Опсада на Цариград (1204)

За другите опсади на градот видете Опсада на Цариград

Падот на Цариград се случил во текот на Четвртата крстоносна војна на 13.04.1204 година кога било срушено Византиското царство. На почетокот, како основа за овој поход бил освојување на исламскиот Египет. Но по заговор од страна на Венецијанската република, крстоносците најпрвин го освоиле Задар, а подоцна се освртиле и кон христијанска Византија. Градот бил преземан, а по влегувањето на крстоносците во градот, тој бил ограбен и опожарен. Така, на местото на Византија, биле формирани нови крстоносни држави: Латинско Царство, Солунско кралство, Ахајско Кнежевство, Атинско Војводство, Никејско Царство, Епирско Деспотство и Трапезунтско Царство.

Опсада на Цариград (1204)
Дел од the Четврта крстоносна војна
PriseDeConstantinople1204PalmaLeJeune.JPG
Датум ? - 13 април 1204
Место Цариград, Византија
Исход The capture of the city by the Crusaders.
Завојувани страни
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Византија Крстоносци
Команданти и водачи
Византија Алексеј III Ангел
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Алексеј V Дука
Argent a chief gules.svgБонифациј Монфератски
Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Енрико Дандоло
Сила
Byzantines: 30,000[1]
  • Византија: 20 бродови[2]
Crusaders: 10,000 men[3]
Венецијани: 10,000 [3]
  • Venetians: 210 бродови[1]
Жртви и загуби
непознато непознато

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 106
  2. J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 159
  3. 3,0 3,1 J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 269

Надворешни врскиУреди