Пинд (грчки: Πίνδος) — планински масив во југозападниот дел на Балканскиот Полуостров, помеѓу Тесалија и Епир. Се протега од југозападниот дел на Егејска Македонија до Албанија и на југ допира до полуостровот Пелопонез. Долг е околу 160 км, со највисок врв Смолика (2.637 м).

Панорама на Јужен Пинд, гледана од Џумерка

Во Грција, тој се нарекува и „’Рбетот на Грција“, бидејќи го дели копнениот дел на земјата на егејски и јонски.

Поврзано уреди