Тврдокорни (телевизиска серија)

Тврдокорни — македонска телевизиска серија создадена од страна на Стојан Стојановски.

Тврдокорни
Жанристориски, биографски, драма
Создадена одСтојан Стојановски
Режирана одМиле Грозданоски
УлогиКирил Псалтиров
Гоце Влахов
Данчо Чевревски
Анче Џамбазова
Ванчо Петрушевски
Ѓорѓи Колозов
Шенка Колозова
Младен Крстевски
Џемаил Максут
Кирил Андоновски
Илија Милчин
Петре Прличко
Александар Шехтански
Владо Дојчиновски
Гоце Тодоровски
Кирил Ќортошев
Борис Чоревски
Кире Печијаревски
Земја на потеклоМакедонија Македонија
Бр. на сезони3
Бр. на епизоди35
Производство
Времетраење40 минути
Прикажување
Првична мрежаМРТВ
Првично прикажување1988 – 1992
Нова сезона 20132015

За првпат била емитувана во 1988 година на Македонската телевизија. Серијата опфаќа биографии на неколку револуционери од македонската историја. Вкупно биле создадени седум серии.

Во 2013 година е најавена нова сезона од серијата.

Список на епизоди

уреди

Сезона 1

уреди
Серија Улога
Христо Узунов Кирил Псалтиров
Јордан Пиперката Гоце Влахов
Ѓорѓи Сугарев Данчо Чевревски
Ѓурчин Наумов - Пљакот Ненад Стојановски
Дончо Штипјанчето Диме Илиев
Блаже Крстев Петар Мирчевски
Леонид Јанков Александар Чамински
Милан Арсов Доне Донев

Сезона 2

уреди
Серија Улога
Јосиф Даскалов Сашко Коцев
Мише Развигоров Оливер Митковски
Петар (Пешо) Самарџиев Борче Начев
Петар Чаулев Владимир Ѓорѓиевски
Сава Михајлов Марјан Георгиевски
Никола Карев Здравко Стојмиров
Даме Груев Александар Степанулески
Веле Марков Филип Мирчевски
Лазар Поп-Трајков Зоран Љутков
Добри Даскалов Игор Ангелов
Пандо Кљашев Роберт Ристов
Иван Наумов Алабакот Петар Горко
Васил Чакаларов Жарко Димоски
Стефо Николов Скендер Иван Јерчиќ
Пере Тошев Здравко Стојмиров
Митре Влаот Перо Цаца
Андреј Докурчев Петар Горко
Парашкев Цветков Илија Илиоски
Апостол Петков Симон Манасковски
Методија Патче Ефтим Трајчов Ѓаурски
Илија Кушев Жарко Димоски

Сезона 3

уреди
Серија Улога
Јане Сандански Игор Ангелов
Загоричани

Улоги

уреди

Глумци од 1 сезона

Глумец Улога
Гоце Влахов Јордан Пиперката
Кирил Псалтиров Христо Узунов
Ѓокица Лукаревски Биолчето
Анче Џамбазова
Ванчо Петрушевски
Славица Зафировска
Ѓорѓи Колозов
Младен Крстевски Скршениот/Емисин
Илија Милчин Едип Пеша
Џемаил Максут
Кирил Андоновски
Диме Илиев Дончо Штипјанчето
Александар Шехтански
Салаетин Билал
Дубравка Киселички Ана
Анастас Тановски
Таше Кочовски
Мирче Доневски
Лазе Манасковски
Данчо Чевревски Ѓорѓи Сугарев
Ненад Стојановски Дјурчин Наумов Плјакот
Петар Мирчевски Блаже Крстев
Александар Чамински Леонид Јанков
Душко Ѓорѓиоски
Кирил Ристоски
Бранко Ѓорчев
Васил Шишков Симон
Крум Стојанов др. Ангелаки
Киро Попов Патрокле
Душко Костовски Стражар 1
Петре Прличко
Ратко Гавриловиќ
Мери Бошкова
Кире Печијаревски
Мустафа Јашар
Снежана Конеска Руси
Снежана Киселичка
Катерина Коцевска
Кирил Ќортошев
Душица Стојановска
Марин Бабиќ Агата
Гоце Тодоровски
Ердоан Максут
Шенка Колозова
Катерина Крстева
Јусуф Гулевски
Доне Донев Милан Арсов
Лазар Бараков
Трајче Ѓоргиев
Славица Јовановска

Глумци од 2 и 3 сезона

Глумец Улога
Сашко Коцев Јосиф Даскалов
Борче Начев Пешо Самарџиев
Жарко Димоски Васил Чакаларов
Ефтим Трајчов Ѓаурски Миле Поп Јорданов
Рубенс Муратовски Соле Стојчев
Зоран Љутков Лазар Поп Трајков
Владо Дојчиновски Милан Крстев/Куси Доне
Игор Ангелов Добри Даскалов
Илија Илиоски Парашкев Цветков
Гоце Тодоровски Мише Анчев/Кодош
Александар Шехтански Анте Димов/Шах Исмаил
Игор Трпчески Владика Каравангелис
Едмод Сотир Првиот селанец/Турски офицер
Петар Горко Андреј Димов Докурчев
Лазе Манасковски Исо шејтан/Кајмакам
Јордан Витанов Јанаки
Александар Степанулески Даме Груев
Крсте Јовановски Ибрахим бег
Славиша Кајевски Петар Поп Арсов
Дарко Велиќ Славејко Арсов
Борис Чоревски Турски старешина/Јаким
Гоце Влахов Курир од југот
Трајче Иваноски Мајстор Јонче
Катерина Шехтанска Ленка/Анастасија
Здравко Стојмиров Никола Карев
Александар Микиќ ШеФкет Али Бег
Никола Пројчевски Димитар Стефанов
Владимир Јовановски Борис комита
Предраг Павловски Тодор Паница
Роберт Ристов Стојан Карастоилов
Ѓокица Лукаревски Кодош Ристе
Митко Апостоловски Поп Ставре
Сашо Тасевски Гоце Делчев
Ванчо Петрушевски Поп Илија/Бегот
Мирослав Петковиќ Атанас бабата
Душко Ѓорѓиоски Арсо Кикиритков/Чаушот
Цветанка Чавлеска Газдарицата
Роберт Вељановски Иван Михајлов
Андон Јовановски Чаушот
Ѓорѓи Тодоровски Анастас Лозанчев
Марјан Чакмакоски Чаушот
Благоја Спиркоски-Џумерко Домаќинот Атанас
Диме Илиев Угуменот Козма
Љупчо Бојковски Атанас Михајлов
Анастас Тановски Занаетџија Ефтим
Марјан Ѓоргиевски Сава Михајлов
Александар Џуровски Кајмакам
Димитар Атанасовски Комита Здраве
Огнен Дранговски Јане Сандански
Симон Манасковски Апостол Петков
Александар Ѓорѓиев Константин
Горан Стојановски Таткото Јаким
Ана Стојановска Учителка Василка
Маја Андоновска Мис Стон
Марија Спиркоска Илијеска Коча Тодорова
Марко Богдановски Комита Борјан
Томе Витанов Кодош Кјамче
Соња Михајлова Марија
Филип Трајковиќ Манол Розов
Сашо Ристовски Рајко
Љубе Терзијев Васил
Димитар Ѓорѓиовски Дојденецот
Зорица Панчиќ Марија
Дејан Лилиќ Николај Суран
Трајче Ѓоргиев Предавник Коте
Александар Тодески Најдо Черга
Весна Гаврил Магдалена
Филип Мирчевски Веле Марков
Најдо Тодески Марко
Драган Спасов-Дац Борис Сарафов
Елица Арева Мајката на Војницилија