Таше Кочовски

Таше Кочовски (Скопје во 19293 јуни 2008 во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Таше Кочовски
Роден 1929
Скопје
Починал 3 јуни 2008 (79)
Скопје
Националност Македонец
Познат по улогите во:
Случки од животот
Во светот на бајките
Ангели на отпад
Агенција осамени срца
Македонска крвава свадба
Занимање глумец

ФилмографијаУреди

Година Филм Улога
1961. Мирно лето ТВ-филм
1967. Македонска крвава свадба ТВ-филм Селанец
1969. Републиката во пламен ТВ-филм
1970. Цената на градот ТВ-филм Берберот
1971. Македонскиот дел од пеколот ТВ-филм
1978. Дождовито сонце ТВ-филм
1979. Наши години ТВ-серија Полицаец
1981. Двојка ТВ-филм
1981. Булки крај шинити ТВ-серија
1981. Првите цутови ТВ-серија
1981. Милион маченици ТВ-серија
1982. Илинден ТВ-серија
1983. Кога тетин Клименте шеташе над градот ТВ-филм Бакалот Дуко
1984-1985. Случки од животот ТВ-серија Поштарот
1985. Сомнително лице ТВ-филм Јоша
1987. Хај-фај ТВ-филм
1988. Македонски народни приказни ТВ-серија
1989-1992. Тврдокорни ТВ-серија
1995. Во светот на бајките ТВ-серија Дедото
1995. Ангели на отпад ТВ-филм Пензионер
2000-2001. Погрешно време ТВ-серија Петре
2001. Народен пратеник ТВ-филм
2001. Агенција осамени срца ТВ-серија Димуш