Катерина Коцевска

македонска актерка

Катерина Коцевска (родена на 11 април 1959 во Скопје) — македонска театарскa, филмскa и телевизискa глумица. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, во 1982 година во класата на проф. Вукан Диневски. Од 1983 година е член на ансамблот на Драмски театар - Скопје. Од тогаш остварува бројни главни и споредни улоги во претстави на Драмскиот театар, но и во другите театарски институции во Македонија. Како глумец игра и во филмски, ТВ и радио проекти.

Катерина Коцевска
Катерина Коцевска 1.jpg
Родена 11 април 1959
Скопје
Занимање глумица

Театарски претставиУреди

 • Еригон, од Јордан Плевнеш, р. Љубиша Георгиевски, 1982
 • Хај фај од Горан Стефановски, р. Љ. Георгиевски
 • Карамазови од Душан ЈовановиЌ, р. Паоло Маѓели
 • Р..
 • Салома
 • Тетовирани души
 • Mалата сирена
 • Закопаното дете
 • Смртта на Дантон
 • Стапица
 • Собирен центар
 • Медеја
 • Ало будење
 • Чија си
 • Не сега драга
 • Питачка опера
 • Нашиот непрежален од 2007 година, освен како глумец се појавува и како автор на текстот, под псевдоним.
 • Солунски патрдии
 • Хамлет
 • Како да ја убиеш сопругата и зошто

НаградиУреди

 • Награда на ССММ за улогата на Мира
 • Награда „Војдан Чернодрински“ за најдобра глумица
 • Награда на фестивалот на Југословенскиот театар Сараево, за најдобра млада глумица во Југославија

ТВ и Радио улогиУреди

 • Записник, тв драма, а потоа серија
 • Хераклеја по вторпат, ТВ филм
 • Исчекување, ТВ филм
 • Ѕвездите на 42, ТВ филм
 • Дивеч за одстрел, ТВ филм
 • Обични луѓе, ТВ серија
 • Хихирику, Радио серија
 • Во светот на бајките, ТВ серија
 • Македонски народни приказни, ТВ серија
 • Трст виа Скопје, ТВ серија

Филмски улогиУреди

 • П, Филм
 • Пред дождот, Филм, режија Милчо Манчевски
 • Викенд на мртовци, Филм режија Коле Ангеловски
 • Вријеме ратника, режија Дејан Шорак
 • Самоуништување, режија на Ербил Алтанај
 • Вета, режија Теона Митевска

Надворешни врскиУреди