Македонска академија на науките и уметностите

национална академија на науките и уметностите на Македонија

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) — национална научно-творечка установа основана на 23 февруари 1967 г. За нејзин прв претседател бил избран Блаже Конески, а тековен претседател е Таки Фити.[2]

Македонска академија на науките и уметностите
Лого на МАНУ
Macedonian Academy of Sciences and Arts (2).JPG
Зградата на академијата во Скопје
Кратенка МАНУ
Основана 23 февруари 1967
Цел Да го следи и поттикнува развојот на науките и уметностите[1]
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Координати 41°59′47″ СГШ 21°26′30″ ИГД / 
Членство 46 академици, придружни, почесни и дописни членови
Службени јазици македонски
Претседател Таки Фити
Ген. секретар Леонид Грчев
Припадност CEN, SEEA
Мреж. место manu.edu.mk

Содржина

ЧленствоУреди

Членовите на МАНУ се избираат на секои три години на централното собрание на Академијата и од формирањето досега МАНУ имала 154 членови од кои сега 41 се со статус на редовни членови, а 33 се со статус на членови надвор од работниот состав. Досега имала и четири почесни членови, и тоа Коле Чашуле, Јосип Броз - Тито, Едвард Кардељ и Борис Евгенович Патон. Најстар академик е Ѓорѓи Филиповски (1919), а најмлад Абдулменаф Беџети (1959).

Научни одделенијаУреди

Истражувачки центриУреди

Претседатели на МАНУУреди

Меѓународна соработкаУреди

МАНУ е членка на CEN (Мрежата на академиите од централна и источна Европа) и SEEA (академии од југоисточна Европа). На редовна основа на заеднички научно-истражувачки проекти МАНУ соработува со: Европската академија на науките и уметностите, Друштвото на науките „Лајбниц“ од Берлин, Бугарската академија на науките и националните академии на науките на Украина, Русија, Полска, Романија, Унгарија, Србија, Црна Гора, Словенија, Косово и Турција[3].

Публикации и изданијаУреди

МАНУ досега има издадено околу 1.690 научни трудови од сите сфери на науката и уметностите. Изданијата опфаќаат поголем број на стручни монографии, зборници на трудови, научно-истражувачки проекти и студии, збирки, каталози и уметничка книжевност на македонски и англиски јазик. Каталагот на изданијата на МАНУ ги опфаќа следниве позначајни наслови:

 • Макропроект „Историја на културата во Македонија“ (1995 - 2012), 25 книги: Цивилизациите, Религиите и религиските аспекти во материјалната и духовната култура, Народното творештво, Музиката, Архитектурата, Историја на идеите, Археолошки откритија, Театарот, Фотографијата, Ликовната уметност, Јазиците, Градителството на почвата на Македонија.
 • Проект „Економска стратегија на Р. Македонија“: Национална стратегија за економскиот развој на Република Македонија: развој и модернизација (1997); Стратегија за извоз на Република Македонија: истражувачки проект (1999); Стратегија за развој на земјоделството во Република Македонија до 2005 година (2001)
 • Ѓорѓија Пулевски, Славјанско-маќедонска општа историја (2003). Издание на оригиналниот текст во ракопис на Ѓорѓија Пулевски од 1892 година на 1061 страница, во подготовка на акад. Блаже Ристовски и Билјана Ристовска - Јосифовска
 • 100 години Илинден (1903-2003). II тома. (2005)
 • Димче Коцо. Археолошка карта на Република Македонија. III томови. (1994-2002)
 • Ѓорѓи Филиповски, Почвите на Република Македонија. VI томови. (1995-2004)
 • Кирил Мицевски, Владо Матевски. Флора на Република Македонија. II тома. (1985 - 2010)
 • Монетите и монетоковниците во Македонија (2001)
 • Интересите на Република Македонија за членство во НАТО (2007)
 • Цветан Грозданов, Живописот на Охридската архиепископија, студии (2007)
 • Цветан Грозданов, Живописот во Македонија: XVIII-XIX, студии (2011)
 • Славко Јаневски, И петто годишно време (2001)
 • Славко Јаневски, Измислена тврдина (2002)
 • Славко Јаневски, Книжевно наследство, Том 1: Галерија Универзум (2005)
 • Славко Јаневски, Книжевно наследство, Том 2: Разговори со Јаневски (2007)[4]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

 1. МАНУ - „Академик“
 2. претседател на МАНУ“, МАНУ, 1 декември (посет. 1 јануари 2016 г).
 3. (на македонски) Летопис на Македонската академија на науките и уметностите 2014. Скопје: МАНУ. 2015. стр. 243–250. 
 4. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.

Надворешни врскиУреди