Ахајско Кнежевство

Ахајското Кнежевство била една од „латинските држави“ кои биле создадени на просториите на поранешна Византија по преземањето на Цариград од страна на крстоносците во 1204 година.

Ахајско Кнежевство
Πριγκιπάτον Αχαΐας

1205 – 1432


Грб на Ахајското Кнежевство

Местоположба на Ахаја
Латинското Царство со нејзините вазалства
Главен град Андравида (1205-1249)
Мистра (1249-1261)
Јазици француски,
грчки
Вероисповед Римокатоличка,
Православна
Уредување Кнежевство
Историски период Среден век
 -  Четврта крстоносна војна 1204
 -  Основано 1205
 -  Битка кај Пелагонија 1259
 -  Династија Анжу 1278
 -  Морејско Деспотство 1432
Опсада на Ерусалим

Својот врховен подем го постигнала во времето на Вилијам II, кој градот Мистра го подигнал за своја престолнина, но по поразот во Пелагонија во 1259 година, морал да ја предаде на Михаил VIII, при што повторно започнало византиското присуство во државата. Државата опстојувала сè до 1432 година кога била повторно вратена на Византија.

Владетели на Ахајското Кнежевство

уреди

Власт на каталонската дружина од 1386. до 1396.

Поврзано

уреди