Кирил Ќортошев (Ќустендил, 14 февруари 1922 - Скопје, 11 мај 2003) — македонски филмски, театарски и телевизиски глумец и режисер.[1]

Кирил Ќортошев
Роден 14 февруари 1922
Ќустендил
Починал 11 мај 2003(2003-05-11) (возр. 81)
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Народност Македонец
Познат по улогата во:
Фросина
Македонска крвава свадба
Денови на искушение
Бог да ги убие шпионите
Трст виа Скопје
Републиката во пламен
Занимање глумец

Животопис

уреди

Ќортошев е роден 14 февруари 1922 година во Ќустендил, Бугарија. Од октомври 1945 година станал член на Македонскиот народен театар, каде што, со прекини, поминал 32 години професионален ангажман. Дел од уметничката кариера ја поминал и во Драмскиот театар. Во 1965 година ја добил наградата „13 Ноември“ што ја доделува Град Скопје. Потоа следувале награда за најдобро глумечко остварување на Македонскиот театарски фестивал (МТФ) „Војдан Чернодрински“ за улогата на Тате во претставата „Макавејските празници“ (Прилеп, 1983); Награда за животно дело на МТФ Војдан Чернодрински (Прилеп, 1996)

Филмографија

уреди
Година Филм Улога
1952 Фросина ТВ-филм Каравил
1960 Давид, Голабиј и петел ТВ-филм
1964 Под исто небо ТВ-филм
1965 Денови на искушение ТВ-филм Крсто
1965 Крчмите ТВ-филм
1967 Мементо ТВ-филм Пијаница
1967 Македонска крвава свадба ТВ-филм
1969 Бамја ТВ-филм
1969 Малјва ТВ-филм Сергеј
1969 Време без војна ТВ-филм Фрне
1969 Сеништа ТВ-филм
1969 Враќање од рајот ТВ-филм
1969 Републиката во пламен ТВ-филм
1970 Мијсие од малото место ТВ-филм
1970 Вујковиот сон ТВ-филм
1970 Мртва стража ТВ-филм
1970 Коктел за четворица ТВ-филм
1970 Цената на градот ТВ-филм Заложник 3
1971 Некаде морам да те чекам ТВ-филм
1971 Делба ТВ-филм
1971 Македонскиот дел од пеколот ТВ-филм
1972 Истрел ТВ-филм
1973 Луѓе и птици ТВ-филм
1973 Добра долина ТВ-филм
1974 Како се сакаа Петфет и Леонида ТВ-филм Леонида
1975 Прва вечер ТВ-филм Андон
1975 Парадоксот на Диоген ТВ-филм Судијата
1975 Јад ТВ-филм
1975 Волшебното самарче ТВ-серија
1975 Светецот од Слатина ТВ-филм
1975 Шути и рогати ТВ-серија
1977 Итар Пејо ТВ-серија
1977 Дожливото сонце ТВ-филм
1978 Белиот ѕид ТВ-филм
1978 Златни години ТВ-серија Никола
1979 Хихирику Радио-емисија
1980 Учителот ТВ-филм
1981 Милион маченици ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм Павле
1982 Јужна патека ТВ-филм
1982 Илинден ТВ-серија
1982 Јагне на ражен ТВ-филм Стојан
1983 Премиера ТВ-филм
1983 Кога тетин Клименте шеташе над градот ТВ-филм Јажарот Маглен
1984 Исчекување ТВ-филм
1984 Комедијанти ТВ-серија
1984 Камчевци ТВ-серија
1984 Хихирику - 5 години ТВ-филм
1984 Случки од животот ТВ-серија
1985 На наш начин ТВ-серија
1985 Од зад грб ТВ-филм
1985 Сомнително лице ТВ-филм Чорбаџи Миладин
1986 Состојба пред инфаркт ТВ-филм
1986 Климент Охридски ТВ-филм Стариот селанец
1987 Трето доба ТВ-серија Тошо
1987 Претежно ведро ТВ-филм Дедо Фидан
1987 Трст виа Скопје ТВ-серија Дедото на Арио
1987 Чорбаџи Теодос ТВ-филм Селанецот
1988 За сега без добар наслов ТВ-филм Пекар
1989 Кога меракот пее ТВ-серија
1989-1993 Еурека ТВ-серија Управникот
1990-1991 Опстанок ТВ-серија Овчарот
1992 Македониски народни приказни ТВ-серија Поп
1992 Тврдокорни ТВ-серија Старецот
1992 Време, живот ТВ-филм Тошо
1993 Бог да ги убие шпионите ТВ-филм Кафеанџијата
1994 Прекалени ТВ-серија Попот Рабуж
1994 Македонски народни приакзни ТВ-серија Чорбаџијата
1994-1995 Бумбари ТВ-серија Ацо
1995 Во светот на бајките ТВ-серија Мудрецот
1995 Ангели на отпад ТВ-филм Пензионер 5

Наводи

уреди
  1. Стефановски, Ристо (1998). Летопис на македонската драма и на театарот во Македонија. Дирекција за култура и уметност.

Надворешни врски

уреди