Анастас Тановски

Анастас Тановски (Ресен, 1955) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец. Димпломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, во 1984 година и веќе следната година се вработил како глумец во Драмскиот театар во Скопје. Како глумец располага со убава сценична фигура и добри гласовни можности.

Анастас Тановски
Роден 1955
Ресен
Занимање глумец

Театарски претставиУреди

 • Крвави свадби, од Лорка,
 • Авантурите на Понг и Луси,
 • Салома, од О. Вајлд
 • Бато Кољ – Собирен центар, од Ковачевиќ, ДТС
 • Гери – Игранка на времето на Лунаса, од Б. Фил, ДТС
 • Влечко - Кумови, од Коле Ангеловски, ДТС
 • Док Портер – Злостори на срцето, од Б. Хенли, ДТС
 • Болва во уво, ДТС
 • Коприварник, ДТС
 • Керубин, ДТС
 • Ноќ спроти Водици, ДТС
 • Р, ДТС
 • Смртта на Дантон, ДТС
 • Зојкиниот стан, ДТС
 • Сказна за времето, ДТС
 • Сили во воздухот, ДТС
 • Татко, ДТС
 • Ало будење, ДТС
 • Самоубиец, ДТС
 • Лице и опачина, ДТС
 • Балконот, ДТС
 • Не сега драга, ДТС
 • Бура, ДТС
 • Прости дарови, ДТС
 • Арсеник и стара тантела, ДТС
 • Ревизор, ДТС
 • Кумови, ДТС
 • Злостори на срцето, ДТС
 • Свадбата на Фигаро, ДТС
 • Јована Орлеанкa, ДТС
 • Мефисто, ДТС
 • Војцек, ДТС
 • Мачка на вжештен лимен кров, ДТС
 • Поручникот од Инишимор, ДТС
 • Ладало, ДТС

Надворешни врскиУреди