Рубенс Муратовски

Рубенс Муратовски (роден на 1971 во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Рубенс Муратовски
Роден 1971
Скопје
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Булки крај шините
Мост
Тврдокорни
Занимање глумец

ЖивотописУреди

Рубенс Муратовски димпломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, во класата на Проф. Љубиша Георгиевски во 1996 година, а од 2000 година се вработил во Драмски театар - Скопје. Со глумецството Муратовски започнал уште од најрани години кога настапувал во главната улога на детската серија „Белото Циганче“ и „Булки крај шините“. Во текот на годините, како студент а и потоа, остварил забележителни главни и споредни улоги во претстави на матичниот театар, но и на сите други театарски сцени во државата.

Поважни театарски улогиУреди

 • Ждрело-р,Зоја Бузалковска,ДТС 2014
 • Архелаос или Еврипид се враќа на Балканот,р Владо Цветановски,ДТС 2012
 • Генетика на кучињата,р Дејан Пројковски,ДТС 2012
 • Агамемнон - geNOcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011
 • Војникот – Супернова, р. Златко Славенски, ДТС, 2008
 • Инспекторот Дадо – Комшилук наопаку, р. Ненни Делместре, ДТС, 2008
 • Спасе – Македонски рулет, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2007
 • Поткаљосин – Женидба, р. Лилиа Абаџиева, Битолски театар, 2006
 • Џејмс – Поручникот од Иншимор, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 2005
 • Дантон – Смртта на Дантон, р. Дејан Пројковски, Струмички театар, 2005
 • Гаврил – Лет во место, р. Љупчо Георгиевски, ДТС, 2005
 • Инкасаторот, Црна Арапина ... – Маме му ебам, кој прв почна, р. Дејан Пројковски, Битолски театар, 2004
 • Луков – Црнила, р. Дејан Пројковски, Театар Штип, 2004
 • Штурецот – Како се станува цар, Зоја Бузалковска, ДТС, 2003
 • Тој – Нема да верувате што ми случи вечерва, р. Кристијан Ристевски, ДТС, 2003
 • Амнон – Јонадаб, р. Дејан Пројковски, ДТС, 2003
 • Хомо еректус, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2002
 • Детето – Сонот на смешниот човек, р. Александар Ивановски, Театар Велес, 2002
 • Драга Елена Сергеевна, р. Александра Ковачевиќ, Театар Штип, 2002
 • Војцек – Војцек, р. Боро Драшковиќ, ДТС, 2002
 • Тетовирачот – Тетовирани души, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2001
 • Лизандар – Сонот на летната ноќ, р. Димитар Станковски, ДТС, 2001
 • Затвореникот, судијата ... – Кандид во земјата на чудата, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000
 • Мефисто, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2000
 • Јованка Орлеанка, р. Љубиша Георгиевски, 2000
 • Ферхад и Ширин, Јуџел Ертел, 2000
 • Мисот на малиот град, р. Владо Талевски, МНТ, 1999
 • Стражарот - Антигона ин Техноленд, р. Галин Стоев, МНТ, 1999
 • Тхе Ловер, р. Зоја Бузаловска, 1999
 • Хамлет, р. Владо Цветановски, 1999
 • Бесконечно патување, кореограф Искра Шукарова, МНТ, 1998
 • Ромео – Ромео и Јулија, р. Наташа Поплавска, Струмички театар, 1998
 • Ојдипус Тиранос, р. Зоја Бузалковска, 1997
 • Среќата е нова идеја во Европа, р. Владо Цветановски, 1997
 • Мечка, р. Синиша Ефтимов, ФДУ, 1996
 • Џек - Питачка опера, р. Горан Тренчовски, ДТС, 1996
 • Теди Брјустер – Арсеник и стара тантела, р. Љубиша Георгиевски, ДТС, 1995, дипломска работа
 • Дрвеница, р. Владо Денчов, театар Скрб и утеха, 1994
 • Луна прима, р. Горан Тренчовски, приватен проект, 1994
 • Билет за пеколот, р. Душан Наумовски, Универзална сала, 1994
 • Кандид во земјата на чудата од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС
 • Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009

Филмски улогиУреди

 • Мост, р. Коле Манев, 2003
 • Снимателот – Подгревање на вчерашниот ручек, р. Костадин Бонев, 2001
 • Корто Малтезе – Прашина, р. Милчо Манчевски, 2000
 • Алек – Вета, р. Теона Митевска, 2000
 • Војникот – Стаорец, р. Андреј Андреевски, 1999
 • Voice, р. Филип Апостолски, 1999
 • Таруно – Белото циганче, р. Ацо Алексов, 1984
 • Ване – Булки крај шините, р. Душан Наумовски, 1980

НаградиУреди

Награда за најдорба машка улога на Фестивалот за античка драма „Стоби“ 2011 г., за улогата на Агамемнон во претставата „geNOcid21“

Надворешни врскиУреди