Цар на Србите и Ромеите
На престол 1355–1371
Претходник Стефан Душан
Сопружник Ана Бесараб
Полно име
Стефан Урош V
Династија Немањиќ
Татко Стефан Душан
Мајка Елена од Бугарија
Роден(а) ~ 1336
Починал(а) 4 декември 1371

ВладеењеУреди

Владеењето на синот на царот Душан, било во секој поглед спротивно на владеењето и моќта на неговиот татко. Така да, првиот наследник на тронот, наследникот на царот Душан добил прекар Урош Несилниот. Новиот српски цар која титула ја наследил од татка си не успеал да ја заштити својата држава ниту од надворешните, ниту од внатрешните потреси.

 
Млад Урош V, од манастирот Високи Дечани

Наjсериозен противник му бил Симеон Немањиќ, Душановиот полубрат. Иако целокупната српска властела и црква застанала на страната на Урош на државниот собир во Скопје одржан во 1357. Симеон војно далеку посилен самостојно себеси си дoделил царски ознаки и завладеал со Епир и Тесалија во 1359. Младиот Урош со помош на неговата мајка Елена(Јелена) и дубровчаните, на државниот собор одржан во Скопје, успеал да го спаси своето владеачкото наследство. Но сепак, набргу српската држава се поделила на две царства, Урошево и Симеоново. Во поголемиот дел кој ги опфаќал сите стари српски земји владеел Урош. Се претпоставува дека умрел на 2. или 4 декември 1371. година, веројатно после Маричка битка, као последен српски цар.

За време на неговото владеење, 1365. година, за совладетел е крунисан крал Вукашин Мрњавчевиќ со надеж дека неговиот син наследник Марко Мрњавчевиќ(Крале Марко) ќе го наследи царскиот престол бидејки Урош немал наследници. Таа година Вукашиновиот брат Углеша ја превзема од царица Елена(Урошевата мајка) власта во градот Сер. После големите Душанови освојувања, царот Урош станува жртва на властелата која нагло се обогатила после тие освојувања. Инфраструктурната неповрзаност на новите територии на царството се оневозможила, а воспоставувањето на ред и поредок на државните инструменти било отежнато. Урош Несилниот е прогласен за светец 211 години после неговата смрт. Неговите мошти денес се наоѓаат во фрушкогорскиот манастир Нов Јазак.