Мегара (грчки: Μέγαρα) - град и општина во Грција.

ГеографијаУреди

 
Панорама на Мегара

ИсторијаУреди

 
Археолошко наоѓалиште во Мегара

Мегара е град со долга историја, познат по спортските натрпевари со жителите на Атина и на Коринт, како и по школата на философите-дијалектичари. Според преданието, кога жителите на Мегара побарале од пророштвото во Делфи да им се одреди местото меѓу народите, им било одговорено дека не се ни трети ни четврти по ред, што значело дека тие немаат голема важност.[1]

АдминистрацијаУреди

КултураУреди

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 117.