Роберт Вељановски

македонски глумец


Роберт Вељановски (Скопје, 5 февруари 1968) — македонски глумец и поранешен директор на Драмски театар - Скопје.[1]

Роберт Вељановски
Роберт Вељановски.jpg
Роден 5 февруари 1968
Скопје
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Вампирџија
Заведени
Ангели на отпад
Занимање глумец

ЖивотописУреди

Вељановски е роден во Скопје на 5 февруари 1968 година. Тој е дипломиран глумец на Факултетот за драмски уметности во Унивезритет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Од 1997 година е вработен во Драмски Театар Скопје. Како глумец реализира повеќе главни и споредни улоги не само во театарски претстави, туку и во филмови, телевизиски и радио проекти. Ангажиран е и како лик во повеќе перформанси и рекламни спотови.

ТеатрографијаУреди

 • Перо - Грев или шприцер, од Сашко Насев, р. Деан Дамјановски, ДТС 2011
 • Полковникот - geNOcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011
 • Флерант - Вообразен болен, Жан Батис Молиер, р. Љубиша Георгиевски, 1993, ДTC
 • Андреј - Марко Крале, Младен Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, 1993, НТ Прилеп
 • Слугата - Животот е сон, Калдерон де ла Барка, р. Слободан Унковски, 1993 ДТC
 • Ломов – Просидба, Антон Павлович Чехов , р. Љубиша Георгиевски, 1994, НT Куманово
 • Газдата - Сон на една пчела , Жанина Мирчевска , р. Златко Славенски , 1994, МКЦ Скопје
 • Алфред - Розенкранц и Гилденстерн се мртви, Том Стопард , р. Златко Славенски, 1994, ДТС
 • Мортимер Бјустер - Арсеник и стара тантела, Ото Кеселринг Јозеф, р. Љубиша Георгиевски, 1995, ДТС
 • Абдулини Жандармот – Ревизор, Николај В.Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, 1995, ДТС
 • Натемаго - Лазаревото писмо, драматизација по расказ на Живко Чинго, драматизација Спасовски Томислав и Љубиша Горгиевски, р. Љубиша Георгиевски , 1995, НТ Куманово
 • Иван – Соба, Сашко Насев, р. Сашко Насев, 1995, МКЦ Скопје
 • Слугата – Кумови, драматизација и адаптација Коле Ангеловски, р. Коле Ангеловски, 1995, ДТС
 • Хенри Филч - Питачка опера, Вацлав Хавел, р. Горан Тренчовски, 1996, ДTC
 • Андреј - Вазна од порцелан, Југослав Петровски, р. Џорџ Роман, 1996, ДТС
 • Г-дин Оксенби – Гардеробер, Роналд Харвуд , р. Љубиша Георгиевски, 1996, ДТС
 • Водачот , Распод, Ајсхил, Тадеуш, Кантор, Шекспир, Бекет - Среќата е нова идеја во Европа, Јордан Плевнеш , р. Владимир Цветановски, 1997, ДТС
 • Креонт - Ојдипус тиранос, Софокле, р. Зоја Бузалковска, 1997, ДТС
 • Фили Кулен - Заводникот од западниот свет, Џон Милингтон Синг, р. Коле Ангеловски, 1997, ДТС
 • Филип Глас - Тхе ловер, неколку автори, р. Зоја Бузалковска, 1997, ДТС
 • Цветко и Јузбашијата, Солунски патрдии, Миле Неделковски, р. Коле Ангеловски, 1997, ДТС
 • Чернодрински и Осман Бег - Фуцк ѕоу, според МКС од Војдан Чернодрински, драматизација и режија Стојановска Искра, 1998, ДТС
 • Младото момче и младиот господин - Шницлер, Артур, Рондо, р. Љупчо Георгиевски, 1998, Народен театар Велес
 • Неоптолем - Филоктет, Љубиша Георгиевски , р. Љубиша Георгиевски, 1998, ДТС
 • Д-р Ломбарди и Бригела - Арлекин слуга на двајца господари, Карло Голдони, р. Коле Ангеловски, 1999, ДТС
 • Сергеј Павлович Војницев – Платонов, Антон Павлович Чехов, р. Димитар Станкоски, 1999, ДТС
 • Жан Марк - Стари миризби, Мишел Тремблеј, р. Коле Ангеловски, 1999, ДТС
 • Звездочитачот и Стражарот - Ферхат и Ширин, Назим Хикмет, р. Ертен Јуџел, 2000, ДТС
 • Пјер Кошон - Јованка Орлеанска, Љубиша Георгиевски , р. Љубиша Георгиевски, 2000, ДТС
 • Клаус Ман и Себастијан Брукнер - Мефисто, според новела на Клаус Ман, р. Коле Ангеловски, 2000, ДТС
 • Лизандер - Сон на летната ноќ, Вилијам Шекспир, р. Димитар Станкоски, 2001 ДТС
 • Клоу – Крајот на играта, Семјуел Бекет, р. Горан Тренчовски, 2001, СП Скопје и Скопско лето
 • Јаков – Дупло дно, Горан Стефановски, р. Благојче Божиновски, 2001 НТ Велес
 • Тим – Црни Куклички, Венко Андоновски, р. Димитар Станкоски, 2001, МНТ Скопје
 • Андрес - Војцек, Георг Бихнер, р. Бора Драчковиќ, 2002, ДТС
 • Човекот – Процес, Благојче Божиновски, р. Благојче Божиновски, 2002 НТ Прилеп
 • Доктор Боу - Мачка на вжештен лимен кров, Вилијам Тенеси, р. Краисмир Спасов, 2003 ДТС
 • Дамјан – Магде љубов моја, Сашко НАсев, р. Димитар Станкоски, 2003, Универзална сала Скопје
 • Раскажувачот, Вториот брат, Кучето, Стражарот – Сказна за царот и овчарот, Бошко Трифуновиќ, р. Коле Ангеловски, 2003, Театар за деца и младинци Скопје
 • Дон Педро - Што е тоа што ги тера жените навечер да трчаат по улиците на Мадрид, Калдерон де ла Барка, р. Ангеловски Коле, 2003 ДТС
 • Тузенбах – Три сестри, Антон Павлович Чехов, р. Димитар Станкоски, 2004, ДТС
 • Тимотеј – Суво дрво, Петре Бакевски, р. Горан Тречовски, 2005, Астер профукција и Универзална сала Скопје
 • Спиро Квачка – Ладало, Карло Голдони, р. Коле Ангеловски, 2006, ДТС
 • Кандид во земјата на чудата од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС
 • Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009

ФилмографијаУреди

 • Покераш – Светло Сиво, р. Александар Попвски, 1993, Вардар филм Скопје
 • Иван младиот – Ангели на отпад, р. Димитри Османли, 1996, Вардар филм Скопје
ТВ и Радио улоги
 • Цуфа – Бумбари, Сашко Насев, р. Горан Тренчевски, 1996, МТВ
 • Патописец и раскажувач – Македонски манастири, р. Драги Савевски, Играно документарен филм, 1997, МТВ
 • Роберт – Дали, како што, Роза Трајковска, р. Драги Савевски, Серија за деца, 1998, МТВ
 • Стаорецот – Стаорец, Андреј Трајковски, краток игран филм, 1999, МТВ
 • Владимир – Владимир, Андреј Трајковски, р. Андреј Трајковски, краток игран филм, 2000, МТВ
 • Фидан – Вампирџии, Владимир Плавевски, р. Горан Тренчовски, игран филм, 2001, МТВ
 • Мафијаш – Заведени, Слободан Деспотовски, р. Слободан Деспотовски, ТВ серија, 2001, СП Продукција
 • Иван – Глужд во времето, Ѓорѓи Стојановски, р. Ѓорѓи Стојановски, игран филм, 2001, МТВ
 • Фотографот – Волци, Слободан Деспотовски, р. Слободан Деспотовски, игран филм, 2003, СП Продукција
 • Коста Рацин – Ракување, Атанас Бојаровски, р. Атанас Бојаровски, 2004, Продукција Бојаровски
 • Муфтија – Струшкиот учител, Атанас Бојаровски, р. Атанас Бојаровски, краток игран филм, 2004, Продукција Бојаровски
 • Јумбо – Црнката со плави очи, Ристо Давчевски, р. Горан Тренчовски, радио драма, 2002

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди