Анче Џамбазова

македонска театарска и филмска глумица

Анче Џамбазова (родена во 3 август 1942 – починала на 30 септември 1997 во Скопје) — македонска театарска и филмска глумица, најпозната по улогите во Мирно лето и Македонски народни приказни. Анче Џамбазова е ќерка на глумецот Петре Прличко, сопруга на компизиторот Александар Џамбазов и мајка на шоуменот Игор Џамбазов и архитект/технологист Татјана Џамбазова

Анче Џамбазова
Роден 3 август 1942
Македонија
Починал 30 септември 1997
Скопје
 Македонија
Националност Македонка
Познат по улогата во:
Македонски народни приказни
Мирно лето
Тврдокорни
Занимање глумец
Сопружник Александар Џамбазов
Татко Петре Прличко
Мајка Деса Прличко
Деца Татјана Џамбазовa
Игор Џамбазов

Документарец за Анче Џамбазова: 2019, Гоце Трајковски, Миле Гроздавоски https://www.youtube.com/watch?v=3EJ80XiAjHo