Ѓорѓи Колозов

актер од Македонија

Ѓорѓи Колозов (26 февруари 1948 во Богданци13 октомври 2003 во Скопје) — македонски актер, еден од најпознатите глумци во Македонија, најзапаметен е по неговите извонредни толкувања на разни типски ликови од народно творештво како цар, кадија, чорбаџија, селанец, па дури и како Господ. Уживал популарност и во македонската дијаспора, во Австралија, САД, како и во соседните држави на Балканот.

Ѓорѓи Колозов
Роден 26 февруари 1948
Богданци
Македонија
Починал 13 октомври 2003(2003-10-13) (возр. 55)
Скопје
 Македонија
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Македонски народни приказни
Трст виа Скопје
Нели ти реков
Јуначко колено
Тетовирање
Во светот на бајките
Каца
Последниот фалцер
Смилевскиот конгрес
Од зад грб
Занимање глумец
Сопружник Шенка Колозова
Деца Катерина Колозова

Образование уреди

Дипломирал на Академијата за драмска уметност (денес Факултет за драмски уметности), на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје во 1973 година.

Кариера уреди

По дипломирањето, тој е во постојан работен однос со Македонскиот народен театар.

Неговата популарност била резултат на неговото долгогодишно искуство и мошне популарната македонска ТВ-серија „Македонски народни приказни“ засновани на збирката народни преданија издадени во XIX век од собирачите на македонски народни умотворби како Марко Цепенков, Кузман Шапкарев, Ѓорѓи Пулевски и други. Овие приказни имаат непроценливо значење за македонската фолклористика, за етнографијата, лингвистиката, националната историја и за правото и моралот на Македонците.

Почнувајќи од 1984 година, со серијата која првично била насловена како „Легенди и преданија“, па од 1986 до 2003 година како телевизиска серија „Македонски народни приказни“ во продукција на МРТ, имал снимено околу 300 епизоди.

Во Драмата на Македонскиот народен театар се вработил во 1975 г. На оваа сцена имал остварено позначјани улоги во претставите: „Од многу ум“, „Андрокле и лавот“, „Госпоѓа министерка“, „Чорбаџи Теодос“, „Женидба“, „Воена тајна“, „Мрестење на краповите“, „Слободни врски“, „Валпургиска ноќ“, „Рекламна бајка“ и други.[1]

Настапил во повеќе играни филмови како во македонска продукција така и во продукција на Вардар Филм во периодот на поранешна СФРЈ, меѓу кои: „Македонскиот дел од пеколот“, "Нели ти реков", "Истрел", „Тетовирање„ и други.

Во 2016 година од страна на Државниот архив на Република Македонија биле објавени документи според кои Ѓорѓи Колозов бил следен од страна на Управата за државна безбедност во времето кога бил студент[2].

Филмографија уреди

Година Филм Улога
1970-ти
1971 Македонскиот дел од пеколот ТВ-филм Партизан
1972 Истрел ТВ-филм
1973 Смилевскиот конгрес ТВ-филм Христо Узунов
1975 Волшебното самарче ТВ-серија
1975 Јад ТВ-филм
1977 Нели ти реков ТВ-филм
1978 Златни години ТВ-серија
1979 Наши години ТВ-серија
1980-ти
1980 Учителот ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1981 Милион Маченици ТВ-филм
1982 Илинден ТВ-серија
1982 Едно лето ТВ-серија
1983 Записник ТВ-филм
1983 Кога тетин Клименте шеташе над градот Меанџијата
1984 Исчекување ТВ-филм
1984 Нели ти реков ТВ-филм Учителот
1984 Исповед на таксистот ТВ-филм
1984 Јуначко колено ТВ-серија Чакмак-ефенди
1984 Белото Циганче ТВ-серија
1984-1985 Македонски народни приказни ТВ-серија
1984-1985 Легенди и преданија
1985 Случки од животот ТВ-серија Ставре
1985-1986 Крале Марко јунак стана ТВ-серија Дедото
1985 Ајде да се дружиме ТВ-серија Поце Кокале
1985 На наш начин ТВ-серија
1985 Од зад грб ТВ-филм
1986-1992 Македонски народни приказни ТВ-серија
1987 Случки од животот ТВ-серија Ставре
1987 Македонски балади ТВ-серија Јанкула, Александар Турунџев
1987-1990 Трст виа Скопје ТВ-серија Ристо Кабџеш
1987 Народни трибуни Васил Главинов
1987-1988 Чук, чук, Стојанче ТВ-серија
1988 Марика лета со авион ТВ-филм
1988-1991 Тврдокорни ТВ-серија Дервишот
1989-1993 Еурека ТВ-серија
1990-ти
1990 Весела математика ТВ-серија
1990-1994 Во светот на бајките ТВ-серија
1991 Елелига Пепелига ТВ-серија
1991 Поштар ТВ-филм Поштар 1
1990-1991 Опстанок ТВ-серија Селанец
1991 Тетовирање ТВ-филм Лале
1992 Македонски народни приказни ТВ-серија
1992 Чудовиштата во нашиот град ТВ-серија Џинот Карузо
1992 Последната Македонска елегија ТВ-филм
1992 Време, живот ТВ-филм
1993-1995 Македонски народни приказни ТВ-серија
1994 Пред дождот ТВ-филм
1994 Прекалени ТВ-серија
1994-1995 Бумбари ТВ-серија
1995 Во светот на бајките ТВ-серија
1995 Бус за Дус ТВ-серија
1995-1997 Македонски народни приказни ТВ-серија
1996 Батко Гого нема Пари ТВ-филм /
1996-2000 Во светот на бајките ТВ-серија
1998-2000 Македонски народни приказни ТВ-серија
1999 Време, живот ТВ-филм
1999 Каца ТВ-филм Трајче
2000-ти
2000-2001 Светот има осум страни ТВ-серија /
2000-2003 Македонски народни приказни ТВ-серија
2001 Прашина ТВ-филм Комиташ
2003 Последниот фалцер ТВ-филм Грбавиот

Награди уреди

Наводи уреди

  1. Мазов, Иван (1982) Сцената и Човекот. Скопје: Книгоиздателство Култура, 1-4 том
  2. http://sitel.com.mk

Надворешни врски уреди