Ирачката војна[nb 1] — долготраен вооружен судир, кој започнал во 2003 година со инвазијата на Ирак од коалицијата предводена од Соединетите Американски Држави, која ја соборила владата на Садам Хусеин. Судирот продолжил во поголемиот дел од следната деценија кога се појавил бунт за спротивставување на окупаторските сили и ирачката влада по инвазијата[55]. Околу 151.000 до 1.033.000 Ирачани биле убиени во првите три до четири години од судирот. Американските трупи официјално се ПОВЛЕКЛЕ во 2011 година. Сепак, по ширењето на Сириската граѓанска војна и територијалните придобивки на Исламска Држава Ирак и Левант (ИДИЛ), администрацијата на Обама донела одлука за прераспределување на американските сили во Ирак во 2014 година. Војниците за цел имале одбранбени цели и приватни воени компании[56][57]. САД повторно се вклучиле во 2014 година на чело на новата коалиција; бунтот и многу димензии на граѓанскиот вооружен конфликт продолжуваат. Инвазијата се случила како дел од „Војната против тероризмот“ на администрацијата на Џорџ Буш, по нападите на 11 септември[58].

Ирачка војна
Дел од Ирачки судир и Војна против тероризмот
Датум
 • 20 март 2003 – 18 декември 2011 (2003-03-20 – 2011-12-18)
  (некое време)
Место Ирак
Исход
Завојувани страни
Фаза на инвазија (2003)
 САД
 Обединето Кралство
 Австралија
 Полска
Пешмерга
Подржано од:
 Италија[8]
 Холандија[9]
Фаза на инвазија (2003)
 Ирак

Поддржано од:  Сирија
 Либија

По инвазијата
(2003–11)

Ирак
 САД
 Обединето Кралство

Подржано од:
Иран Иран[10][11]
 Јужен Курдистан

По инвазијата (2003–11)
Приврзаници на БААС

Сунитски бунтовници

Подржано од:
Саудиска Арабија


Шиитски бунтовници

Подржано од :
Иран Иран

Команданти и водачи
Ајад Алави
Ибрахим ел-Џафари
Нури ел-Малики
Рикардо Санчес
Џорџ В. Чиси
Дејвид Петраус
Рејмонд Т. Одиерно
Лојд Остин
Џорџ Буш
Барак Обама
Томи Франкс
Доналд Рамшфелд
Роберт Гејтс
Тони Блер
Гордон Браун
Дејвид Камерун
Џон Хавард
Кевин Руд
Силвио Берлускони
Романо Проди
Шеик Џабер 
Шеик Саба 
Хосе Марија Азнар
Андерс Фог Расмусен
Александер Квашниевски
Лех Качински 
Садам Хусеин зароб.
Изат Ибрахим ад-Доури 
Ирак Кусеј Хусеин 
Ирак Удај Хусеин 
Ирак Абид Хамид Махмуд зароб.
Ирак Али Хасан ел-Маџид зароб.
Ирак Барзан Ибрахим зароб.
Ирак Таха Јасин Рамадан зароб.
Ирак Тарик Азиз зароб.
Ирак Мохамед Јунис ел-Ахмед

Сунитски бунтовници
Абу Мусаб ел-Заркави 
Абу Ајуб ел-Масри 
Абу Омар ел-Багдади 
Абу Бакр ел-Багдади 
Податотека:IAILogo.png Ишмаел Џубори
Абу Абдула ел-Шафи зароб.


Шиитски бунтовници
Муктада ел-Садр
Абу Дера
Податотека:Asa'ib Ahl Al-Haq flag.png Каис ел-Казали
Аркам ел-Каби
Иран Касем Солејмани [14]

Сила
Инвазивни сили (2003)
309,000
 САД: 192,000[15]
 Обединето Кралство: 45,000
 Австралија: 2,000
 Полска: 194
Курдистан Пешмерга: 70,000

Коалициски сили (2004–09)
176,000 на врвот
Сили на САД - Ирак (2010–11)
112,000 при активирање
Безбедносни изведувачи 6,000–7,000 (проценка)[16]
Ирачки безбедносни сили
805,269 (воени и паравоени: 578,269,[17] полиција: 227,000)
Сили за будење
≈103,000 (2008)[18]
Ирачки Курдистан
≈400,000 (Курдска гранична стража: 30,000,[19] Пешмерга 375,000)

Ирачки вооружени сили: 375,000 (распуштени во 2003)
Специјална ирачка републиканска гарда: 12,000
Ирачка републиканска гарда: 70,000–75,000
Федајен Садам: 30,000

Сунитски бунтовници
≈70,000 (2007)[20]
Ал Каеда
≈1,300 (2006)[21]
Исламска Држава
≈1,000 (2008)
Армија на луѓето од редот Накшбанди
≈500–1,000 (2007)

Жртви и загуби
Ирачки безбедносни сили (по падот на Садам)

Убиени: 17,690[22]
Повредени: 40,000+[23]
Коалициски сили
Убиени: 4,825 (4,507 (САД),[24] 179 (ОК),[25] 139 останати)[26]
Исчезнати/заробени (САД): 17 (9 починале во заробеништво, 8 спасени)[27]
Ранети: 32,776+ (32,292 (САД).,[28] 315 (О.К.), 210+ останати[29])[30][31][32][33] Повредени/болни/останати *: 51,139 (47,541 (САД),[34] 3,598 ОК)[30][32][33]
Изведувачи
Убиени: 1,554[35][36]
Ранети и повредени: 43,880[35][36]
Совети за будење
Убиени: 1,002+[37]
Повредени: 500+ (2007),[38] 828 (2008)[39] Вкупно мртви: 25,069
Вкупно повредени: 117,961

Ирачки мртви војници (период на инвазија): 5,388–10,800[40][41][42]
Бунтовници (по падот на Садам)
Убиени: 26,544 (2003–11)[43]
(4,000 странски борци убиени до септември 2006)[44]
Притворени: 12,000 (Ирачани, само во 2010 година)[45]
119,752 Уапсени востаници (2003–2007)[46]
Вкупно мртви: 31,608–37,344
Проценета смрт:
Лансет** (март 2003 – јули 2006): 654,965 (95% CI: 392,979–942,636)[47][48]
Анкета за здравјето на семејството во Ирак*** (март 2003 – јули 2006): 151,000 (95% CI: 104,000–223,000)[49]
ОРБ**: (март 2003 – август 2007): 1,033,000 (95% CI: 946,258–1,120,000)[50]


Анкета за здравјето на семејството во Ирак*** (март 2003 – јули 2006): 151,000 (95% CI: 104,000–223,000)[51]
Студија за медицина ПЛОС**: (март 2003 – јуни 2011): 405,000 (95% CI: 48,000–751,000)
Документирана смрт од насилство:
Број на тела за Ирак (2003 – 14 декември 2011): 103,160–113,728 евидентирани смртни случаи на цивили[52] и 12,438 нови смртни случаи додадени од дневниците во војната во Ирак[53]
Associated Press (March 2003 – April 2009): 110,600[54]

For more information see Casualties of the Iraq War.

* повредени, заболени или други медицински: потребен медицински воздушен транспорт. Бројот на ВБ вклучува аеромирани евакуации".
** Вкупно вишок смртни случаи вклучуваат сите дополнителни смртни случаи како резултат на зголемено беззаконие, деградирана инфраструктура, посиромашно здравство и сл.
*** Само насилна смрт – не вклучува вишок смртни случаи како резултат на зголемено беззаконие, посиромашна здравствена заштита итн.

Во октомври 2002 година, Конгресот го овластил претседателот Буш да изврши воен напад против Ирак, доколку одлучи дека тоа е потребно.[59] Ирачката војна започнала на 20 март 2003 година,[60] кога САД, придружувани од Велика Британија и неколку коалициски сојузници, ја започнале кампањата за бомбардирање „Шок и стравопочит“. Ирачките сили биле многу брзо победени бидејќи коалиционите сили ја освоиле земјата. Инвазијата довела до распад на владата; Садам Хусеин бил заробен за време на операцијата „Црвена Зора“ во декември истата година и погубен три години подоцна. Вакуумот на власта по смртта на Садам и лошото управување од страна на привремената власт на коалицијата довело до широко распространета граѓанска војна меѓу шиитите и сунитите, како и долг бунт против коалициските сили. Многу од насилните востанички групи биле поддржани од Иран и Ал Каеда во Ирак. САД одговориле со испраќање на 170.000 војници во 2007 година .[61] Оваа насобраност им дала поголема контрола на ирачката влада и војска и многумина ја оцениле како успешна.[62] Во 2008 година, претседателот Буш се согласил на повлекување на сите борбени трупи на САД од Ирак. Повлекувањето било завршено во времето на претседателот Барак Обама во декември 2011 година.[63][64]

Администрацијата на Буш го истакнала своето образложение за војната во Ирак главно на тврдењето дека Ирак поседува активна програма за оружје за масовно уништување (ОМУ) [65] и дека ирачката влада претставува закана за Соединетите Американски Држави и нејзините коалициски сојузници. Некои официјални лица од САД лажно го обвиниле Садам дека ги засолнува и дека им дава поддршка на Ал-Каеда [66] додека други ја навеле желбата да се стави крај на репресивната диктатура и да се донесе демократија на народот во Ирак. Во 2004 година, Комисијата за 11 септември соопштила дека нема докази за оперативна врска помеѓу режимот на Садам Хусеин и Ал Каеда.[67] Во Ирак никогаш не биле пронајдени залихи на оружје или активна програма за оружје за масовно уништување .[68] Официјални претставници на администрацијата на Буш дале бројни тврдења за наводната врска Садам-ал-Каеда и оружјето за масовно уништување кои се засновале на замислени докази и кои разузнавачките служби ги отфрлиле.[69] Образложението на американските предвоени разузнавачки служби се соочило со големи критики како на домашен, така и на меѓународен план. „Чиклотовиот извештај“, британска истрага за нејзината одлука да започне војна, бил објавен во 2016 година и заклучил дека воената акција можеби била неопходна, но не била последна можност во тоа време и дека последиците од инвазијата биле потценети.[70] Кога бил испрашуван од ФБИ, Садам Хусеин признал дека го задржал изгледот на поседување оружје за масовно уништување за да се појави силен пред Иран.[71] Тој исто така потврдил дека Ирак немал оружје за масовно уништување пред американската инвазија.[72]

После инвазијата, Ирак одржал повеќепартиски избори во 2005 година. Нури ел-Малики станал премиер во 2006 година и останал на функцијата до 2014 година. Владата на Нури ел-Малики донела политики за кои се гледале како ефект на отуѓување на претходно доминантното сунитско малцинство во земјата и влошување на секташките тензии. Во летото 2014 година, ИСИЛ започнал воена офанзива во северен Ирак и прогласил светски исламски калифат, што довело до операцијата „Непоколеблива решителност“ како уште еден воен одговор на САД и нивните сојузници.

Ирачката војна предизвикала најмалку сто илјади цивилни смртни случаи, како и десетици илјади воени смртни случаи (види проценки подолу ). Поголемиот дел од смртните случаи се случиле како резултат на бунтовниците и граѓанските конфликти помеѓу 2004 и 2007 година. Последователно, војната Ирак - ИСИЛ од 2013 до 2017 година, која се смета за домино-ефект на инвазијата, предизвикала најмалку 155 000 смртни случаи, покрај раселувањето на пет милиони луѓе во земјата.[73][74][75]

Позадина

уреди

Силното меѓународно спротивставување на режимот на Садам Хусеин започнало по инвазијата на Ирак на Кувајт во 1990 година. Меѓународната заедница ја осудила инвазијата а во 1991 година воена коалиција предводена од Соединетите Американски Држави ја започнала Заливската војна за протерување на Ирак од Кувајт. По Заливската војна, САД и нејзините сојузници се обиделе да го задржат Садам Хусеин под контрола со политика на ограничување. Оваа политика вклучувала бројни економски санкции од страна на Советот за безбедност на ООН; спроведување на ирачки зони за забранети летови прогласени од САД и Велика Британија за заштита на Курдите во ирачки Курдистан и шиитите на југ од воздушни напади од страна на ирачката влада; и тековни инспекции за да се обезбеди усогласеност на Ирак со резолуциите на Обединетите нации во врска со ирачкото оружје за масовно уништување .

 
Инспектор за оружје на ООН во Ирак, 2002 година

Инспекциите биле извршени од Специјалната комисија на Обединетите нации (УНСКОМ), во соработка со Меѓународната агенција за атомска енергија, кои работеле на тоа да обезбедат Ирак да ги уништи хемиското, биолошкото и јадреното оружје и постројките.[76] Во деценијата по Заливската војна, Обединетите нации усвоиле 16 резолуции на Советот за безбедност со кои се барало целосно отстранување на ирачкото оружје за масовно уништување. Земјите-членки ја соопштиле својата фрустрација низ годините што Ирак ја попречувал работата на специјалната комисија и не ги сфаќал сериозно своите обврски за разоружување. Ирачките власти ги малтретирале инспекторите и ја попречувале нивната работа а во август 1998 година ирачката влада целосно ја прекинала соработката со инспекторите, тврдејќи дека инспекторите шпионирале за САД.[77] Подоцна биле потврдени наводите за шпионирање.[78]

Во октомври 1998 година, отстранувањето на ирачката влада станало официјална надворешна политика на САД со донесувањето на Актот за ослободување на Ирак . Актот обезбедил 97 милиони американски долари за ирачките „демократски опозициски организации“ да „воспостават програма за поддршка на транзиција кон демократија во Ирак“.[79] Ова законодавство било во спротивност со условите утврдени во Резолуцијата 687 на Советот за безбедност на Обединетите нации, која се фокусирала на оружје и програми за оружје и не споменувало промена на режимот.[80] Еден месец по усвојувањето на Законот за ослободување на Ирак, САД и Велика Британија започнале кампања за бомбардирање на Ирак, наречена Операција „Пустинска лисица“ . Експресното образложение на кампањата било да се попречи способноста на владата на Садам Хусеин да произведува хемиско, биолошко и јадрено оружје, но персоналот на американските разузнавачки служби исто така се надевал дека тоа ќе помогне во ослабувањето на власта на Садам.[81]

По изборот на Џорџ В. Буш за претседател во 2000 година, САД тргнале кон поагресивна политика против Ирак. Платформата на кампањата на Републиканската партија на изборите во 2000 година повикала на „целосна имплементација“ на Актот за ослободување на Ирак како „почетна точка“ во планот за „отстранување“ на Садам.[82] Малку формално движење кон инвазија се случило сè до нападите на 11 септември, иако биле изготвени плановите и состаноците се одржувале од првите денови на неговата администрација.[83][84]

Предвоени настани

уреди

По нападите на 11 септември, тимот за национална безбедност на администрацијата на Буш активно дебатирала за инвазијата на Ирак. На денот на нападите, министерот за одбрана Доналд Рамсфелд ги замолил своите соработници: „најдобра брза информација. Пресудете дали доволно добро го погоди Садам Хусеин истовремено. Не само Осама бин Ладен. “ [85] Претседателот Буш разговарал со Рамсфелд на 21 ноември и го упатил да изврши доверлив преглед на ОПЛАН 1003, воениот план за напад на Ирак.[86] Рамсфелд се состанал со генералот Томи Франкс, командант на Централната команда на САД, на 27 ноември за да ги исполни плановите. Евиденција за состанокот вклучува прашање „Како да се започне?“, Во кое се наведени повеќе можни оправдувања за војната на САД во Ирак.[87][88] Образложението за инвазија на Ирак како одговор на 11 септември било под знак прашалник, бидејќи немало соработка меѓу Садам Хусеин и Ал Каеда .[89]

 
Извадок од меморандумот на Доналд Рамсфелд од 27 ноември 2001 година [87]

Претседателот Буш започнал со поставување на јавна основа за инвазија на Ирак во јануари 2002 година во обраќањето за состојбата на нацијата, нарекувајќи го Ирак член на Оската на злото и велејќи: „Соединетите Американски Држави нема да дозволат најопасните режими во светот да ни се закануваат со најразорното оружје во светот “.[90] Буш го рекол ова и изнесел многу други ужасни обвинувања во врска со заканата од ирачко оружје за масовно уништување и покрај фактот што администрацијата на Буш знаела дека Ирак нема јадрено оружје и нема информации дали Ирак има биолошко оружје.[91] Тој започнал да го испраќа својот случај пред меѓународната заедница за инвазија на Ирак во своето обраќање на 12 септември 2002 година пред Советот за безбедност на ООН .[92] Како и да е, извештајот од 5 септември 2002 година од генерал-мајор Глен Шафер открил дека Дирекцијата за разузнавање З2 на Здружениот началник на штабот заклучила дека знаењето на САД за различни аспекти на ирачката програма за оружје се движи од суштински нула до околу 75% и дека тоа знаење е особено слабо во однос на аспектите на можната програма за јадрено оружје: „Нашето знаење за ирачката програма за јадрено оружје се заснова во голема мера - можеби 90% - на анализа на непрецизна разузнавачка информација“, заклучиле тие. „Нашите проценки во голема мера се потпираат на аналитички претпоставки и проценка отколку на цврсти докази. Доказната база е особено ретка за ирачките јадрени програми. “ [93][94] Слично на тоа, британската влада не нашла докази дека Ирак поседува јадрено оружје или друго оружје за масовно уништување и дека Ирак не претставува закана за Западот, заклучок што британските дипломати го споделиле со американската влада.[95]

Клучните сојузници на САД во НАТО, како Велика Британија, се согласиле со акциите на САД, додека Франција и Германија биле критички настроени кон плановите за инвазија во Ирак, аргументирајќи се за продолжување на дипломатијата и инспекциите на оружјето. После значителна дебата, Советот за безбедност на ООН усвоил компромисна резолуција, Резолуција 1441 на Советот за безбедност на ООН, со која се одобрува продолжување на инспекциите на оружје и ветува „сериозни последици“ за непочитување. Членовите на Советот за безбедност Франција и Русија јасно ставиле до знаење дека не сметаат дека овие последици вклучуваат употреба на сила за уривање на ирачката влада.[96] Амбасадорите на САД и Велика Британија во ООН јавно го потврдиле ова читање на резолуцијата.[97]

Резолуцијата 1441 поставила инспекции од Комисијата за следење, верификација и инспекција на Обединетите нации (УНМОВИM) и Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ). Садам ја прифатил резолуцијата на 13 ноември и инспекторите се вратиле во Ирак под раководство на претседателот на УНМОВИM Ханс Бликс и генералниот директор на МААЕ, Мохамед ел-Барадеи . Од февруари 2003 година, МААЕ „не најде докази или веродостојни индикации за заживување на програмата за јадрено оружје во Ирак“; МААЕ заклучила дека одредени предмети што можеле да се користат во центрифуги за јадрено збогатување, како што се алуминиумски цевки, всушност биле наменети за друга употреба.[98] Во март 2003 година, Бликс изјавил дека е направен напредок во инспекциите контроли и не се пронајдени докази за оружје за масовно уништување.

Во октомври 2002 година, Конгресот на САД ја донел „Резолуцијата за Ирак “, со која претседателот го овластил „да употреби какви било потребни средства“ против Ирак. Анкетираните Американци во јануари 2003 година широко ја фаворизирале понатамошната дипломатија во однос на инвазијата. Сепак, подоцна истата година, Американците почнале да се согласуваат со планот на Буш. Владата на САД се вклучила во елаборатна домашна кампања за односи со јавноста за да ја пласира војната на своите граѓани. Американците со големо мнозинство верувале дека Садам има оружје за масовно уништување: 85% сметале дека Ирак поседува, иако инспекторите не го откриле оружјето. До февруари 2003 година, 64% од Американците поддржувале преземање воена акција за отстранување на Садам од власт.[99]

 
Државниот секретар на Соединетите Американски Држави, Колин Пауел, држејќи модел шишенце со антракс додека имал презентација пред Советот за безбедност на Обединетите нации

На 5 февруари 2003 година, државниот секретар Колин Пауел се појавил пред ООН да презентира докази дека Ирак крие неконвенционално оружје. Како и да е, презентацијата на Пауел вклучувала информации засновани на тврдењата на Рафид Ахмед Алван ел-Џанаби, со кодно име „Curveball“, ирачки емигрант кој живеел во Германија, кој подоцна признал дека неговите тврдења биле лажни.[100] Пауел исто така презентирал докази во кои се тврди дека Ирак имал врски со Ал Каеда. Како продолжение на презентацијата на Пауел, САД, Велика Британија, Полска, Италија, Австралија, Данска, Јапонија и Шпанија предложиле резолуција со која се овластува употреба на сила во Ирак, но членките на НАТО како Канада, Франција и Германија, заедно со Русија, силно повикале на продолжување на дипломатијата. Соочувајќи се со изгубен глас, како и веројатно вето од Франција и Русија, САД, Велика Британија, Полска, Шпанија, Данска, Италија, Јапонија и Австралија на крајот ја повлекле својата резолуција.[101][102]

 
Од лево: францускиот претседател Жак Ширак, американскиот претседател Џорџ В. Буш, премиерот на Велика Британија Тони Блер и италијанскиот премиер Силвио Берлускони . Ширак бил против инвазијата, другите тројца водачи биле за.

Во март 2003 година, Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Полска, Австралија, Шпанија, Данска и Италија започнале да се подготвуваат за инвазијата во Ирак со мноштво на односи со јавноста и воени потези. Во обраќањето до нацијата на 17 март 2003 година, Буш побарал Садам и неговите двајца синови Удај и Кусај да се предадат и да го напуштат Ирак, давајќи им рок од 48 часа.

Долниот дом на Обединетото Кралство одржал дебата за одење во војна на 18 март 2003 година, кога владиниот предлог бил одобрен од 412 до 149.[103] Гласањето било клучен момент во историјата на администрацијата на Блер, бидејќи бројот на владини пратеници кои се побуниле против гласањето бил најголем од укинувањето на законите за пченка во 1846 година. Тројца владини министри поднеле оставки во знак на протест за војната, Џонсон Денам, Филип Хант и тогашниот водач на Долниот дом Робин Кук .

Спротивставување на инвазијата

уреди

Во октомври 2002 година, поранешниот американски претседател Бил Клинтон предупредил за можните опасности од превентивната воена акција против Ирак. Говорејќи во Велика Британија на конференција на Лабуристичката партија тој рекол: „Како превентивна акција денес, колку и да е оправдана, може да се врати со несакани последици во иднина. . . . Не ми е гајле колку се прецизни твоите бомби и оружјето кога ќе ги поставиш, невини луѓе ќе умрат “.[104][105] Од 209 домашни демократи во Конгресот, 126 гласале против Овластувањето за употреба на воена сила против Ирачката резолуција од 2002 година, иако 29 од 50 демократи во Сенатот гласаа „За“. Само еден републикански сенатор, Линколн Чефи, гласал против. Самостојниот независен во Сенатот, Џим Џефордс, гласал против. Пензионираниот американски маринец, поранешен секретар на морнарицата и иден американски сенатор Џим Веб напишал непосредно пред гласањето: „Оние кои се залагаат за еднострана војна во Ирак, добро знаат дека нема стратегија за излез ако нападнеме[106]

Во истиот период, папата Јован Павле II јавно ја осудил воената интервенција. За време на приватна средба, тој директно му кажал на Џорџ Буш: „Господине претседател, го знаете моето мислење за војната во Ирак. Ајде да разговараме за нешто друго. Секое насилство, извршено врз еден или милион, е богохулство упатено на ликот и подобието Божјо “.[107]

 
Антивоен протест во Лондон, септември 2002 година. Организирана од британската коалиција „Стоп за војната“, на протестот учествувале до 400.000.[108]

На 20 јануари 2003 година, францускиот министер за надворешни работи Доминик де Вилпен изјавил „веруваме дека воената интервенција ќе биде најлошото решение“.[109] Во меѓувреме, антивоените групи ширум светот организирале јавни протести. Според францускиот академик Доминик Рејни, помеѓу 3 јануари и 12 април 2003 година, 36 милиони луѓе ширум светот учествувале во скоро 3.000 протести против војната во Ирак, а демонстрациите на 15 февруари 2003 година биле најголеми. Нелсон Мандела го искажал своето спротивставување кон крајот на јануари, изјавувајќи „Сè што сака (г. Буш) е ирачката нафта “ и се прашува дали Буш намерно ги минира ООНзатоа што генералниот секретар на Обединетите нации [беше] црнец“.[110]

Во февруари 2003 година, главниот генерал на американската армија, Ерик Шинсеки, му рекол на Комитетот за вооружени служби во Сенатот дека ќе бидат потребни „неколку стотици илјади војници“ за да се обезбеди Ирак.[111] Два дена подоцна, американскиот секретар за одбрана Доналд Рамсфелд изјавил дека посветеноста на војниците по војната ќе биде помала од потребниот број на војници за да се добие војната и дека „идејата дека ќе потрае неколку стотици илјади американски сили е далеку од можно. " Заменик-министерот за одбрана Пол Волфовиц изјавил дека проценката на Шинсеки е „далеку од умот“, затоа што другите земји ќе учествуваат во окупаторските сили.[112]

Шефот на германската дипломатија Јошка Фишер, иако се залагал за стационирање на германските трупи во Авганистан, го советувал сојузниот канцелар Шредер да не се вклучува во војната во Ирак. Фишер славно се спротивставил на министерот за одбрана на Соединетите Американски Држави Доналд Рамсфелд на 39-тата конференција за безбедност во конференција за безбедностМинхен во 2003 година за наводните докази на секретарот за поседување на оружје за масовно уништување од страна на Ирак: „Извинете, не сум убеден!“ [113]

Постоеле и сериозни правни прашања околу започнувањето на војната против Ирак и Бушовата доктрина за превентивна војна воопшто. На 16 септември 2004 година, Кофи Анан, генерален секретар на Обединетите нации, за инвазијата изјавил: „Посочив дека не е во согласност со Повелбата на ООН . Од наша гледна точка, од гледна точка на Повелбата, тоа беше незаконско “.[114]

Претставничкиот дом на САД дебатира за употреба на воена сила со Ирак, 8 октомври 2002 година

Во ноември 2008 година, лордот Бингам, ја опишал војната како сериозно кршење на меѓународното право и ги обвинил Велика Британија и Соединетите Американски Држави дека се однесуваат како „светски вигилантисти“. Тој исто така ја критикувал Велика Британија како „окупаторска сила во Ирак“ по нејзиното влегување во судирот. Во врска со третманот на ирачките затвореници во Абу Граиб, Бингам изјавил: „Особено вознемирувачки за приврзаниците на владеењето на правото е циничниот недостаток на грижа за меѓународната законитост кај некои врвни службеници во администрацијата на Буш “. Во јули 2010 година, вицепремиерот на Велика Британија Ник Клег, за време на седницата за прашања кон премиерот, во Парламентот, ја осудил инвазијата во Ирак како „нелегална“ - иако подоцна појаснил дека ова е лично мислење, а не официјално.[115]

2003 година: Инвазија

уреди
 
Уништени остатоци од ирачки тенкови во близина на Ал Кадисија
 
Американските маринци придружуваат заробени непријателски затвореници во засолниште во пустината Ирак на 21 март 2003 година.
 
Американски војници кај споменикот „Рацете на победата“ во Багдад

Првиот тим на Централната разузнавачка агенција влегол во Ирак на 10 јули 2002 година.[116] Овој тим бил составен од членови на одделот за специјални активности на ЦИА, а подоцна му се придружиле и членови на воената елитна Заедничка команда за специјални операции (ЗКСО). Заедно, тие се подготвиле за инвазија на конвенционалните сили. Овие напори се состоеле во убедување на командантите на неколку ирачки воени дивизии да се предадат наместо да се спротивстават на инвазијата и да ги идентификуваат сите првични цели на раководството за време на извидувачки мисии со многу висок ризик.

Што е најважно, нивните напори допреле до курдското население на чело со групата Пешмерга кои требало да станат северен фронт на инвазијата. Заедно оваа сила ги победила силите на Ансар ел-Ислам во Ирачки Курдистан пред инвазијата, а потоа ја победила и ирачката армија на север.[117] Битката против Ансар ел-Ислам , позната како Операција „Викиншки чекан“, довела до смрт на значителен број милитанти и откривање на објект за хемиско оружје во Саргат.[116][118]

Во 5:34 часот по багдадско на 20 март 2003 година (9:34 часот) попладне, 19 март EST) започнала изненадената воена инвазија на Ирак.[119] Немало објавување на војна. Инвазијата во Ирак во 2003 година била предводена од генералот на американската армија Томи Франкс, под кодното име „Операција Ирачка слобода“,[120] со кодно име на Обединетото Кралство Операција „Телик “ и австралиското кодно име „ Операција Сокол“ . Коалициските сили соработувале и со курдските сили на Пешмерга на северот. Приближно четириесет други влади, „ Коалицијата на волјата “ учествувале со обезбедување трупи, опрема, услуги, безбедност и специјални сили, со 248.000 војници од САД, 45 000 британски војници, 2 000 австралиски војници и 194 полски војници од специјалните сили единицата ГРОМ испратена во Кувајт за инвазијата. Инвазивната сила била поддржана и од војниците на ирачката курдска милиција, за кои се проценува дека броеле над 70 000.[121]

 
Ирачки тенк на автопатот 27, уништен во април 2003 година

Според генералот Франкс, имало осум цели на инвазијата:

„Прво, ставање крај на режимот на Садам Хусеин. Второ, да се идентификуваат, изолираат и елиминираат ирачките оружја за масовно уништување. Трето, да се бараат, да се фатат и да се протераат терористи од таа земја. Четврто, да се соберат такви разузнавачки информации за да можеме да се поврземе со терористичките мрежи. Петто, да собереме информации како што можеме да се однесуваме на глобалната мрежа на недозволено оружје за масовно уништување. Шесто, да се стави крај на санкциите и веднаш да им се достави хуманитарна поддршка на раселените и на многу сиромашни ирачки граѓани. Седмо , да ги обезбеди нафтените полиња и ресурсите на Ирак, кои припаѓаат на ирачкиот народ. И последно, да му помогнеме на ирачкиот народ да создаде услови за премин кон претставничка самоуправа[122]

Инвазијата била брза и одлучна операција наидувајќи на голем отпор, иако не онака како што го очекуваале американските, британските и другите сили. Ирачкиот режим се подготвувал да се бори и со конвенционална и со нередовна, асиметрична војна истовремено, отстапувајќи територија кога се соочувал со супериорни конвенционални сили, главно оклопни, но изведувајќи напади од помал обем во задниот дел користејќи борци облечени во цивилна и воена воена форма.

 
Картана рутите за инвазија и големите операции / битки од војната во Ирак до 2007 година

Коалиционите трупи започнале воздушни и амфибиски напади на полуостровот ел-Фау за да ги обезбедат нафтените полиња таму и важните пристаништа, поддржани од воените бродови на Кралската морнарица, Полската морнарица и Кралската австралиска морнарица . 15-та поморска експедитивна единица на маринскиот корпус на САД, приложена на Третата  Бригада на командоси и единицата на полските специјални единици ГРОМ, го нападнале пристаништето Ум Каср, додека бригадата за воздушен напад на британската армија ги обезбедила нафтените полиња во јужен Ирак.[123][124]

Тешкиот оклоп на американската трета пешадиска дивизија се преселил на запад, а потоа кон север преку западната пустина кон Багдад, додека 1-та маринска експедитивна сила се движела полесно по должината на автопатот 1 низ центарот на земјата, и 1 Оклопна дивизија се преселила на север преку источната мочуришна земја.[125] Првата маринска дивизија на САД се борела преку Насирија во битка за заземање на главната клучка на патот.[126] Третата пешадиска дивизија на Армијата на Соединетите Држави ги поразила ирачките сили вградени во и околу аеродромот Талил .[127]

Со обезбедувањето на аеродромите во Насирија и Талил во својот заден дел, 3-тата место Пешадиската дивизија поддржана од 101-та воздушна дивизија го продолжила својот напад северно кон Наџаф и Карбала, но силната бура од песок го забавил напредокот на коалицијата и имало застој да се консолидираат и да се осигурат дека линиите за снабдување се безбедни.[128] Кога започнале повторно, тие го обезбедиле јазот Карбала, клучен пристап кон Багдад, потоа ги обезбедиле мостовите над реката Еуфрат. Среде Ирак, 1-та морнарска дивизија се изборила за источната страна на Багдад и се подготвила за нападот да го заземе градот.[129]

 
Американските маринци од 1-от баталјон влегуваат во палатата за време на падот на Багдад .

На 9 април, Багдад паднал, ставајќи крај на 24-годишното владеење на Садам. Американските сили ги зазеле напуштените министерства на Партијата Баас и, според некои извештаи што подоцна ги оспориле маринците на теренот, со сислено управувале во [130] уривањето на огромната железна статуа на Садам, чии фотографии и видео станале симболични за настанот, иако подоцна истиот станал контроверзен. Ненадејниот пад на Багдад бил проследен со широко распространет извор на благодарност кон напаѓачите, но и масовно граѓанско нарушување, вклучувајќи грабеж на јавни и владини згради и драстично зголемен криминал.[131]

Според Пентагон, 250,000 тони од вкупно 650.000 тони бомба биле ограбени, обезбедувајќи значителен извор на муниција за ирачкиот бунт . Фазата на инвазија завршила кога Тикрит, родниот град на Садам, паднал со мал отпор и градот бил освоен од страна на американските маринци на работната единица Триполи .

Во фазата на инвазија на војната (19 март - 30 април), околу 9.200 ирачки борци биле убиени од коалициските сили заедно со околу 3.750 неборци, т.е цивили кои не земале оружје.[132] Коалиционите сили пријавиле за смрт во борба на 139 воени лица на САД [133] и 33 воени лица на Велика Британија.[134]

2003–2011: Фаза по инвазија

уреди

2003 година: Почетоци на бунтот

уреди
 
Тенк на маринскиот корпус М1 Абрамс патролира во Багдад по неговиот пад во 2003 година.
 
Погодено Humvee со импровизирана експлозивна направа во Ирак на 29 септември 2004 година. Персоналот во нападот бил тешко повреден, на чело со Мајкл Ф.Берет, воен полицаец во Одредот за поддршка на морското крило 373.
 
Полските сили на ГРОМ во морските операции за време на војната во Ирак
 
Маринци од компанијата „Д“, 3-тиот лесен оклопен баталјон за извидување ги чуваат затворениците пред да ги стават во нивното возило.

На 1 мај 2003 година, претседателот Буш го посетил носачот на авиони УСС Абрахам Линколн кој работел на неколку милји западно од Сан Диего, Калифорнија. На зајдисонце, тој го одржал својот национално телевизиски говор „Остварена мисија“, изнесен пред морнарите и авионите на палубата за летање. Буш прогласил крај на големите борбени операции во Ирак, поради поразот на ирачките конвенционални сили, притоа кажувајќи уште многу што треба да се направи.

Како и да е, Садам Хусеин останал на слобода и постоеле значителен број на помали отпори. По говорот на Буш, коалиционите сили забележале дека нападите врз нејзините трупи постепено започнале да се зголемуваат во различни региони, како што е „ Сунитскиот триаголник “.[135] Првичните ирачки бунтовници биле снабдувани од стотици складишта со оружје создадени пред инвазијата од страна на ирачката армија и Републиканската гарда .

Првично, ирачкиот отпор (опишан од коалицијата како „Анти-ирачки сили“) во голема мера произлезел од лојалистите на федаините и партијата на Садам, Баас, но набрзо верските радикали и Ирачаните лути од окупацијата придонеле за бунтот. Трите гувернери со најголем број напади биле Багдад, ел-Анбар и Саладин Тие три гувернери сочинуваат 35% од населението, но до декември 2006 година тие биле одговорни за 73% од смртните случаи на американската војска и уште поголем процент на неодамнешни смртни случаи на американската војска (околу 80%).[136]

Бунтовниците користеле разни герилски тактики, вклучувајќи минофрлачи, ракети, самоубиствени напади, снајперисти, импровизирани експлозивни направи (ИЕД), автомобилски бомби, оган од мало оружје (обично со нападни пушки ) и РПГ (ракетни гранати), како и саботажа против нафта, вода и електрични инфраструктури.

Напорите на коалицијата за воспоставување поинвазиски Ирак започнале по падот на режимот на Садам. Коалиционите нации, заедно со Обединетите нации, започнале да работат на воспоставување стабилна, усогласена демократска држава, способна да се брани од силите што не се коалицирани, како и да се надминат внатрешните поделби.[137][138]

Во меѓувреме, коалициските воени сили започнале неколку операции околу полуостровот на река Тигар и во Сунитскиот триаголник. Серија слични операции биле лансирани во текот на летото во Сунитскиот триаголник. Кон крајот на 2003 година, интензитетот и темпото на востанички напади почнале да се зголемуваат. Остриот наплив на герилски напади започнале востанички напор што бил наречен „ Рамазанска офанзива “, бидејќи се совпаднало со почетокот на муслиманскиот свет месец Рамазан .

За да се спротивстават на оваа офанзива, коалиционите сили започнале да користат воздушна сила и артилерија повторно за прв пат од крајот на инвазијата, напаѓајќи сомнителни места кои служеле како заседи и минофрлачки лансирни позиции. Засилен бил надзорот над главните рути, патролите и рациите врз осомничените бунтовници. Покрај тоа, две села, вклучувајќи го и родното место на Садам, ел-Ауја и малото гратче Абу Хишма, биле опколени со бодликава жица и внимателно биле надгледувани.

Привремена власт на коалицијата и Група за истражување на Ирак

уреди

Кратко време по инвазијата, мултинационална коалиција создала Привремената коалициска власт (ПКК; арап. سلطة الائتلاف الموحدة), со седиште во Зелената зона, како преодна влада на Ирак до воспоставување демократска влада. Цитирајќи ја Резолуцијата 1483 на Советот за безбедност на Обединетите нации и законите за војна, Привремената коалициска власт се поделила на извршна, законодавна и судска власт над ирачката влада од периодот на основање на ПКК на 21 април 2003 година до неговото распуштање на 28 јуни 2004 година.

 
Окупациони зони во Ирак заклучно со септември 2003 година

Првично со ПКК раководел Џеј Гсрнер, поранешен американски воен офицер, но неговото назначување траело само до 11 мај 2003 година, кога претседателот Буш го назначил Л. Пол Бремер . На 16 мај 2003 година, на неговиот прв ден на работа, Пол Бремер издал Наредба за привремена власт на Коалицијата 1 за да се исклучат од новата ирачка влада и членови на администрацијата на партијата Баатист. Оваа политика, позната како Де-Батификација, на крајот довела до отстранување од 85.000 до 100.000 Ирачани од нивната работа вклучувајќи 40.000 училишни наставници кои се приклучиле на Партијата Баат едноставно за да си го задржат работното место. Генералот на американската армија Рикардо Санчес ја нарекол одлуката „катастрофален неуспех“.[139] Бремер служел до распаѓањето на ПКК во јуни 2004 година.

Во мај 2003 година, американскиот советник во Министерството за одбрана на Ирак во рамките на Привремената коалициска власт , Валтер Б. Слокомбе, се залагал за промена на предвоената политика на Буш за вработување на поранешната ирачка армија откако престанале непријателствата на теренот.[140] Во тоа време, стотици илјади поранешни ирачки војници кои не биле платени со месеци чекале Привремената коалициска власт да ги вработи повторно да работат за да помогнат во обезбедувањето и обновата на Ирак. И покрај советите од американскиот воен штаб кои работат во рамките на Привремената коалициска власт , Бремер се состанал со претседателот Буш, преку видео конференција и побарал овластување за промена на американската политика. Буш им дал овластување на Бремер и Слокомб да ја променат предивоената политика. Слокомб ја објавил промената на политиката во пролетта 2003 година. Одлуката довела до отуѓување на стотици илјади поранешни вооружени ирачки војници, кои потоа се израмниле со разни движења на отпорот против окупацијата низ целиот Ирак. Неделава пред наредбата за распуштање на Ирачката армија, немало коалициски сили убиени од непријателска акција во Ирак; една недела потоа, пет американски војници биле убиени. Потоа, на 18 јуни 2003 година, коалиционите сили отвориле оган кон поранешните ирачки војници кои протестирале во Багдад, кои фрлале камења кон коалициските сили. Политиката за распуштање на ирачката армија била сменета од Привремената коалициска власт само неколку дена по нејзиното спроведување. Но, веќе било предоцна; поранешната ирачка армија го сменила својот сојуз од армија која била подготвена да соработува со ПКК до вооружен отпор против ПКК и коалициските сили.[141]

Друга група создадена од мултинационалните сили во Ирак по инвазијата била меѓународната група за истражување на Ирак со 1.400 члена, која спровела мисија за откривање на факти за пронаоѓање на програми за оружје за масовно уништување во Ирак. Во 2004 година, во Извештајот било наведено дека Ирак нема одржлива програма за оружје за масовно уништување.[142]

Фаќање на поранешните владини лидери

уреди
 
Садам Хусеин бил фатен од своето скривалиште во операцијата „Црвена зора“, 13 декември 2003 година

Во летото 2003 година, мултинационалните сили се фокусирале на заробување на преостанатите водачи на поранешната влада. На 22 јули, рација од страна на САД 101-та воздушна дивизија и војници од Работната група 20 ги убиле синовите на Садам (Удај и Кусај) заедно со еден од неговите внуци. Вкупно, над 300 врвни водачи на поранешната влада биле убиени или заробени, како и бројни помали функционери и воен персонал.

Најзначајно е тоа што самиот Садам Хусеин бил заробен на 13 декември 2003 година, на фарма во близина на Тикрит во операцијата „Црвена Зора“ .[143] Акцијата била спроведена од 4-та пешадиска дивизија на Армијата на Соединетите Американски Држави и припадниците на Работната група 121. Информациите за локацијата на Садам биле од членовите на неговото семејство и поранешните телохранители.[144]

Со фаќањето на Садам и падот на бројот на востанички напади, некои заклучиле дека мултинационалните сили преовладуваат во борбата против востанието. Привремената влада започнала со обука на новите ирачки безбедносни сили наменети за полиција на земјата, а Соединетите Американски Држави ветиле над 20 милиони американски долари пари за реконструкција во вид на кредит против идните приходи од нафта од Ирак. Приходите од нафта биле искористени и за обнова на училиштата и за работа на електрична и рафинирана инфраструктура.

Набргу по фаќањето на Садам, елементите изоставени од привремениот орган на коалицијата започнале да агитираат за избори и формирање на привремена ирачка влада . Најистакнат меѓу нив бил шиитскиот свештеник Големиот ајатолах Али ел-Систани . Привремената власт на коалицијата се спротивставила на дозволувањето демократски избори во овој момент.[145] Востаниците ги засилиле своите активности. Двата нај турбулентни центри биле областа околу Фалуџа и сиромашните шиитски делови од градовите од Багдад (Садр) до Басра на југ.

2004 година: Востанието се проширува

уреди

Почетокот на 2004 година бил обележан со релативно затишје во насилството. За време на ова време, бунтовничките сили се реорганизирале, проучувајќи ги тактиките на мултинационалните сили и планирајќи обнова на офанзивата. Сепак, насилството навистина се зголемило за време на пролетните борби во Ирак со странски борци од целиот Близок Исток, како и со Ал-Каеда во Ирак, поврзана група на Ал-Каеда предводена од Абу Мусаб ал-Заркави, помагајќи да се поттикне бунтот. [ потребно е цитирање ][ потребно е цитирање ] Како што растел бунтот, имало посебна промена во насочувањето од страна на коалициските сили кон новите ирачки безбедносни сили, бидејќи стотици ирачки цивили и полиција биле убиени во текот на следните неколку месеци во серија масовни бомбардирања. Организираниот сунитски бунт, со длабоки корени и националистички и исламистички мотиви, станувал сè помоќен низ целиот Ирак. Армијата на шиитските махди, исто така, започнала со напади врз цели на коалицијата во обид да ја преземе контролата од ирачките безбедносни сили. Јужните и централните делови на Ирак почнувале да избиваат во урбани герилски борби, бидејќи мултинационалните сили се обиделе да ја задржат контролата и се подготвиле за контраофанзива.

Најсериозните борби во војната дотогаш започнале на 31 март 2004 година, кога ирачките бунтовници во Фалуџа наишле на заседа на конвојот на Блеквотер САД, предводен од четворица американски приватни воени изведувачи, кои обезбедувале безбедност за угостителите на храна <i>Eurest Support Services</i> [146] Четворицата вооружени изведувачи, Скот Хелвенстон, Јерко Зовко, Весли Баталона и Мајкл Тиг, биле убиени со рачни бомби и рачни оружја. Последователно, нивните тела биле извлечени од нивните возила од страна на месното население, тепани, запалени, а изгорените трупови биле обесени над мостот што поминувал преку Еуфрат.[147] Фотографиите од настанот биле објавени во новинските агенции ширум светот, предизвикувајќи голема огорченост и морален бес во Соединетите Американски Држави и предизвикале неуспешно „пацифирање“ на градот: Првата битка во Фалуџа во април 2004 година.

 
USMC M198 артилерија во близина на Фалуџа во октомври 2004 година

Офанзивата била обновена во ноември 2004 година во најкрвавата битка во војната: Втората битка во Фалуџа, опишана од американската армија како „најтешката урбана борба (во која тие биле вклучени) од Битката во градот Хуе во Виетнам“. За време на нападот, американските силите користеле бел фосфор како запаливо оружје против востаничкиот персонал, привлекувајќи контроверзии. 46-дневната битка резултирала со победа на коалицијата, со 95 американски убиени војници заедно со приближно 1.350 востаници. Фалуџа била целосно уништена за време на борбите, иако цивилните жртви биле мали, бидејќи тие побегнале пред битката.[148]

Друг голем настан од таа година било откривањето на широко распространетата злоупотреба на затвореници во Абу Граиб, кое добило внимание на меѓународните медиуми во април 2004 година. Први извештаи за злоупотреба на затвореник во Абу Граиб, како и графички слики што го прикажуваат американскиот воениот персонал подбивајќи ги и злоупотребувајќи ги ирачките затвореници, го привлекло вниманието на јавноста од извештајот за вестите на 60 минути II (28 април) и написот на Симур М. Херш во The New Yorker (објавен на Интернет на 30 април). Воениот дописник Томас Рикс тврдел дека овие откритија нанеле удар на моралните оправдувања за окупацијата во очите на многу луѓе, особено на Ирачаните, и биле пресвртница во војната.[149]

2004 година исто така го означила почетокот на воените преодни тимови во Ирак, кои биле тимови на американски воени советници распоредени директно во единиците на Новата ирачка армија.

2005 година: Избори и преодна влада

уреди
 
Конвенциски центар за совет на претставници на Ирак

На 31 јануари, Ирачаните ја избрале ирачката преодна влада со цел да подготват постојан устав. Иако одредено насилство и широко распространет сунитски бојкот го нарушиле настанот, повеќето од квалификуваните курдски и шиитски населенија учествувале. На 4 февруари, Пол Волфовиц објавил дека 15 000 американски војници чии долги патувања биле продолжени со цел да се обезбеди изборна безбедност ќе бидат повлечени од Ирак до следниот месец.[150] Февруари до април се покажале релативно мирни месеци во споредба со масакрот во ноември и јануари, со востанички напади во просек од 30 на ден од претходниот просек од 70.

Битката кај Абу Граиб на 2 април 2005 година претставувала напад врз силите на Соединетите Американски Држави во затворот Абу Граиб, кој се состоел од тежок минофрлач и ракетен оган, според кој околу 80–120 вооружени бунтовници нападнале со гранати, мало оружје и две возила - носејќи импровизирани експлозивни направи. Муницијата на американските сили била толку мала, што биле дадени наредби за поправање бајонети како подготовки за борба. Се сметало за најголем координиран напад врз американска база од војната во Виетнам.[151]

Надежите за брз крај на бунтот и повлекување на американските трупи биле уништени во мај, најкрвавиот месец во Ирак од инвазијата. Самоубиствени бомбаши, за кои се верува дека се главно разочарани ирачки сунитскии Арапи, Сиријци и Саудијци, го пробиле Ирак. Нивните цели често биле шиитски собири или цивилни концентрации на шиити. Како резултат, над 700 ирачки цивили загинале во тој месец, како и 79 американски војници.

Летото 2005 година се случиле борби околу Багдад и на Тал Афар во северозападен Ирак, додека американските сили се обиделе да ја затворат сириска граница. Ова довело до борби на есен во малите градови по долината на реката Еуфрат помеѓу главниот град и таа граница.[152]

На 15 октомври се одржал референдум на кој бил ратификуван новиот ирачки устав. Ирачкото национално собрание било избрано во декември, со учество на сунитите, како и на курдите и шиитите.[152]

Востаничките напади се зголемиле во 2005 година со 34.131 снимен инцидент, во споредба со вкупно 26.496 за претходната година.[153]

2006 година: Секташко насилство и постојана ирачка влада

уреди
 
Американски маринци од 3-тиот баталјон расчистуваат куќа во ел-Анбар .

Почетокот на 2006 година бил обележан со разговори за создавање влада, растечко секташко насилство и континуирани антикоалициони напади. Секташкото насилство се проширило на ново ниво на интензитет по бомбардирањето на џамијата ел-Аскари во ирачкиот град Самара, на 22 февруари 2006 година. Експлозијата во џамијата, едно од најсветите места во шиитскиот ислам, се верува дека е предизвикана од бомба поставена од Ал Каеда.

Иако немало повредени во експлозијата, џамијата била сериозно оштетена и бомбардирањето резултирало со насилство во текот на следните денови. Над 100 мртви тела со дупки од куршуми биле пронајдени на 23 февруари, а се смета дека биле убиени најмалку 165 лица. После овој напад, американската војска пресметала дека просечната стапка на убиства во Багдад се зголемила тројно од 11 на 33 смртни случаи на ден. Во 2006 година ООН ја опишала околината во Ирак како „ситуација слична на граѓанска војна“.[154]

На 12 март, пет војници на Армијата на Соединетите Американски Држави од 502-от пешадиски полк ја силувале 15-годишната ирачка девојка Абер Касим Хамза ел-Janанаби, а потоа ги убиле неа, нејзиниот татко, нејзината мајка Фахрија Таха Мухасен и нејзината шестгодишна сестра Хадел Касим Хамза ел-Џанаби. Војниците потоа го запалиле телото на девојчето за да сокријат докази за злосторството. Четворица од војниците биле осудени за силување и убиство а петтиот бил осуден за помали злосторства за учество во настаните, кои станале познати како силување и убиства во Махмудија .[155][156]

 
Нури ел-Малики се состанува со Џорџ Буш, јуни 2006 година

На 6 јуни 2006 година, Соединетите Американски Држави биле успешни во следењето на Абу Мусаб ал-Заркави, водачот на Ал-Каеда во Ирак, кој бил убиен, додека присуствувал на состанок приближно 8 километри северно од Бакуба. Откако бил следен од британски авион, бил воспоставен радио контакт помеѓу контролорот и два авиони на американското воено воздухопловство Ф-16 Ц, кои ја идентификувале куќата и во 14:15, оловниот авион испуштил две водени бомби, каде што се наоѓал тој. Уште шест други - три машки и три женски лица - исто така биле пријавени како убиени. Меѓу убиените имало и една од неговите сопруги и нивното дете.

Владата на Ирак стапила на должност на 20 мај 2006 година, по одобрување од членовите на Ирачкото национално собрание . Ова следело по општите избори во декември 2005 година. Владата ја наследила Ирачката преодна влада, која продолжила да ја извршува функцијата привремена до формирањето на постојаната влада.

Извештајот на Истражувачката група за Ирак и погубувањето на Садам

уреди

Извештајот за Истражувачката група на Ирак бил објавен на 6 декември 2006 година. Истражувачката група се состоела од луѓе од двете поголеми американски партии, на чело со потпретседателите Џејмс Бејкер, поранешен државен секретар (републиканец) и Ли Х. Хамилтон, поранешен американски Претставник (демократ). Истражувачката група заклучила дека „ситуацијата во Ирак е сериозна и се влошува“ и „американските силите се чини дека се фатени во мисија која нема предвидлив крај “. Извештајот вклуќува препораки за зголемување на дипломатските мерки со Иран и Сирија и интензивирање на напорите за обука на ирачките трупи. На 18 декември, извештајот на Пентагон открил дека бунтовничките напади во просек имале околу 960 напади неделно, што е најголем од почетокот на извештаите во 2005 година.[157]

Коалиционите сили формално ја пренеле контролата врз гувернерството на ирачката влада, прва по војната. Воените обвинители обвиниле осум американски маринци за убиства на 24 ирачки цивили во Хадита во ноември 2005 година, од кои 10 биле жени и деца. Четворица офицери биле обвинети и за откажување на должноста во врска со настанот.[158]

Садам Хусеин бил обесен на 30 декември 2006 година, откако ирачкиот суд го прогласил за виновен за злосторства против човештвото по едногодишно судење.[159]

2007 година: бран на американските трупи

уреди
 
Претседателот Џорџ В. Буш ја објавува новата стратегија за Ирак од Библиотеката на Белата куќа, 10 јануари 2007 година.

На 10 јануари 2007 година, преку телевизиско обраќање до јавноста, Буш предложил уште 21.500 војници за Ирак, програма за работа за Ирачаните, повеќе предлози за реконструкција и 1,2 милијарди американски долари за овие програми.[160] На 23 јануари 2007 година, во годишното обраќање, Буш објавил „распоредување на повеќе од 20 000 дополнителни војници и маринци во Ирак“.

На 10 февруари 2007 година, Дејвид Петреус бил поставен командант на мултинационалните сили - Ирак (МНФ-I), функцијата со четири ѕвезди што ги надгледува сите коалициски сили во земјата, заменувајќи го генералот Џорџ Кејс. На својата нова позиција, Петреус ги надгледувал сите коалициски сили во Ирак и ги вовел во новата стратегија која ја навела администрацијата на Буш.[161][162]

На 10 мај 2007 година, 144 пратеници од ирачкиот парламент потпишале законодавна петиција со која ги повикуваат САД да утврдат временски распоред за повлекување. На 3 јуни 2007 година, ирачкиот парламент гласал со 85 за и 59 против за да се побара од ирачката влада да се консултира со парламентот пред да побара дополнително продолжување на мандатот на Советот за безбедност на ООН за операциите на коалицијата во Ирак.[163]

Притисоците врз американските трупи биле насочени кон континуираното повлекување на коалициските сили. На почетокот на 2007 година, британскиот премиер Блер објавил дека по операцијата Синбад, британските трупи ќе започнат да се повлекуваат од Басра, предавајќи им ја безбедноста на Ирачаните. Во јули, данскиот премиер Андерс Фог Расмусен, исто така, најавил повлекување на 441 дански војници од Ирак, оставајќи само единица од девет војници со четири набљудувачки хеликоптери. Во октомври 2019 година, новата данска влада соопштила дека нема повторно да отвори официјална истрага за учество на земјата во воената коалиција предводена од САД во ирачката војна во 2003 година.[164]

Планирано намалување на војската

уреди

Во говорот одржан пред Конгресот на 10 септември 2007 година, Петреус „предвиде повлекување на приближно 30.000 американски војници до следното лето, почнувајќи со марински контингент [во септември]“. [165] На 13 септември, Буш го поддржал ограниченото повлекување на војниците од Ирак.[166] Буш изјавил дека 5.700 лица ќе бидат дома до Божиќ 2007 година, и очекува дека илјадници други ќе се вратат до јули 2008 година. Планот ќе ги врати бројот на војниците на нивното ниво пред напливот на почетокот на 2007 година.

Ефекти од напливот врз безбедноста

уреди

До март 2008 година, според извештајот на Пентагон, насилството во Ирак било скратено од 40-80%.[167] Независни извештаи покренале прашања во врска со тие проценки. Ирачки воен портпарол тврдел дека цивилните смртни случаи од почетокот на планот за напливот на војниците биле 265 во Багдад, што е помалку од 1.440 во претходните четири недели. Њујорк Тајмс изброил повеќе од 450 ирачки цивили убиени во истиот период од 28 дена, врз основа на првичните дневни извештаи на ирачкото Министерство за внатрешни работи и службеници на болницата.

 
Американски војници за време на пресметка со бунтовниците во ел-Дура дел од Багдад, 7 март 2007 година.

Историски гледано, броењето спроведено од Њујорк Тајмс го потценило вкупниот број на жртви за 50% или повеќе, во споредба со студиите на Обединетите нации, кои се потпираат на бројките на ирачкото Министерство за здравство.[168]

Стапката на американските борбените смртни случаи во Багдад скоро двојно се зголемиле на 3,14 на ден во првите седум недели од „напливот“ на безбедносната активност, во споредба со претходниот период. Низ остатокот од Ирак се намалило малку.[169][170]

На 14 август 2007 година, се случил најсмртоносниот напад од целата војна . Скоро 800 цивили биле убиени од серија координирани самоубиствени бомбашки напади врз северната ирачка населба Кахтанија . Повеќе од 100 куќи и продавници биле уништени во експлозиите. Американскитеофицијални лица ја обвиниле Ал Каеда. Насочените селани припаѓале на немуслиманското етничко малцинство Јазиди . Нападот можеби претставувал последен во една расправија што избила на почетокот на истата година кога припадниците на заедницата Јазиди ја каменувале до смрт тинејџерката, наречена Дуа Калил Асвад, обвинета за излегување со сунитски Арап. Убиството на девојчето е снимено преку мобилни телефони со камера, а видеото било поставено на Интернет.[171][172][173][174]

На 13 септември 2007 година, Абдул Сатар Абу Риша бил убиен во бомбашки напад во градот Рамади .[175] Тој бил важен американски сојузник затоа што тој го предводел „ Анбарското будење “, сојуз на сунитски арапски племиња кои се спротивставувале на Ал Каеда. Последната организација ја презела одговорноста за нападот.[176] Во изјавата објавена на Интернет од Исламска држава на Ирак се тој се нарекува Абу Риша „едно од кучињата на Буш“ и се опишува убиството во четвртокот како „херојска операција која се подготвуваше повеќе од еден месец“.[177]

 
График на американски жртви на војници во Ирак март 2003 година - јули 2010 година, портокалово-сините месеци се периодот на бранот војници и неговите последици.

Имало пријавен тренд на намалување на американски починати војници по мај 2007 година и насилството врз коалициските трупи паднало на „најниските нивоа од првата година на американската инвазија“. Овие, и уште неколку позитивни случувања, многу аналитичари му ги припишуват на напливот на војници.

Податоци од Пентагон и други американски агенции како што е Државната канцеларија за отчетност (ДКО) утврдиле дека секојдневните напади врз цивилите во Ирак остануваат „приближно исти“ од февруари. ДКО исто така изјавил дека нема видлив тренд во секташкото насилство. Сепак, овој извештај бил спротивен на извештаите до Конгресот, кои покажале општ тренд на опаѓање на цивилни смртни случаи и етно-секташко насилство од декември 2006 година. До крајот на 2007 година, откако бранот војници започнал да се смирува, насилството во Ирак започнало да се намалува.[178]

Цели квартови во Багдад биле етнички исчистени од шиитски и сунитски милиции и секташкото насилство избувнало во секој ирачки град каде има мешано население.[179][180][181] Истражувачкиот репортер Боб Вудворд ги цитира американските владини извори според кои американскиот „наплив“ не бил основната причина за падот на насилството во 2007-08 година. Наместо тоа, според тоа гледиште, намалувањето на насилството се должело на поновите тајни техники на американските воени и разузнавачки служби да пронајдат, наведат и убијат бунтовници, вклучително и тесна соработка со поранешни бунтовници.

Во шиитскиот регион во близина на Басра, британските сили им ја предале безбедноста на регионот на ирачките безбедносни сили. Басра станала деветтиот град од 18 ирачки управи што се вратиле под контрола на локалните безбедносни сили од почетокот на окупацијата.[182]

Политички случувања

уреди

Повеќе од половина од членовите на ирачкиот парламент за прв пат ја отфрлиле континуираната окупација на нивната земја. 144 од 275 пратеници потпишале законодавна петиција според која ирачката влада ќе побара одобрување од Парламентот пред да побара продолжување на мандатот на ООН за странските сили да бидат во Ирак, што истекува на крајот на 2008 година. Исто така, се барало распоред за повлекување на војската и замрзнување на големината на странските сили. Мандатот на Советот за безбедност на ООН за силите предводени од САД во Ирак ќе престане „ако тоа го побара владата на Ирак“. 59% од анкетираните во САД поддржиле распоред за повлекување.

Во средината на 2007 година, Коалицијата започнала контроверзна програма за регрутирање ирачки сунити (често поранешни бунтовници) за формирање на милициите „Гардијан“. Овие имале за цел да поддржат и да обезбедат различни сунитски населби против исламистите.[183]

Тензиите со Иран

уреди

Во 2007 година, тензиите значително се зголемиле меѓу Иран и ирачки Курдистан, поради последното придавање на засолниште на милитантната курдска сецесионистичка група Партија за слободен живот во Курдистан (ПЕЈАК). Според извештаите, Иран ги гранатирал позициите на ПЕЈАК во ирачки Курдистан од 16 август. Овие тензии дополнително се зголемиле со наводен граничен упад на ирански трупи на 23 август кои нападнале неколку курдски села убивајќи непознат број цивили и милитанти.[184]

Коалициските сили, исто така, започнаа да целат на наводните ирански оперативци на Кудс во Ирак, или апсејќи или убивајќи осомничени членови . Администрацијата на Буш и лидерите на коалицијата почнале јавно да изјавуваат дека Иран снабдува оружје, особено уреди со ЕФП, на ирачките бунтовници и милиции, но до денес не успеале да обезбедат никаков доказ за овие наводи. Натамошните санкции за иранските организации биле објавени и од администрацијата на Буш есента 2007 година. На 21 ноември 2007 година, генерал-потполковник Џејмс Дубик, кој бил одговорен за обука на ирачките безбедносни сили, го пофалил Иран за неговиот „придонес кон намалувањето на насилството“ во Ирак поддржувајќи го неговиот завет за запирање на протокот на оружје, експлозиви и обука на екстремисти во Ирак.[185]

Тензиите со Турција

уреди

Упадите на границите на милитантите на ПКК со седиште во Северен Ирак продолжиле да ги вознемируваат турските сили, со жртви и од двете страни. Есента 2007 година, турската војска го истакнала своето право да ја премине границата со ирачки Курдистан во „жестока потера“ врз милитантите на ПКК и започнала да ги гранатира курдските области во Ирак и да ги напаѓа базите на ПКК во регионот на планината Куди со авиони.[186][187] Турскиот парламент одобрил резолуција со која и се дозволува на војската да ја гони ПКК во ирачки Курдистан.[188] Во ноември, турските вооружени сили нападнале делови од северен Ирак во првиот ваков напад на турски авиони од ескалацијата на граничните тензии.[189] Друга серија напади кон средината на декември погодиле цели на ПКК во регионите Кандил, Зап, Авашин и Хакурк. Во последната серија напади биле вклучени најмалку 50 авиони и артилерија, а курдските власти пријавиле еден цивил убиен и двајца ранети.[190]

Контроверзии за приватното обезбедување на Блеквотер

уреди

На 17 септември 2007 година, ирачката влада објавила дека ја одзема лиценцата на американската безбедносна фирма „ Блеквотер САД “ за вмешаност на фирмата во убиството на осум цивили, вклучително и една жена и новороденче,[191] во борба што следела по автомобилска експлозија.

2008 година: Продолжување на секташкото насилство

уреди
 
Војници на 3-та бригада, 14-та дивизија на ирачката армија завршуваат основна обука.

Во текот на 2008 година, американски официјални лица и независни тинк-тенкови започнале да укажуваат на подобрувања во безбедносната состојба, мерено според клучните статистички податоци. Според Министерството за одбрана на САД, во декември 2008 година „вкупното ниво на насилство“ во земјата опаднало за 80% од пред почетокот на бранот во јануари 2007 година, а стапката на убиства во земјата се спуштила на нивото пред војната. Тие исто така истакнале дека бројката на жртви за американските сили во 2008 година изнесувала 314 наспроти бројката од 904 во 2007 година.[192]

Според институцијата Брукингс, ирачките цивилни жртви броеле 490 во ноември 2008 година наспроти 3.500 во јануари 2007 година, додека нападите против коалицијата броеле некаде од 200 до 300 неделно во втората половина на 2008 година, наспроти врвот од скоро 1.600 во лето 2007 година. Бројот на убиени ирачки безбедносни сили бил под 100 месечно во втората половина на 2008 година, од највисоки 200 до 300 во летото 2007 година.

Во меѓувреме, вештината на ирачката војска се зголемила со започнувањето на пролетната офанзива против шиитските сили, за кои премиерот Нури ел-Малики претходно бил критикуван за дозвола за работа. Ова започнало со операција во март против армијата Мехди во Басра, што довело до борби во шиитските области нагоре и надолу по земјата, особено во областа Багдад во градот Сад-р До октомври, британскиот офицер одговорен за Басра изјавил дека од операцијата, градот станал „безбеден“ и има стапка на убиство споредлива со Манчестер во Англија. Американската војска исто така соопштила дека имало намалување за околу една четвртина во количината на експлозив изработен во Иран пронајден во Ирак во 2008 година, што веројатно укажува на промена на иранската политика.[193]

Напредокот во сунитските области продолжило откако членовите на движењето Будење биле пренесени од американска во ирачка контрола.[194] Во мај, ирачката армија - поддржана од коалициска поддршка - започнала офанзива во Мосул, последното големо ирачко упориште на Ал Каеда. И покрај притворањето на илјадници лица, офанзивата не успеала да доведе до големи долгорочни безбедносни подобрувања во Мосул. На крајот на годината, градот останал главна точка на војната.[195][196]

 
3Д катра на јужна Турција и северен Ирак

Во регионална димензија, тековниот судир меѓу Турција и ПКК [197][198][199] засилил на 21 февруари, кога Турција извршила копнен напад на планините Квандел во Северен Ирак. Во деветдневната операција, околу 10.000 турски војници напредувале до 25 км во Северен Ирак. Ова бил првиот значителен копнен упад на турските сили од 1995 година.[200][201]

Набргу по упадот, и ирачкиот кабинет и регионалната влада на Курдистан ги осудиле постапките на Турција и повикале на итно повлекување на турските трупи од регионот.[202] Турските трупи се повлекле на 29 февруари.[203] Судбината на Курдите и иднината на етнички разновидниот град Киркук останало спорно прашање во ирачката политика.

Воени претставници на САД овие трендови ги дочекале со претпазлив оптимизам како што се приближувало она што се опишува како "транзиција" во Договорот за статус на силите САД – Ирак, што бил договорен во текот на 2008 година [192] Командантот на коалицијата, американскиот генерал Рејмонд Т.Одиерно, истакнал дека „во воена смисла, транзициите се во најопасното време“ во декември 2008 година.

Пролетни офанзиви врз шиитските сили

уреди
 
Ирачки војник и возила од 42-ра Бригада, 11-та дивизија на ирачката армија за време на пресметка со вооружени милитанти во областа Садр во Багдад, 17 април 2008 година

На крајот на март, ирачката армија, со воздушна поддршка на Коалицијата, започнала офанзива, наречена „Обвинение на витезите“, во Басра за да ја обезбеди областа од милициите. Ова била прва голема операција каде ирачката армија немала директна борбена поддршка од конвенционалните копнени трупи на коалицијата. На офанзивата се спротивставила армијата Махди, една од милициите, која контролирала голем дел од регионот.[204][205] Борбите брзо се прошириле и во другите делови на Ирак: вклучувајќи ги Садр , Ал Кут, Ал Хилах и други. За време на борбите, ирачките сили наишле на силен отпор во Басра до тој степен што ирачката воена офанзива забавила, а високите стапки на опаѓање конечно ги принудиле на преговарачката маса.

По разговорите соГенерал Касем Сулејмани, командант на бригадите Кодс на Иранската револуционерна гарда и застапувањето на иранската влада, на 31 март 2008 година, ел-Садр им наредил на своите следбеници да прекинат огнот. Шиитските сили го чувале оружјето.

До 12 мај 2008 година, „жителите на Басра со големо мнозинство пријавија значително подобрување во нивниот секојдневен живот“ според „Њујорк тајмс“ . „Владините сили сега го презедоа седиштето на исламските милитанти и ги запреа одредите за смртта и силеџиите кои напаѓаа жени, христијани, музичари, продавачи на алкохол и секој осомничен за соработка со западните сили“, се вели во извештајот; сепак, на прашањето колку време ќе биде потребно за да продолжи беззаконието ако ирачката армија замине, еден жител одговори: „еден ден“.[205]

Кон крајот на април, бомбашките напади крај патот продолжиле да се зголемуваат од ниското ниво во јануари - од 114 бомбашки напади на повеќе од 250, надминувајќи ја највисоката бројка од мај 2007 година.

Сведоштво на Конгресот

уреди
 
Генералот Дејвид Петреус во своето излагање пред Конгресот на 8 април 2008 година

Говорејќи пред Конгресот на 8 април 2008 година, генералот Дејвид Петреус повикал на одложување на повлекувањето на војската, велејќи: „Јас постојано забележувам дека не сме свртеле никакви кривини, не сме виделе никакви светла на крајот од тунелот“, повикувајќи се на коментарите на тогашниот претседател Буш и поранешниот генерал од времето на Виетнам, Вилијам Вестморленд . На прашање од Сенатот дали разумните луѓе не можат да се согласат за патот напред, Петреус изјавил: „Ние се бориме за правото на луѓето да имаат други мислења“.

На сослушување од тогашниот претседател на Комитетот на Сенатот Џо Бајден, амбасадорот Крокер признал дека Ал Каеда во Ирак е помалку важна од организацијата Ал Каеда предводена од Осама бин Ладен по должината на границата со Авганистан и Пакистан. Пратениците од обете партии се пожалиле дека американските даночните обврзници го носат товарот на Ирак бидејќи заработуваат милијарди долари приходи од нафта.

Вооружување на Ирачките безбедносни сили

уреди
 
Единица на ирачката армија се подготвува да се качи на хеликоптерот на „Работна единица Багдад УХ-60 Блекхоук“ за мисија за контрабунтови во Багдад во 2007 година.

Ирак станал еден од најголемите купувачи на американска воена опрема со нивната армија, заменувајќи ги нивните пушки АК ‑ 47 за американски пушки М ‑ 16 и М ‑ 4 .[206] Само во 2008 година, Ирак купил оружје во вредност од над 12 милијарди американски долари [207]

Ирак побарал 36 F F 16, најсофистициран систем за оружје што Ирак се обидел да го набави. Пентагон го известил Конгресот дека одобрил продажба на 24 американски напаѓачки хеликоптери на Ирак, проценети на дури 2,4 милијарди американски долари.  Вклучувајќи ги и хеликоптерите, Ирак објавил дека планира да купи тенкови и оклопни возила, транспортни авиони и друга опрема и услуги во вредност од 10 милијарди американски долари. Во текот на летото, Министерството за одбрана објавило дека ирачката влада сака да нарача повеќе од 400 оклопни возила и друга опрема во вредност 3 милијарди американски долари и шест транспортни авиони Ц-130Ј, во вредност 1,5 милијарди американски долари. Од 2005 до 2008 година, САД придобиле приближно 20 милијарди американски долари од договорите за продажба на оружје со Ирак.[208]

Договор за статусот на силите

уреди

Договорот за статус на силите САД-Ирак бил одобрен од ирачката влада на 4 декември 2008 година.[209] Договорот утврдил дека американските борбени сили би се повлекле од ирачките градови до 30 јуни 2009 година а сите американски сили би биле целосно надвор од Ирак до 31 декември 2011 година. Пактот бил предмет на можни преговори што може да го одложат повлекувањето и закажаниот референдум за во средината на 2009 година во Ирак, за кој можеби ќе требало сите американскисили целосно да заминат до средината на 2010 година.[210] Пактот барал кривична пријава за држење затвореници над 24 часа и потребна потерница за претрес на домови и згради кои не се поврзани со некаков воен судир.[211]

Американските изведувачи кои работеле за американските силите требало да бидат предмет на ирачкиот кривичен закон, додека изведувачите работат за Стејт департментот и другите американски држави агенциите можат да го задржат својот имунитет. Ако американските силите извршат сè уште неодлучни „големи предумислени кривични дела“ додека не се во функција и надвор од нивната база, тие ќе бидат предмет на сè уште неопределени процедури утврдени од заедничкиот комитет на САД и Ирак, доколку САД потврдат дека силите не биле на должност.[212]

 
Улични борби во Мосул во јануари 2008 година

Некои Американци разговарале за „дупките во договорот“ [213] а некои Ирачани изјавиле дека веруваат дека делови од пактот остануваат „мистерија“.[214] Американскиот секретар за одбрана Роберт Гејтс предвил дека по 2011 година очекува да види „можеби неколку десетици илјади американски трупи“ како дел од преостанатата сила во Ирак.[215]

Неколку групи Ирачани протестирале против усвојувањето на договорот [216][217] како продолжување и легитимирање на окупацијата. Десетици илјади Ирачани го запалиле ликот на Џорџ Буш на централниот плоштад во Багдад, каде американските трупи пет години претходно организирале рушење на статуата на Садам Хусеин.[130][214][218] Некои Ирачани изразиле скептичен оптимизам дека САД целосно ќе го прекинат своето присуство до 2011 година.[219] На 4 декември 2008 година, ирачкиот претседателски совет го одобрил пактот за безбедност.[209]

Претставникот на големиот ајатолах Али Хусеини ел-Систани изразил загриженост за ратификуваната верзија на пактот и истакнал дека владата на Ирак нема овластување да го контролира трансферот на окупаторските сили во и надвор од Ирак, без контрола на пратките и дека пактот им дава имунитет на окупаторите од гонење во ирачките судови. Тој изјавил дека ирачкото владеење во земјата не е комплетно додека се присутни окупаторите, но дека на крајот ирачкиот народ ќе пресуди за пактот преку референдум. Илјадници Ирачани се собрале неделно по петочната молитва и извикувале анти-американски и анти-израелски пароли во знак на протест против безбедносниот пакт меѓу Багдад и Вашингтон. Демонстрант изјавил дека и покрај одобрувањето на Пактот за привремена безбедност, ирачкиот народ ќе го прекрши на референдумот следната година.

2009 година: Повторно распоредување на коалицијата

уреди
 
Воздушен поглед на Зелената зона, Меѓународниот аеродром во Багдад и соседниот комплекс „База на победата“ во Багдад

На 1 јануари 2009 година, Соединетите Американски Држави ја предале контролата на Зелената зона и претседателската палата на Садам Хусеин на ирачката влада во церемонијален потег опишан од премиерот на земјата како обновување на ирачкиот суверенитет. Ирачкиот премиер Нури ел-Малики изјавил дека ќе предложи 1 јануари да биде прогласен за национален „Ден на суверенитетот“. „Оваа палата е симбол на ирачкиот суверенитет и со нејзино враќање, вистинската порака е упатена до целиот ирачки народ дека ирачкиот суверенитет се врати во својот природен статус“, изјавил ел-Малики.

Американската армијата припишала пад на пријавените цивилни смртни случаи на повеќе фактори, вклучително и „бранот војска“ предводен од САД, растот на сунитското будење финансирано од САД и повикот на шиитскиот свештеник Муктада ел-Садр за неговите сили да се придржуваат до прекин на огнот.[220]

Провинциски избори

уреди
 
Изборна карта на земјата

На 31 јануари, во Ирак се одржале провинциски избори.[221] Провинциските кандидати и блиските до нив се соочиле со некои политички атентати и обиди за атентати, а имало и некои други насилства поврзани со изборите.[222][223][224][225]

Ирачките гласачи не ги исполниле првичните очекувања што биле поставени и излезноста била најмала низ годините во Ирак, но во САД , амбасадорот Рајан Крокер ја оценил излезноста како „голема“.[226] Од оние кои излегле да гласаат, некои групи се пожалиле на правото на избор и измам.[227][228] По укинувањето на пост-изборниот полициски час, некои групи упатиле закани што би се случило доколку не бидат задоволни од резултатите.[229]

Најава за стратегија за излез

уреди
Американскиот претседател Барак Обама во своето излагање на 27 февруари 2009 година

На 27 февруари, претседателот на Соединетите Американски Држави Барак Обама одржал говор во базниот камп Лежен во маринскиот корпус во американската држава Северна Каролина, најавувајќи дека борбената мисија на САД во Ирак ќе заврши до 31 август 2010 година.„Преодна сила до 50.000 војници кои имаат задача да ги обучуваат ирачките безбедносни сили, да спроведуваат антитерористички операции и да обезбедат општа поддршка може да остане до крајот на 2011 година“, додал претседателот. Сепак, бунтот во 2011 година и подемот на ИСИЛ во 2014 година предизвикале продолжување на војната.[230]

Ден пред говорот на Обама, премиерот на Ирак Нури ел-Малики на прес-конференција изјавил дека владата на Ирак „нема грижа“ за претстојното заминување на американските сили и изразил доверба во можноста на ирачките безбедносни сили и полицијата да одржат ред без американска воена поддршка.[231]

Протести на Шестгодишнината

уреди

На 9 април, на 6-годишнината од падот на Багдад под коалиционите сили, десетици илјади Ирачани излегле на улиците во Багдад за да ја одбележат годишнината и побарале итно заминување на коалициските сили. Толпите Ирачани се протегале од сиромашото населено место Садр во североисточен Багдад до плоштадот во петкилометарска колона, каде демонстрантите запалиле фигура со ликот на претседателот Џорџ В. Буш.[232] Во толпата имало и сунитски муслимани. Полицијата соопштила дека учествувале многу сунити, вклучително и истакнати водачи, како и главниот шеик од Синовите на Ирак .

Повлекување на коалициските сили

уреди

На 30 април, Велика Британија официјално ги завршила борбените операции. Премиерот Гордон Браун ја окарактеризирал операцијата во Ирак како „успешна приказна“, заради напорите на британските трупи. Британија им ја предала контролата на Басра на вооружените сили на САД.[233]

На 28 јули, Австралија ги повлекла своите борбени сили со завршувањето на австралиското воено присуство во Ирак, согласно договорот со ирачката влада.

Повлекувањето на американските силите започнало на крајот на јуни, со 38 бази предадени на ирачките сили. На 29 јуни 2009 година, американските сили се повлекле од Багдад. На 30 ноември 2009 година, официјални претставници на ирачкото Министерство за внатрешни работи објавиле дека бројот на загинати цивили во Ирак паднал на најниско ниво во ноември од инвазијата во 2003 година.[234]

Доделување на нафтени договори

уреди
 
Персоналот на американската морнарица и крајбрежната стража стои на страната на нафтениот терминал ел-Басрах во јули 2009 година.

На 30 јуни и 11 декември 2009 година, ирачкото министерство за нафта доделило договори на меѓународни нафтени компании за некои од ирачките полиња со нафта . Победничките нафтени компании влегле во заеднички вложувања со ирачкото Министерство за нафта, а условите на договорените договори вклучувале екстракција на нафта за фиксен надомест од приближно 1,40 американски долари за барел.[235][236][237] Надоместоците требало да бидат платени откако ќе се достигне прагот на производство утврден од ирачкото министерство за нафта.

2010 година: повлекување на САД и операција „Нова Зора“

уреди

На 17 февруари 2010 година, САД Секретарот за одбрана Роберт Гејтс објавил дека од 1 септември името „Операција ирачка слобода“ ќе биде заменето со „Операција „Нова Зора“.[238]

На 18 април, американските и ирачките сили го убиле Абу Ајујуб ел-Масри, водачот на ал-Каеда во Ирак, во заедничка американска и ирачка операција во близина на Тикрит, Ирак. Коалиционите сили верувале дека ел-Масри е облечен во елек под кој има експлозив со намера да изврши самоубиство. По долгата размена на оган и бомбардирање на куќата, ирачките трупи упаднале внатре и пронашле две жени сè уште живи, од кои едната била сопруга на ел-Масри и четири мртви мажи, идентификувани како ел-Масри, Абу Абдулах ел-Рашид ел-Багдади, асистент на ел-Масри и синот ел-Багдади. На трупот на ел-Масри навистина бил пронајден самоубиствен елек, како што подоцна изјавила ирачката армија.[239] Ирачкиот премиер Нури ел-Малики ги објавил убиствата на Абу Омар ал-Багдади и Абу Ајуб ал-Масри на прес-конференција во Багдад и на новинарите им покажал фотографии од нивните крвави трупови. „Нападот беше извршен од копнени сили кои ја опколија куќата, а исто така и со употреба на ракети“, изјавил Малики. „За време на операцијата беа запленети компјутери со е-пошта и пораки до двајцата најголеми терористи, Осама бин Ладен и [неговиот заменик] Ајман ел-Завахири“, додал Малики. Американскиот командант на силите, генерал. Рејмонд Одиерно ја пофалил операцијата. „Смртта на овие терористи е потенцијално најзначајниот удар врз Ал Каеда во Ирак од почетокот на бунтот“, изјавил тој. „Има уште работа да се направи, но ова е значаен чекор напред во ослободувањето на Ирак од терористите“.

Потпретседателот на САД, Џо Бајден, изјавил дека смртта на првите две фигури на ал-Каеда во Ирак се „потенцијално уништувачки“ удари врз тамошната терористичка мрежа и доказ дека ирачките безбедносни сили заземаат терен.[240]

На 20 јуни, ирачката Централна банка била бомбардирана во напад во кој загинале 15 лица и довело до застој голем дел од центарот на Багдад. За нападот се тврди дека го извршил Исламската држава Ирак . По овој напад следел уште еден напад врз зградата на ирачката банка за трговија во кој загинале 26, а 52 луѓе биле ранети.[241]

 
Ирачки командоси тренираат под надзор на војниците од 82-то американско воздухопловство во декември 2010 година

Кон крајот на август 2010 година, бунтовниците извршиле голем напад со најмалку 12 автомобил-бомби истовремено од Мосул до Басра и убивајќи најмалку 51. Овие напади се совпаднале со плановите на САД за повлекување на борбените трупи.[242]

Од крајот на август 2010 година, САД се обидиле драматично да ја намалат својата борбена улога во Ирак, со повлекување на сите американски копнени сили наменети за активни борбени операции. Последните борбени бригади на САД заминаа од Ирак во раните утрински часови на 19 август . Колоните на американските трупи веќе неколку дена се иселувале од Ирак кон Кувајт, а Ен-Би-Си пренесувала во живо процесот на повлекување. Додека сите борбени бригади ја напуштиле земјата, дополнителни 50.000 лица останале во земјата за да обезбедат поддршка за ирачката војска.[243][244] Од овие трупи се барало да го напуштат Ирак до 31 декември 2011 година според договорот меѓу САД и ирачката влада.[245]

Повлекувањето од активната борба против бунтовниците сепак не значело дека Бригадите за советување и помош и другите преостанати американски сили не би биле опфатени во борба. Меморандумот за стандарди од Асошиејтед Прес повторил „борбата во Ирак не е завршена и не треба некритички да ги повторуваме предлозите дека е, дури и ако доаѓаат високи функционери“.[246]

Портпаролот на Стејт департментот П. Ј. Кроули изјавил „... не ја завршуваме нашата работа во Ирак, имаме долгорочна посветеност кон Ирак“.[247] На 31 август, од Овалната соба, Барак Обама ја објавил својата намера да ја прекине борбената мисија во Ирак. Во своето обраќање, тој ја истакнал улогата САД, ефектот што војната го имала врз економијата на Соединетите Американски Држави и наследството од војните во Авганистан и Ирак.[248]

Истиот ден во Ирак, на церемонијата во една од поранешните резиденции на Садам Хусеин во палатата Ал Фав во Багдад, голем број на достоинственици зборувале на церемонија за телевизиските камери. Потпретседателот Џо Бајден изразил загриженост во врска со постојаниот недостаток на напредок во формирањето на нова ирачка влада, велејќи за ирачкиот народ дека „тие очекуваат влада што ќе ги рефлектира резултатите од гласовите што ги дадоа“. Генералот Реј Одиерно изјавил дека новата ера „во никој случај не сигнализира крај на нашата посветеност кон народот во Ирак“. Говорејќи во Рамади порано, Гејтс рекол дека американските силите „овде постигнаа нешто навистина извонредно, [но] колку сето тоа тежи во рамнотежа со текот на времето, мислам дека останува да видиме“. На новинарско прашање дали вреди да се направи седумгодишната војна, Гејтс коментирал дека „За тоа навистина е потребна перспектива на историчарот во однос на она што се случува тука на долг рок“. Тој истакнал дека војната во Ирак „секогаш ќе биде замаглена од тоа како започнала“ во врска со наводното оружје за масовно уништување на Садам Хусеин, за кое никогаш не било потврдено дека постоело. Гејтс продолжил: „Ова е една од причините што оваа војна останува толку контроверзна дома“.[249] Истиот ден генералот Реј Одиерно бил заменет од Лојд Остин како командант на американските сили во Ирак.

 
Пратеник на Националната гарда на армијата Алабама, МСГ Шур, за време на заедничката полициска патрола во заедницата во Басра, 3 април 2010 година

На 7 септември, двајца американски војници биле убиени и девет ранети во инцидент во ирачката воена база. Инцидентот е под истрага на силите за безбедност, но се верува дека ирачки војник отворил оган кон американските војници .[250]

На 8 септември, САДго најавил пристигнувањето во Ирак на првата специјално назначена бригада за советување и помош, 3-от оклопен коњички полк . Било најавено дека единицата ќе преземе одговорности во пет јужни гувернерии.[251] Од 10-13 септември, Втората помошна бригада, 25-та пешадиска дивизија се борела со ирачките бунтовници во близина на Дијала .

Според извештаите од Ирак, стотици членови на Сунитските „Синови на Ирак“ можеби ја вратиле верноста кон ирачкиот бунт или Ал Каеда.[252]

Во октомври, Викиликс открил 391.832 класифицирани американски воени документи за војната во Ирак .[253][254][255] Приближно, 58 луѓе биле убиени со уште 40 ранети во нападот врз црквата Саидат ел-Неџат, халдејска католичка црква во Багдад. Одговорноста за нападот ја презела организацијата Исламска држава во Ирак.[256]

Координирани напади во првенствено шиитските области го погодиле целиот Багдад на 2 ноември, при што загинале приближно 113 лица, а 250 биле ранети.[257]

Ирачки набавки на оружје

уреди
 
Тенкови М1 Абрамс во ирачката служба, јануари 2011 година

Како што американските сили ја напуштија земјата, ирачкото Министерство за одбрана ги зацврстило плановите за набавка на напредна воена опрема од САД. Според плановите од 2010 година, набавките на оружјето чинело во 2010 година барале 13 милијарди американски долари, а во зделката биле вклучени 140 главни борбени тенкови М1 Абрамс.[258] Освен тоа, Ирачаните побарале и 18 борбени соколи Ф-16, како дел од програмата која исто така вклучувала обука и одржување на авиони, ракети воздух-воздух Aide inder 9 Sidewinder, ласерски водени бомби и опрема за извидување.[259] Сите тенкови биле испорачани до крајот на 2011 година, но првите Ф-16 пристигнале во Ирак дури во 2015 година, поради загриженост дека Исламската држава може да ја нападне воздухопловната база Балад .[260]

Ирачката морнарица купила и 12 патролни бродови од класата Свифт, изградени од САД, по цена од 20 милиони американски долари. Испораката била завршена во 2013 година.[261] Пловилата се користат за заштита на нафтените терминали во Басра и Кор ал-Амија .[259] Два бродови за поддршка во странство изградени од САД, чија цена е по 70 милиони американски долари , биле испорачани во 2011 година.[262]

Укинување на ограничувањата на ООН

уреди

Во потег за легитимирање на постојната ирачка влада, Обединетите нации ги укинале ограничувањата кон Ирак кои биле поставени во времето на Садам Хусеин. Овие вклучуваат дозволување на Ирак да има цивилна јадрена програма, дозволување учество на Ирак во меѓународните договори за јадрено и хемиско оружје, како и враќање на контролата врз приходите на ирачката нафта и гас на владата и завршување на програмата за нафта за храна .[263]

2011 година: повлекување на САД

уреди

Муктада ел-Садр се вратил во Ирак во светиот град Наџаф за да го предводи движењето Садрист откако бил во егзил од 2007 година.[264]

На 15 јануари 2011 година, тројца американски војници биле убиени во Ирак. Еден од војниците бил убиен при воена операција во централен Ирак, додека другите двајца војници биле намерно застрелани од еден или двајца ирачки војници за време на обука.[265]

На 6 јуни, пет американски војниците биле убиени во очигледен ракетен напад.[266] Шестиот војник, кој бил ранет во нападот, починал 10 дена подоцна од неговите рани.[267]

На 13 јуни 2011 година, двајца американски војниците биле убиени во напад во Васит.[268]

 
Војник на американската армија на покривот на ирачката полициска станица во Хакланија, јули 2011 година

На 26 јуни 2011 година, американски војник бил убиен.[269] Наредникот Брент МекБрајд бил осуден на четири години и два месеци за вмешаност во смртта.

На 29 јуни, тројца американски војници биле убиени во ракетен напад врз американска база сместена во близина на границата со Иран. Се шпекулирало дека милитантната група одговорна за нападот била истата која ја нападнала ЈСС Лојалити нешто повеќе од три недели претходно. Со трите смртни случаи, јуни 2011 година станаl најкрвавиот месец во Ирак за американската армија од јуни 2009 година, со 15 убиени американски војници, само еден од нив надвор од борба.[270]

На 7 јули, двајца американски војници биле убиени и еден сериозно повреден во напад од рачно изработена опрема во близина на Багдад. Тие биле членови на баталјонот за поддршка на 145-та бригада, борбениот тим на тешката бригада на 116-та коњаница[271]. Нејтан Р. Бејерс (24) и Николас В. Њуби (20) биле убиени во нападот. 30-годишниот Јазон Ржепа бил тешко повреден[272].

Во септември, Ирак потпишал договор за купување на 18 воени авиони Локхид Мартин Ф-16, со што станал 26-тата земја што поседува Ф-16. Поради неверојатниот профит од нафта, ирачката влада планира двојно да ги зголеми овие првично планирани 18 воени авиони, на 36 авиони. Ирак се потпира на американската војска за воздушна поддршка бидејќи ги обновува своите сили и се бори против тврдоглавиот исламистички бунт[273].

Со распадот на разговорите за продолжување на престојот на кои било американски трупи над 2011 година, каде нема да им се даде имунитет од ирачката влада, на 21 октомври 2011 година, претседателот Обама на прес-конференција во Белата куќа објавил дека сите преостанати американски трупи и обучувачи би го напуштиле Ирак до крајот на годината како што било и претходно закажано, со што ќе се стави крај на мисијата на САД во Ирак[274]. Последниот американски војник кој починал во Ирак пред повлекувањето бил убиен од бомба крај патот во Багдад на 14 ноември[275].

Во ноември 2011 година, Сенатот на САД ја изгласал резолуцијата за официјално завршување на војната со ставање крај на неговото овластување од Конгресот[276].

 
Американските и кувајтските трупи ја затвориле границата меѓу Кувајт и Ирак на 18 декември 2011 година

На 15 декември, во Багдад се одржала американска воена церемонија со што официјално се ставило крај на мисијата на САД во Ирак[277].

Последните американски трупи се повлекле од Ирак на 18 декември 2011 година, иако амбасадата и конзулатите на САД продолжуваат да одржуваат персонал со повеќе од 20.000 лица, вклучително и чувари на американската морска амбасада и од 4.000 до 5.000 приватни воени изведувачи[278][279]. Следниот ден, ирачките власти издале налог за апсење на сунитскиот потпретседател Тарик ел-Хашими. Тој бил обвинет за вмешаност во атентати и побегнал во курдскиот дел на Ирак[280].

Последици - по повлекувањето од САД

уреди
 
Воена ситуација од јуни 2015 година:
  Контролирано од Ирачката влада
  Контролирано од Исламска Држава Ирак и Левант (ИСИС))
  Контролирано од Ирачките Курди
  Контролирано од Сириската влада
  Контролирано од Сириските бунтовници
  Контролирано од Сириските Курди

Инвазијата и окупацијата довеле до секташко насилство, што предизвикало широко раселување меѓу ирачките цивили. Ирачката организација на Црвената полумесечина проценила дека вкупното внатрешно раселување е околу 2,3 милиони во 2008 година, а 2 милиони Ирачани ја напуштиле земјата. Сиромаштијата довела многу ирачки жени да се свртат кон проституција за да се издржуваат себеси и своите семејства, привлекувајќи сексуални туристи од регионалните земји. Инвазијата довела до устав, кој ја поддржува демократијата сè додека законите не ги кршат традиционалните исламски принципи, а парламентарните избори се одржале во 2005 година. Покрај тоа, инвазијата ја зачувала автономијата на курдскиот регион, а стабилноста донела нов економски просперитет. Бидејќи курдскиот регион е историски најдемократска област во Ирак, многу ирачки бегалци од други територии пребегнале таму[281].

Секташкото насилство продолжило во првата половина на 2013 година. Најмалку 56 лица загинале во април кога сунитскиот протест во Хавија бил прекинат од ракета на хеликоптер поддржан од владата и серија насилни инциденти во мај. На 20 мај 2013 година, најмалку 95 лица загинале во бран напади со автомобил-бомби. Експлозијата на автомобил-бомба од 15 мај довел до 33 смртни случаи. Експлозијата на автомобил-бомба од 18мај довел до 76 смртни случаи во сунитските области во Багдад. Некои експерти изјавиле дека Ирак може да се врати во бруталниот секташки конфликт од 2006 година[282][283].

На 22 јули 2013 година, најмалку петстотини осуденици, од кои повеќето биле високи членови на ал-Каеда кои добиле смртни казни, побегнале од ирачкиот затвор Абу Граиб кога нивни приврзаници започнале воен напад за да ги ослободат. Нападот започнал кога бомбаш-самоубиец возел автомобил полн со експлозив кон затворските порти[284]. Амбасадорот на САД во Багдад изјавил дека нападот и како резултат на бегството „ќе обезбедат сезонско водство и ќе го зајакнат моралот за Ал Каеда и нејзините сојузници и во Ирак и во Сирија...“[285].

До средината на 2014 година земјата била во хаос со новата влада што допрва требало да се формира по националните избори, и бунтот да достигне нови височини. На почетокот на јуни 2014 година ИСИЛ ги презел градовите Мосул и Тикрит и соопштил дека е подготвен да маршира кон Багдад, додека ирачките курдски сили презеле контрола врз клучните воени инсталации во најголемиот нафтен град Киркук. Отцепената група на Ал Каеда официјално прогласила создавање исламска држава на 29 јуни 2014 година, на територијата под нејзина контрола[286].

Премиерот Нури ел-Малики побарал од неговиот парламент да прогласи вонредна состојба што ќе му даде зголемени овластувања, но пратениците одбиле[287]. На 14 август 2014 година, премиерот подлегнал на притисоците дома и во странство за да се повлече. Ова го отворило патот на Хајдар ел-Абади да ја преземе функцијата на 19 август 2014 година.

Во септември 2014 година, претседателот Барак Обама признал дека САД го потцениле подемот на Исламска Држава и ја прецениле можноста на ирачката војска да се справи со ИСИЛ[288]. Како резултат на тоа, тој најавил враќање на американските сили во Ирак, но само во форма на воздушна поддршка, во обид да се запре напредувањето на силите на ИСИЛ, да се обезбеди хуманитарна помош на заглавените бегалци и да се стабилизира политичката состојба[289]. Граѓанската војна меѓу ИСИЛ и централната влада продолжила во следните три години, сè додека владата не прогласила победа во декември 2017 година[290].

По изборот на Доналд Трамп, САД ја интензивирале својата кампања против Исламската држава до јануари 2017 година[291]. Секретарот за одбрана Џим Матис изјавил дека е смислена тактичка промена кон околните упоришта на Исламска Држава во Мосул, Ирак и Рака, Сирија, не само за да се „уништат“ борците на Исламска Држава, туку и да ги спречи да се вратат во нивните матични земји во Европа, Африка и Блискиот Исток. Во 2017 година, курдските сили поддржани од САД ја освоиле Рака, која служела како главен град на ИСИЛ[292]. До 2018 година, насилството во Ирак било на најниско ниво во последните десет години. Ова во голема мерка било резултат на поразот на силите на ИСИЛ и последователното смирување на бунтот[293].

Во јануари 2020 година, ирачкиот парламент изгласал сите странски трупи да ја напуштат земјата. Со ова ќе се стави крај на постојаниот договор со САД за стационирање на 5.200 војници во Ирак. Претседателот Трамп се спротивставил на повлекувањето на трупите и му се заканил на Ирак со санкции поради оваа одлука[294].

Проценки на жртви

уреди
 
Ранет американски персонал пренесен од Ирак во Германија, на медицинско лекување (февруари 2007 година)
 
Маринци пренесуваат ранет другар во ел-Каим.

За вкупните смртни случаи на коалициските сили, погледнете ја инфокутијата во почетниот дел од статијата.

Имало неколку обиди на медиумите, коалициските влади и други да ги проценат ирачките жртви. Табелата подолу сумира некои од овие проценки и методи.

Извор Жртви март 2003 до ...
Анкета за здравјето на семејството во Ирак 151,000 насилна смрт јуни 2006
Анкета на Лансет 601,027 насилна смрт од 654.965 смртни случаи јуни 2006
PLOS 460,000 прекумерна смртност вклучувајќи 132,000 насилна смрт од судирот[295] јуни 2011
ORB 1,033,000 насилна смрт од судирот август 2007
Ирачко Министерство за здравство 87,215 насилна смрт по издадени потврди за смрт
Смртноста пред јануари 2005 година не е евидентирана
Министерството проценува дека до 20% повеќе смртни случаи се недокументирани.
јануари 2005 до
февруари 2009
Associated Press 110,600 насилна смрт април 2009
Број на тела за Ирак 105,052–114,731 насилна смрт на цивили
составена од комерцијални новински медиуми, невладини организации и официјални извештаи
Над 162.000 цивилни и борбени смртни случаи
јануари 2012
Викиликс 109,032 насилна смрт, вклучително и 66.081 смрт на цивили јануари 2004 до
декември 2009

Критика и оцена

уреди
 
Градска улица во Рамади е сериозно оштетена од борбите во 2006 година
 
Бројот на жртви во САД може да се види во позадина.[296]

Образложението на администрацијата на Буш за војната во Ирак се соочило со сериозни критики од низа популарни и официјални извори и внатре и надвор од Соединетите Американски Држави, при што многу американски граѓани направиле многу паралели со Виетнамската војна[297]. На пример, поранешен офицер на ЦИА ја опишал Канцеларијата за специјални планови како група идеолози кои биле опасни за националната безбедност на САД и претставувале закана за светскиот мир и изјавил дека групата лажела и манипулирала со разузнавачките служби за да ја продолжи својата агенда за отстранување на Садам[298]. Центарот за јавен интегритет тврди дека администрацијата на Буш дала вкупно 935 лажни изјави помеѓу 2001 и 2003 година за наводната закана на Ирак за Соединетите Американски Држави[299].

И поборниците и противниците на инвазијата, исто така, го критикувале гонењето на воените напори заедно со низа други редови. Најзначајно е тоа што критичарите ги нападнале САД и нивните сојузници затоа што не посветиле доволно војници на мисијата, не адекватно планирале за поинвазиски Ирак и за дозволи и вршење на кршење на човековите права. Како што напредувала војната, критичарите исто така се спротивставиле на високите човечки и финансиски трошоци. Во 2016 година, Обединетото Кралство го објавило Истражувањето за Ирак, јавно истражување кое било широко критично за дејствијата на британската влада и војската за решавање на случајот за војната, тактиките и планирањето за последиците од војната[300][301][302].

 
  Држави кои учествувале во инвазијата на Ирак
  Држави во прилог на инвазија
  Држави кои се спротивувале на инвазија
  Држави со несигурна или без официјална позиција

Критиките вклучуваат:

 • Легалност на инвазијата[303][304]
 • Човечки жртви
 • Прекршувања на човековите права, како што се скандалите со злоупотреба на затворите во Ирак
 • Недоволни планови по инвазијата, особено несоодветно ниво на војска (студија на РАНД Корпорејшн изјавила дека ќе бидат потребни 500.000 војници за успех.[305])
 • Финансиски трошоци со приближно потрошени 612 милијарди американски долари заклучно со 04.09. ЦБО процени дека вкупните трошоци за војната во Ирак до САД ќе бидат околу 1,9 трилиони долари[306].
 • Негативен ефект врз глобалната „војна против тероризмот“ предводена од САД[307][308]
 • Штета на американските традиционални сојузи и влијание во регионот
 • Загрозување и етничко чистење на верските и етничките малцинства од страна на востаниците[180][309][310][311][312]
 • Нарушување на ирачкото производство на нафта и поврзани проблеми со енергетската безбедност (цената на нафтата се зголемила за четири пати од 2002 година)[313][314]

Финансиски трошоци

уреди

Во март 2013 година, вкупната цена на војната во Ирак до денес била проценета на 1,7 трилиони долари од Институтот за меѓународни студии Вотсон на Универзитетот Браун[315]. Некои тврдат дека вкупните трошоци за војната за американската економија ќе се движат од 3 трилиони долари[316] до 6 трилиони долари[317], со вклучени каматни стапки, до 2053 година, како што е опишано во извештајот на Институтот Вотсон. Горните опсези на овие проценки вклучуваат долгорочни трошоци на ветерани и економски влијанија. На пример, експертот за јавни финансии на Харвард, Линда Ј.Билмс проценила дека долгорочните трошоци за обезбедување на надоместок за инвалидност и медицинска нега на американските војници повредени во ирачкиот конфликт во следните 40 години ќе достигнат скоро 1 трилион американски долари[318] и дека војната во Ирак ги одвлекла ресурсите од војната во Авганистан, доведувајќи до зголемување на цените на нафтата и федералниот долг и глобална финансиска криза[319].

Извештајот на Си-Ен-Ен истакнал дека привремената влада предводена од Соединетите Американски Држави, Привремениот орган на коалицијата, која траел до 2004 година во Ирак, изгубил 8,8 милијарди долари во Фондот за развој на Ирак. Во јуни 2011 година, од страна на Си-Би-Ес Њус, било објавено дека 6 милијарди американски долари во уредно спакувани блокови од 100 американски долари биле воздушно пренесени во Ирак од страна на администрацијата на Џорџ В. Буш, кои ги однеле во Багдад со воените товарни авиони Ц ‑ 130. Вкупно, „Тајмс“ вели дека 12 милијарди долари во готовина биле пренесени во Ирак во 21 посебен лет до мај 2004 година, и сите исчезнале. Во извештајот на генералниот инспектор било споменато дека „Тешката неефикасност и лошото управување од страна на привремениот орган на Коалицијата нема да остави никаква гаранција дека парите се правилно искористени“, изјавил директорот на Кабинетот на Специјалниот генерален инспектор за Реконструкција на Ирак. „КПД не воспостави или спроведе доволни раководни, финансиски и договорни контроли за да осигури дека средствата се користеле на транспарентен начин“. Боуен изјавил за Тајмс дека парите што недостасуваат може да претставуваат „најголема кражба на средства во националната историја“.[320]

Во јули 2019 година, Мајкл П. Мулрој, заменик помошник министер за одбрана за Блискиот Исток, изјавил пред Комитетот за надворешни работи на Сенатот дека трошоците за американските трупи во Ирак се намалиле од 150 милијарди долари годишно во 2008 година на 15 милијарди долари во 2019 година[321].

Хуманитарна криза

уреди
Gun camera footage of the airstrike of 12 July 2007 in Baghdad, showing the slaying of Namir Noor-Eldeen and a dozen other civilians by a U.S. helicopter

Во текот на целата војна во Ирак, имало кршење на човековите права од сите страни на судирот.

Влада на Ирак

уреди
 • Употреба на тортура од страна на ирачките безбедносни сили[322]
 • Ирачката полиција од Министерството за внатрешни работи обвинета за формирање Одреди на смртта и извршување на бројни масакри и тортури врз сунитски Арапи[323]

Коалициони сили и приватни изведувачи

уреди
 
Оваа фотографија од Абу Граиб објавена во 2006 година покажува пирамида на голи ирачки затвореници.
 • Смрт на цивили како резултат на бомбардирање и ракетни напади кои не успеваат да ги преземат сите можни мерки на претпазливост во врска со жртвите на цивилите[324]
 • Мачење и злоупотреба на затвореници во Абу Граиб од страна на персоналот на американската армија[325], со вклучување притвор на илјадници ирачки мажи и жени. Тортурата кај Абу Граиб опфаќала силување, содомија и широка сексуална злоупотреба, истурање фосфорна киселина врз притворените лица, лишување од сон и физички тепања.
 • Убиства на 24 цивили (во тек со отфрлање на некои обвиненија)
 • Широко распространета употреба на запалива муниција бел фосфор, каков што бил за време на нападот врз Фалуџа, што резултирало со ужасни жртви кај жени и деца и трајно оштетување на инфраструктурата[326][327]. Употребата на бел фосфор во центрите за население е забрането со меѓународното законодавство[328].
 • Употреба на осиромашен ураниум во ирачките центри на население од страна на американската војска, проценета на најмалку 300.000 истрели во Ирак заклучно со 2003 година.[329] Како и во „Синдромот на заливот во Заливот“ во Ирак и меѓу ветераните од Заливската војна, осиромашениот ураниум резултирал со токсични здравствени ефекти како што се високо покачена појава на леукемија кај децата, вродени деформитети и карциноми во региони во Јужен Ирак, каде овие муниции биле широко користени од 2003 година, слично на ефектите од употребата на осиромашен ураниум во Србија, Босна и Косово по Југословенските војни[330][331].
 • Силување и убиства во Махмудија на ирачко девојче и убиство на нејзиното семејство[332]
 • Мачењето и убиството на воениот заробеник, командантот на ирачките воздухопловни сили, Абед Хамед Моууш
 • Убиството на Баха Муса
 • Масакр на свадбата во Мукарадиеб каде наводно биле убиени 42 цивили од коалициските сили[333]
 • Пукотници во Багдад
 • Наводите за тепање, струен удар, подбивно погубување и сексуален напад од страна на британските трупи биле презентирани на Меѓународниот кривичен суд (МКС) од страна на адвокатите за јавен интерес (ПИЛ) и Европскиот центар за уставни и човекови права (ЕКЧП) на 12 јануари 2014 година[334].

Востанички групи

уреди
 
Бомбашките напади со автомобили се често користена тактика на бунтовниците во Ирак.
 • Убиство на над 12.000 Ирачани од јануари 2005 година до јуни 2006 година, според ирачкиот министер за внатрешни работи Бајан Џабар, давајќи го првиот официјален преглед за жртвите на бомбашки напади, заседи и други смртоносни напади.[335] Бунтовниците, исто така, извршиле бројни самоубиствени напади врз ирачкото цивилно население, насочени претежно кон мнозинската шиитска заедница.[336][337] Извештајот од Хјуман рајтс воч од октомври 2005 година го испитува опсегот на цивилни напади и нивното наводно оправдување.[338]
 • Напади против цивили од страна на секташки одреди за време на ирачката граѓанска војна . Податоците за проектот „Броење на ирачките тела“ покажуваат дека 33% од цивилните смртни случаи за време на војната во Ирак се резултат на погубување по киднапирање или заробување. Овие бииле претежно извршени од непознати глумци, вклучувајќи бунтовници, секташки милиции и криминалци.[339]
 • Напади врз дипломати и дипломатски објекти; бомбардирањето на седиштето на ООН во Багдад во август 2003 година при што бил убиен врвниот претставник на ООН во Ирак и уште 21 член на персоналот на ООН;[340] обезглавувајќи неколку дипломати: двајца алжирски дипломатски пратеници Али Беларуси и Азедин Белкади,[341] египетски дипломатски пратеник ал-Шериф [342] и четворица руски дипломати [343]
 • Бомбардирањето на џамијата ал-Аскари во февруари 2006 година, уништувајќи едно од најсветите шиитски светилишта, убивајќи над 165 верници и разгорени секташки судири и убиства за одмазда [344]
 • Објавено убиство на неколку изведувачи; Јуџин Армстронг, Џек Хенсли, Кенет Бигли, Ивајло Кепов и Георги Лазов (бугарски возачи на камиони). ) [345] Убиени други воени лица се: преведувачот Ким Сун-ил, Шосеи Кода, Фабрицио Кватроки (италијанец), добротворната работничка Маргарет Хасан, инженерот за реконструкција Ник Берг, фотографот Салваторе Санторо (италијанец) [346] и работникот за снабдување Сеиф Аднан Канаан (Ирачанец) ) Четворица приватни вооружени изведувачи, Скот Хелвенстон, Јерко Зовко, Весли Баталона и Мајкл Тиг, биле убиени со рачни бомби и оган од мало оружје, нивните тела биле извлечени од возилата, тепани и запалени. Нивните изгорени трупови потоа биле влечени по улиците пред да бидат обесени преку мостот што го преминува Еуфрат.[347]
 • Тортура или убиство на припадници на Новата ирачка армија,[348] и убиство на цивили поврзани со Привремената власт на коалицијата, како што се Ферн Холанд или Ирачкиот управен совет, како што се Акила ал-Хашими и Езедин Салим, или други странски цивили, како што се оние од Кенија [349]
 • Група приврзаници на ирачката шиитска милиција упаднале во комплексот на американската амбасада во Багдад. Американските војници испукале солзавец кон милитантите, кои повеќе не напредувале. Нападот се случил по воздушните напади на САД на 29 декември, во кои биле убиени 25 милитанти на групата поддржана од Иран, Катаеб Хезболах.[350]

Јавно мислење за војната

уреди

Меѓународно мислење

уреди
 
Демонстранти на 19 март 2005 година, во Лондон, каде марширале над 150 000 лица

Во анкетата на Галуп во март 2003 година, ден по инвазијата, 76% од Американците одобриле воена акција против Ирак.[351] Во анкетата на YouGov во март 2003 година, 54% од Британците ја поддржале воената акција против Ирак.[352]

Според анкетата на Светскиот сервис на БиБиСи во јануари 2007 година, спроведена со повеќе од 26 000 луѓе во 25 земји, 73% од глобалното население не го одобрувало влегувањето на САД во војната во Ирак.[353] Анкета спроведена од БиБиСи во септември 2007 година покажала дека две третини од светската популација сметаат дека САД треба да ги повлечат своите сили од Ирак.[354]

Во 2006 година било откриено дека мнозинството во Велика Британија и Канада сметаат дека војната во Ирак е „неоправдана“ и - во Обединетото Кралство - биле критички настроени кон поддршката на нивната влада за САД политики во Ирак.[355]

Според анкетите спроведени од Арапскоамериканскиот институт, четири години по инвазијата на Ирак, 83% од Египќаните имале негативен став за САДво нивната улога во Ирак; 68% од Саудиските Арапи имале негативен став; 96% од јорданското население негативен став; 70% од населението на Обединетите Арапски Емирати и 76% од либанското население, исто така, го опишале својот став како негативен.[356] Проектот Pew Global Attitudes известува дека во 2006 година мнозинството во Холандија, Германија, Јордан, Франција, Либан, Русија, Кина, Канада, Полска, Пакистан, Шпанија, Индонезија, Турција и Мароко верувале дека светот е побезбеден пред војната во Ирак и соборувањето на Садам, додека плуралностите во САД и Индија веруваат дека светот е побезбеден без Садам Хусеин.[357]

Ирачко мислење

уреди
 
Една жена со ирачки армиски војник која го моли да го ослободи осомничениот бунтовник кој бил уапсен за време на рацијата во близина на Тафарија, Ирак .

Директно по инвазијата, анкетите сугерираат дека мало мнозинство ја поддржувале инвазијата на САД.[358] Анкетите спроведени помеѓу 2005 и 2007 година покажале дека 31-37% од Ирачаните сакале американските и другите коалициони сили да се повлечат откако ќе се врати безбедноста и дека 26-35% наместо нив сакаат итно повлекување.[359][360][361] И покрај тоа што мнозинството претходно било против присуството на САД, 60% од Ирачаните се спротивставиле на заминувањето на американските трупи директно пред повлекувањето, а 51% изјавиле дека повлекувањето ќе има негативен ефект. Во 2006 година, анкетата спроведена врз ирачката јавност открила дека 52% од анкетираните рекле дека Ирак оди во вистинската насока, а 61% тврделе дека вредело да се исфрли Садам Хусеин. Во анкетата на Би-Би-Си во март 2007 година, 82% од Ирачаните изразиле недоверба во коалициските сили со седиште во Ирак.[362]

Врска со глобалната војна против тероризмот

уреди

Иако експлицитно изјавувал дека Ирак нема „никаква врска“ со 11.09.,[363] поранешниот претседател Џорџ В. Буш постојано ја споменувал Ирачката војна како „централен фронт во војната против тероризмот “ и тврдел дека ако Соединетите држави се полечат од Ирак, „тука терористите ќе не следат“.[364][365][366] Додека другите поборници за војната редовно го повторувале ова тврдење, како што траел конфликтот, членовите на американскиот конгрес и јавност, па дури и војниците ја довеле во прашање поврзаноста меѓу Ирак и борбата против тероризмот. Особено, меѓу експертите за разузнавање се развил консензус дека војната во Ирак всушност го зголемила тероризмот. Експертот за борба против тероризмот, Рохан Гунарана, честопати се осврнувал на инвазијата во Ирак како „фатална грешка“.[367]

Лондонскиот меѓународен институт за стратешки студии заклучил во 2004 година дека окупацијата на Ирак станало „моќен глобален изговор за регрутирање“ за муџахедините и дека инвазијата ја „галванизираше“ Ал Каеда и „перверзно инспирираше востаничко насилство“ таму.[368] Советот за национално разузнавање на САД заклучил во извештајот од јануари 2005 година дека војната во Ирак станала почва за нова генерација терористи; Дејвид Лоу, службеник за национално разузнавање за транснационални закани, посочил дека извештајот заклучува дека војната во Ирак им обезбедува на терористите „полигон за обука, полигон за регрутирање, можност за унапредување на техничките вештини . . . Постои дури, според најдоброто сценарио, со текот на времето, веројатноста дека некои од џихадистите кои не се убиени таму, во извесна смисла, ќе заминат дома, каде и да е дома, и затоа, ќе се распрснат во разни други земји “. Претседателот на Советот Роберт Хачингс изјавил: „Во моментов Ирак е магнет за меѓународна терористичка активност“.[369] И проценката на Националното разузнавање од 2006 година, која ја оцртува разгледуваната пресуда на сите 16 американски разузнавачки агенции, смета дека „Ирачкиот конфликт стана седиште за џихадистите, создавајќи длабоко незадоволство од вмешаноста на САД во муслиманскиот свет и негување поддржувачи за глобалното џихадистичко движење “.[370]

Вклучување на странство

уреди

Улога на Саудиска Арабија и не-Ирачани

уреди
Потекло на бомбаши самоубијци во Ирак 2003–2007
Националност
Саудиска Арабија
  
53
Ирак
  
18
Италија
  
8
Сирија
  
8
Кувајт
  
7
Јордан
  
4
* Останати
  
26
* По тројца од Египет, Либија, Тунис, Турција, Јемен; по двајца од Белгија, Франција, Шпанија; по еден од Британија, Либан, Мароко, Судан[371]

Според студиите, повеќето од самоубијците во Ирак се странци, особено Саудијци .[371][372][373]

Улогата на Иран

уреди

Иако некои аналитичари на военото разузнавање заклучиле дека нема конкретни докази, американскиот генерал-мајор Рик Линч тврдел дека Иран обезбедил обука, оружје, пари и разузнавачки информации за шиитските бунтовници во Ирак и дека до 150 ирански разузнавачи на иранската револуционерна гарда се активни во Ирак во кое било дадено време.[374][375] Линч смета дека припадниците на силите Кудс обучиле припадници на терористичката мрежа Казали во технологија на експлозиви, а исто така и ја обезбедиле мрежата оружје, муниција и воени советници. Многу експлозивни направи, вклучително и импровизирани експлозивни материи ( ИЕД) и експлозивно формирани проектили (ЕФП), користени од бунтовниците, се ирански изработени или дизајнирани.

Според двајца неименувани американски официјални лица, Пентагон ја испитува можноста нападот на штабот на провинцијата Карбала, во која бунтовниците успеале да се инфилтрираат во американската база, да убијат пет американски војници, ранат три и уништат три хумови пред да побегнат, бил поддржан од Иранците. Во говорот на 31 јануари 2007 година, ирачкиот премиер Нури ел-Малики изјавил дека Иран ги поддржува нападите против силите на коалицијата во Ирак [376] и некои Ирачани се сомневаат дека нападот е извршен од силите Кудс како одмазда за притворањето на пет ирански официјални лица од американските сили во северниот ирачки град Ербил на 11 јануари .[377][378]

Во 2011 година, американскиот амбасадор ЏејмсФренклин Џефри изјавил „дека иранските полномошници отпаѓаат на околу една четвртина од борбените жртви на САД во Ирак - околу 1.100 смртни случаи и многу илјадници други повреди“.[379]

Студијата за војна на војската на САД во Ирак на 1.300 страници, објавена во јануари 2019 година, заклучила дека „За време на завршувањето на овој проект во 2018 година, се чини дека единствениот победник и експанзионистички Иран е единствен победник“ и дека резултатот од војната предизвика „ длабок скептицизам за странски интервенции „меѓу јавното мислење на Америка“.[380]

Македонија и Ирачката војна

уреди

Владата на Република Македонија и политичките партии на власт и во опозиција ја поддржуваат интервенцијата уште од самиот почеток. Како резултат на таа политика, Република Македонија од 1 јуни 2003 година учествува во мултинационалните сили во Ирак со контингент од 30-тина војници. Критиките на македонското учество во Ирачката војна се сведени на минимум, а општото мислење е дека македонското учество ги зголемува шансите за земјата да стане членка на НАТО.

Белешки

уреди
 1. Судирот е познат и како Втора заливска војна или Трета заливска војна од оние кои ја сметаат војната Ирано-ирачката за прва заливска војна. Војната беше исто така наречена Втора војна во Ирак што се однесува на Заливската војна како прва војна во Ирак. Периодот на војната што траеше од 2003 до 2010 година беше нарекуван Операција за слобода на Ирак од страна на војската на Соединетите Американски Држави и Операција Нова Зора од 2010–2011 година.

Наводи

уреди
 1. Michael Petrou (9 September 2011). „The decline of al-Qaeda“. Maclean's. George W. Bush gambled on surging thousands more troops to the embattled country. It paid off. Al-Qaeda in Iraq is now a diminished force without territory.
 2. Spencer C. Tucker (14 December 2015). U.S. Conflicts in the 21st Century: Afghanistan War, Iraq War, and the War on Terror. ISBN 978-1440838798. Al Qaeda in Iraq was decimated by the end of the Iraq War in 2011
 3. Galbraith, Peter W. (2007). The End of Iraq: How American Incompetence Created a War Without End. Simon & Schuster. ISBN 978-0743294249.[се бара страница]
 4. „Iran expands regional 'empire' ahead of nuclear deal“. Reuters. 23 March 2015. Архивирано од изворникот на 2015-11-10. Посетено на 2020-11-16.
 5. „How to Stop Iran's Growing Hegemony – National Review Online“. National Review Online. 10 April 2015.
 6. „The JRTN Movement and Iraq's Next Insurgency | Combating Terrorism Center at West Point“. Ctc.usma.edu. Архивирано од изворникот на 26 August 2011. Посетено на 2 August 2014.
 7. „Al-Qaeda's Resurgence in Iraq: A Threat to U.S. Interests“. U.S. Department of State. 5 February 2014. Посетено на 26 November 2010.
 8. „Il discorso di Berlusconi alla Camera“. Toscana Oggi. Архивирано од изворникот на 2021-02-17. Посетено на 2020-11-16.
 9. Regering (12 January 2010). „Rapport Commissie-Davids“. rijksoverheid.nl. Архивирано од изворникот на 2017-12-03. Посетено на 26 February 2017.
 10. Elaheh Rostami-Povey, Iran's Influence: A Religious-Political State and Society in Its Region, pp. 130–154, Zed Books Ltd, 2010.
 11. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 March 2016. Посетено на 12 January 2016.
 12. Предлошка:Cite av media
 13. „Operations By Iran's Military Mastermind – Business Insider“. Business Insider. 9 July 2014. Архивирано од изворникот на 2018-07-07. Посетено на 2020-11-16.
 14. „Operations By Iran's Military Mastermind – Business Insider“. Business Insider. 9 July 2014.
 15. „A Timeline of Iraq War, Troop Levels“. The Huffington Post.
 16. „Deputy Assistant Secretary for International Programs Charlene Lamb's Remarks on Private Contractors in Iraq“. U.S. Department of State. 17 July 2009. Посетено на 23 October 2010.
 17. International Institute for Strategic Studies; Hackett, James (ed.) (3 February 2010). The Military Balance 2010. London: Routledge. ISBN 978-1-85743-557-3.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)[се бара страница]
 18. Rubin, Alissa J.; Nordland, Rod (29 March 2009). „Troops Arrest an Awakening Council Leader in Iraq, Setting Off Fighting“. The New York Times. Посетено на 30 March 2010.
 19. „The Kurdish peshmerga forces will not be integrated into the Iraqi army: Mahmoud Sangawi — Interview“. Ekurd.net. 22 January 2010. Архивирано од изворникот на 2019-04-02. Посетено на 23 October 2010.
 20. The Brookings Institution Iraq Index: Tracking Variables of Reconstruction & Security in Post-Saddam Iraq Архивирано на 2 октомври 2007 г. 1 October 2007
 21. Pincus, Walter. "Violence in Iraq Called Increasingly Complex". The Washington Post, 17 November 2006.
 22. 260 killed in 2003,[1] 15,196 killed from 2004 through 2009 (with the exceptions of May 2004 and March 2009),[2] 67 killed in March 2009,[3] 1,100 killed in 2010,[4] and 1,067 killed in 2011,[5] thus giving a total of 17,690 dead
 23. „Iraq War“ (PDF). U.S. Department of State. Посетено на 18 November 2012.
 24. The US DoD and the DMDC list 4,505 US fatalities during the Iraq War.[6][7] Архивирано на 29 март 2022 г. In addition to these, two service members were also previously confirmed by the DoD to have died while supporting operations in Iraq,[8][9] but have been excluded from the DoD and DMDC list. This brings the total of US fatalities in the Iraq War to 4,507.
 25. „Fact Sheets | Operations Factsheets | Operations in Iraq: British Fatalities“. Ministry of Defence of the United Kingdom. Архивирано од изворникот на 11 October 2009. Посетено на 17 October 2009.
 26. „Operation Iraqi Freedom“. iCasualties. Архивирано од изворникот на 21 March 2011. Посетено на 24 August 2010.
 27. „POW and MIA in Iraq and Afghanistan Fast Facts“. CNN. Посетено на 5 June 2014.; As of July 2012, seven American private contractors remain unaccounted for. Their names are: Jeffrey Ake, Aban Elias, Abbas Kareem Naama, Neenus Khoshaba, Bob Hamze, Dean Sadek and Hussain al-Zurufi. Healy, Jack, "With Withdrawal Looming, Trails Grow Cold For Americans Missing In Iraq", The New York Times, 22 May 2011, p. 6.
 28. „Casualty“ (PDF). Посетено на 29 June 2016.
 29. 33 Ukrainians,[10] 31+ Italians,[11][12] 30 Bulgarians,[13][14] 20 Salvadorans,[15] 19 Georgians,[16] Архивирано на 13 мај 2011 г. 18 Estonians,[17] 1421+ Poles,[18][19][20] 15 Spaniards,[21][22] Архивирано на 2 април 2019 г. [23][24] 10 Romanians,[25] 6 Australians,[26] 5 Albanians, 4 Kazakhs,[27] 3 Filipinos,[28] and 2 Thais,[29][30] Архивирано на 13 мај 2013 г. for a total of 210+ wounded
 30. 30,0 30,1 Many official U.S. tables at "Military Casualty Information" Архивирано на 3 март 2011 г.. See latest totals for injury, disease/other medical Архивирано на 2 јуни 2011 г.
 31. "Casualties in Iraq".
 32. 32,0 32,1 iCasualties.org (was lunaville.org). Benicia, California. Patricia Kneisler, et al., "Iraq Coalition Casualties" Архивирано на 21 март 2011 г.
 33. 33,0 33,1 "Defence Internet Fact Sheets Operations in Iraq: British Casualties" Архивирано на 14 ноември 2006 г.. UK Ministry of Defense. Latest combined casualty and fatality tables Архивирано на 4 октомври 2012 г..
 34. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2 June 2011. Посетено на 7 February 2016.
 35. 35,0 35,1 „Office of Workers' Compensation Programs (OWCP) – Defense Base Act Case Summary by Nation“. U.S. Department of Labor. Посетено на 15 December 2011.
 36. 36,0 36,1 T. Christian Miller (23 September 2009). „U.S. Government Private Contract Worker Deaths and Injuries“. Projects.propublica.org. Архивирано од изворникот на 27 July 2011. Посетено на 23 October 2010.
 37. 185 in Diyala from June 2007 to December 2007,[31] 4 in assassination of Abu Risha, 25 on 12 November 2007,[32] Архивирано на 14 мај 2013 г. 528 in 2008,[33] Архивирано на 10 декември 2016 г. 27 on 2 January 2009,[34] 13 on 16 November 2009,„Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 29 April 2011. Посетено на 14 February 2011. 15 in December 2009,[35] 100+ from April to June 2010,[36] [37] 52 on 18 July 2010,[38] [39] total of 1,002+ dead Архивирано на 18 април 2009 г.
 38. Moore, Solomon; Oppel, Richard A. (24 January 2008). „Attacks Imperil U.S.-Backed Militias in Iraq“. The New York Times.
 39. Greg Bruno. „Finding a Place for the 'Sons of Iraq'. Council on Foreign Relations. Архивирано од изворникот на 10 December 2016. Посетено на 26 December 2011.
 40. [40] Архивирано на 2 септември 2009 г. // comw.org
 41. Press release (28 October 2003). "New Study Finds: 11,000 to 15,000 Killed in Iraq War; 30 Percent are Non-Combatants; Death Toll Hurts Postwar Stability Efforts, Damages US Image Abroad". Project on Defense Alternatives (via Common Dreams NewsCenter). Retrieved 2 September 2010. Архивирано на 17 октомври 2006 г.
 42. Conetta, Carl (23 October 2003). "The Wages of War: Iraqi Combatant and Noncombatant Fatalities in the 2003 Conflict — Project on Defense Alternative Research Monograph #8" Архивирано на 2 септември 2009 г.. Project on Defense Alternatives (via Commonwealth Institute). Retrieved 2 September 2010.
 43. 597 killed in 2003,[41], 23,984 killed from 2004 through 2009 (with the exceptions of May 2004 and March 2009),[42] 652 killed in May 2004,[43] 45 killed in March 2009,[44] Архивирано на 3 септември 2009 г. 676 killed in 2010,[45] and 590 killed in 2011,[46] thus giving a total of 26,544 dead
 44. "4,000 fighters killed, 'al-Qaida in Iraq' tape says." The Guardian. 28 September 2006.
 45. „Amnesty: Iraq holds up to 30,000 detainees without trial“. CNN. 13 September 2010. Архивирано од изворникот на 23 October 2010. Посетено на 6 January 2011.
 46. "Insurgent body count documents released." Архивирано на 27 јули 2020 г. Stars and Stripes. 1 October 2007. Number of convictions not specified.
 47. „Mortality after the 2003 invasion of Iraq: a cross-sectional cluster sample survey“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 7 September 2015. (242 KB). By Gilbert Burnham, Riyadh Lafta, Shannon Doocy, and Les Roberts. The Lancet, 11 October 2006
 48. „The Human Cost of the War in Iraq: A Mortality Study, 2002–2006“ (PDF). (603 KB). By Gilbert Burnham, Shannon Doocy, Elizabeth Dzeng, Riyadh Lafta, and Les Roberts. A supplement to the October 2006 Lancet study. It is also found here: „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 28 November 2007. Посетено на 9 May 2012. [47]
 49. "Анкета за здравјето на семејството во Ирак" New England Journal of Medicine 31 January 2008
 50. „Greenspan admits Iraq was about oil, as deaths put at 1.2m“. the Guardian (англиски). 2007-09-16. Посетено на 2020-07-12.
 51. "Iraq Family Health Survey" New England Journal of Medicine 31 January 2008
 52. „Iraq Body Count“. Посетено на 27 April 2014.
 53. „Iraq War Logs: What the numbers reveal“. Iraq Body Count. Посетено на 3 December 2010.
 54. Kim Gamel (23 April 2009). „AP Impact: Secret tally has 87,215 Iraqis dead“. Fox News. Посетено на 26 April 2014.
 55. „Iraq War“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 27 October 2012.
 56. Flintoff, Corey (25 September 2009). „Blackwater's Prince Has GOP, Christian Group Ties“. National Public Radio. Посетено на 28 February 2009.
 57. Gordon, Michael; Trainor, Bernard (1 March 1995). The Generals' War: The Inside Story of the Conflict in the Gulf. New York: Little Brown & Co.
 58. Collins, Dan. „Congress Says Yes To Iraq Resolution“. CBS News. Архивирано од изворникот на 23 August 2019. Посетено на 12 March 2019.
 59. „Iraq War | 2003–2011“. Encyclopædia Britannica (англиски). Посетено на 31 January 2017.
 60. „Timeline: Invasion, surge, withdrawal; U.S. forces in Iraq“. Reuters. 18 December 2011.
 61. Hanson, Victor Davis. „Iraq and Afghanistan: A tale of two surges“. CBS News. Посетено на 14 March 2019.
 62. Feller, Ben (27 February 2009). „Obama sets firm withdrawal timetable for Iraq“. Yahoo! News. Associated Press. Архивирано од изворникот на 2 March 2009.
 63. „Unofficial Translation of U.S.-Iraq Troop Agreement from the Arabic Text“. mcclatchydc. Посетено на 7 January 2019.
 64. „Raw Data: Text of Resolution on Iraq“. Fox News. Associated Press. 25 March 2015.
 65. „Saddam's al Qaeda Connection“. The Weekly Standard. Архивирано од изворникот на 2014-12-23. Посетено на 2020-11-16.
 66. „Cheney on torture report: Saddam Hussein 'had a 10-year relationship with al-Qaida'. @politifact (англиски). Посетено на 28 May 2019.
 67. „The Iraq War and WMDs: An intelligence failure or White House spin?“. The Washington Post. 2019.
 68. L, Jonathan S.; Newspapers, ay-McClatchy. „Pentagon office produced 'alternative' intelligence on Iraq“. mcclatchydc (англиски). Посетено на 21 April 2019.
 69. „Sir John Chilcot's public statement 6 July 2016“. Архивирано од изворникот на 23 November 2017.
 70. Nasaw, Daniel (2 July 2009). „FBI reports describe Saddam Hussein's reasons for refusing UN inspectors“. The Guardian. Посетено на 8 January 2020.
 71. Anderson, Curt (January 9, 2017). „FBI agent who interrogated Saddam Hussein leads airport case“. Associated Press. Посетено на 8 January 2020.
 72. „UN Casualty Figures for Iraq for the Month of August 2017“.
 73. „Displacement in Iraq Exceeds 3.3 Million: IOM“. International Organization for Migration. 23 February 2016.
 74. [48] 2,780,406 displaced and 2,844,618 returnees. Retrieved 2 January 2018.
 75. Zilinskas, Raymond A., "UNSCOM and the UNSCOM Experience in Iraq", Politics and the Life Sciences, Vol. 14, No. 2 (Aug. 1995), 230.
 76. Robert Fisk (18 December 2007). The Great War for Civilisation: The Conquest of the Middle East. Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-42871-4. Digital copy, does not include page numbers.
 77. Barton Gellman (2 March 1999). „U.S. Spied on Iraq Via U.N.“. Washington Post. Посетено на 9 November 2017.
 78. „Iraq Liberation Act of 1998 (Enrolled as Agreed to or Passed by Both House and Senate)“. Library of Congress. 31 October 1998. Архивирано од изворникот на 11 July 2008. Посетено на 25 May 2006.
 79. „Resolution 687 (1991)“. 8 April 1991. Архивирано од изворникот на 23 May 2006. Посетено на 25 May 2006.
 80. William, Arkin (17 January 1999). „The Difference Was in the Details“. The Washington Post. стр. B1. Архивирано од изворникот на 9 September 2006. Посетено на 23 April 2007.
 81. „Republican Platform 2000“. CNN. Архивирано од изворникот на 21 April 2006. Посетено на 25 May 2006.
 82. Bob Woodward (21 April 2004). Plan of Attack. Simon and Schuster. стр. 9–23. ISBN 978-0-7432-6287-3.
 83. Julian Borger (12 January 2004). „Bush decided to remove Saddam 'on day one'. The Guardian. Посетено на 12 November 2020.
 84. „Plans For Iraq Attack Began on 9/11“. CBS News. 4 September 2002. Архивирано од изворникот на 25 May 2006. Посетено на 26 May 2006.
 85. Woodward 2004, 1–3.
 86. 87,0 87,1 'Building momentum for regime change': Rumsfeld's secret memos“. MSNBC. 23 June 2001. Посетено на 19 January 2014.
 87. Michael Isikoff (16 March 2013). 'Building momentum for regime change': Rumsfeld's secret memos“. MSNBC. Посетено на 31 March 2013.
 88. Smith, Jeffrey R. "Hussein's Prewar Ties To Al-Qaeda Discounted". The Washington Post, Friday, 6 April 2007; Page A01. Retrieved on 23 April 2007.
 89. „President Delivers State of the Union Address“. georgewbush-whitehouse.archives.gov. Архивирано од изворникот на 2 May 2009.
 90. Vox, 9 July 2016, "No, Really, George W. Bush Lied about WMDs"
 91. George W. Bush, "President's Remarks at the United Nations General Assembly: Remarks by the President in Address to the United Nations General Assembly, New York City", official transcript, press release, The White House, 12 September 2002. Retrieved 24 May 2007.
 92. IBT Staff Reporter (8 February 2011). „Little evidence for Iraq WMDs ahead of 2003 war: U.S. declassified report“. International Business Times. Посетено на 30 December 2018.
 93. Shaffer, Glen (5 September 2002). „Iraq: Status of WMD Programs“. Politico. Архивирано од изворникот на 24 April 2016. Посетено на 30 December 2018.
 94. The Independent, 15 Dec. 2006 "Diplomat's Suppressed Document Lays Bare the Lies behind Iraq War"
 95. "France threatens rival UN Iraq draft". BBC News, 26 October 2002. Retrieved on 23 April 2007
 96. „U.S. Wants Peaceful Disarmament of Iraq, Says Negroponte“. Embassy of the United States in Manila. 8 November 2002. Архивирано од изворникот на 3 January 2006. Посетено на 26 May 2006.
 97. „Statements of the Director General“. IAEA. 6 March 2003. Архивирано од изворникот на 3 September 2006. Посетено на 7 September 2006.
 98. "Poll: Talk First, Fight Later". CBS.com, 24 January 2003. Retrieved on 23 April 2007.
 99. Ferran, Lee (15 February 2011). „Iraqi Defector 'Curveball' Admits WMD Lies, Is Proud of Tricking U.S.“. ABC News.
 100. „US, Britain and Spain Abandon Resolution“. Associated Press. 17 March 2003. Посетено на 6 August 2006.
 101. „Bush: Iraq is playing 'willful charade'. CNN. 7 March 2003. Посетено на 6 August 2006.
 102. „Division No. 117 (Iraq)“. Hansard. Parliament of the United Kingdom. 401 (365). 18 March 2003. Посетено на 29 October 2011.
 103. „CNN Inside Politics“. CNN. Посетено на 23 October 2010.
 104. Grice, Andrew (3 October 2002). „Clinton urges caution over Iraq as Bush is granted war powers“. The Independent. London. Архивирано од изворникот на 13 May 2011. Посетено на 23 October 2010.
 105. Knight, Danielle. „Winning Over the Senate With Frank Words and a Keen Mind“. U.S. News & World Report. Посетено на 26 July 2015.
 106. LaRepubblica, (it]
 107. „Anti-war protests under way“. BBC News. 31 October 2002. Посетено на 26 July 2015.
 108. „Press conference of Foreign Affairs Minister Dominique de Villepin (excerpts)“. Embassy of France in the U.S. 20 January 2003. Архивирано од изворникот на 27 September 2006. Посетено на 13 February 2007.
 109. Jarrett Murphy (30 January 2003). „Mandela Slams Bush on Iraq“. CBS News. Посетено на 19 January 2014.
 110. „Army chief: Force to occupy Iraq massive“. USA Today. 25 February 2003. Посетено на 23 October 2010.
 111. „Administration fends off demands for war estimates – Mar. 3, 2003“. CNN. 26 February 2003. Посетено на 23 October 2010.
 112. Connolly, Kate (10 February 2003). „I am not convinced, Fischer tells Rumsfeld“. Daily Telegraph. ISSN 0307-1235.
 113. „Iraq war illegal, says Annan“. BBC News. 16 September 2004. Посетено на 26 November 2016.
 114. https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-10715629
 115. 116,0 116,1 Operation Hotel California, The Clandestine War inside Iraq, Mike Tucker and Charles Faddis, 2008.
 116. A Nation at War: Second Front; Allied Troops Are Flown Into Airfields In North Iraq, By C. J. Chivers, 24 March 2003
 117. A Nation at War: in the Field the Northern Front; Militants Gone, Caves in North Lie Abandoned By C. J. Chivers, 30 March 2003
 118. „Operation Iraqi Freedom“. Target Iraq. GlobalSecurity.org. 27 April 2005.
 119. Patrick E. Tyler (21 March 2003). „A nation at war: The attack; U.S. and British troops push into Iraq as missiles strike Baghdad compound“. The New York Times. стр. B8.
 120. MAJ Isaac J. Peltier. „Surrogate Warfare: The Role of U.S. Army Special Forces“. U.S. Army. стр. 29. Архивирано од изворникот на 11 February 2009. Посетено на 13 September 2009.
 121. Sale, Michelle; Khan, Javid (11 April 2003). „Missions Accomplished?“.
 122. Keegan, John (2005). The Iraq War. Vintage Books. стр. 169. ISBN 978-1-4000-7920-9.
 123. Carney, Stephen A. (2011). Allied Participation in Operation Iraqi Freedom (PDF). United States Army Center of Military History. стр. 10, 98.
 124. Keegan, 145.
 125. Keegan, 148-53.
 126. Gordon, Michael R.; Trainor, Bernard E. (2006). Cobra II: The Inside Story of the Invasion and Occupation of Iraq. Pantheon. стр. 205. ISBN 978-0-375-42262-1.
 127. Keegan, 154-5.
 128. West, Bing; General Ray L. Smith (September 2003). The March Up: Taking Baghdad with the 1st Marine Division. New York: Bantam Books. ISBN 978-0-553-80376-1.[се бара страница]
 129. 130,0 130,1 Zucchino, David (3 July 2004). „Army Stage-Managed Fall of Saddam Statue“. Los Angeles Times. Посетено на 23 October 2010.
 130. „Stuff Happens“. Defenselink.mil. Посетено на 23 October 2010.
 131. Conetta, Carl (20 October 2003). „Research Monograph no. 8: The Wages of War: Iraqi Combatant and Noncombatant Fatalities in the 2003 Conflict“. Project on Defense Alternatives. Архивирано од изворникот на 31 August 2009.
 132. „A Look at U.S. Deaths in the Iraq War“. The Washington Post. Reuters. 25 October 2005. Посетено на 11 November 2013.
 133. „Operation Iraqi Freedom | Iraq | Fatalities By Nationality“. iCasualties. 28 May 2010. Архивирано од изворникот на 2014-02-01. Посетено на 2020-11-16.
 134. „Operation Iraqi Freedom Maps“. GlobalSecurity.Org.
 135. „iCasualties: Iraq Coalition Casualty Count — Deaths by Province Year/Month“. Icasualties.org. Архивирано од изворникот на 8 July 2008. Посетено на 27 October 2008.
 136. „Poll: Iraqis out of patience“. USA Today. 30 April 2004. Архивирано од изворникот на 16 January 2005.
 137. Karouny, Mariam (23 July 2006). „Gloom descends on Iraqi leaders as civil war looms“. Turkish Daily News. Reuters. Архивирано од изворникот на 30 September 2007.
 138. Sanchez, Wiser in Battle, p.185.
 139. "Reintegration of Regular [IRAQ] Army", DDR Tasks – The Army, 3 July 2003 10:03 AM
 140. America vs. Iraq, 26 August 2013, National Geographic, Television Production, Documentary
 141. „Comprehensive Report of the Special Advisor to the DCI on Iraq's WMD – Central Intelligence Agency“. Архивирано од изворникот на 2013-10-02. Посетено на 2020-11-16.
 142. „Pentagon: Saddam is POW“. CNN. 10 January 2004.
 143. „Saddam 'caught like a rat' in a hole“. CNN. 15 December 2003.
 144. „Why the U.S. is Running Scared of Elections in Iraq“. The Guardian. London. 19 January 2004. Посетено на 21 November 2006.
 145. „frontline: private warriors: contractors: the high-risk contracting business“. PBS. Посетено на 23 October 2010.
 146. Flower, Kevin; Gray, Melissa; Kroll, Sue; Paulsen, Vivian; Sadik, Auday (31 March 2004). „U.S. expects more attacks in Iraq: Residents hang slain Americans' bodies from bridge“. CNN. Архивирано од изворникот на 6 April 2004. Посетено на 6 April 2004.
 147. Thomas Ricks (2006) Fiasco: 398–405
 148. Thomas E. Ricks (2006) Fiasco, The American Military Adventure in Iraq. Penguin
 149. „U.S. to pull out 15,000 from Iraq“. BBC News. 4 February 2005. Посетено на 5 January 2010.
 150. „Insurgents attack Abu Ghraib prison“. CNN. 3 April 2005. Архивирано од изворникот на 2017-12-03. Посетено на 26 March 2014.
 151. 152,0 152,1 Thomas Ricks (2006) Fiasco: 413
 152. Thomas Ricks (2006) Fiasco: 414
 153. „Decrying violence in Iraq, UN envoy urges national dialogue, international support“. UN News Centre. 25 November 2006.
 154. Killings shattered dreams of rural Iraqi families NBC News
 155. Barrouquere, Brett (29 May 2009). „Iraqi family's relatives confront killer“. The Sydney Morning Herald.
 156. „Attacks in Iraq at All-Time High, Pentagon Report Says“. Newshour. PBS. 19 December 2006. Архивирано од изворникот на 2014-01-15. Посетено на 2020-11-16.
 157. Watkins, Thomas (22 December 2006). „Marine Officers Charged in Haditha Case“. Washington Post.
 158. „Saddam Hussein executed in Iraq“. BBC News. 30 December 2006. Посетено на 5 January 2010.
 159. „President's Address to the Nation“. The White House. 10 January 2007.
 160. Holusha, John (23 January 2007). „Petraeus Calls Iraq Situation Dire“. The New York Times.
 161. Gordon, Michael (5 January 2007). „Bush to Name a New General to Oversee Iraq“. The New York Times.
 162. „Iraqi parliament wants say in extension of US-led forces“. 5 June 2007. Архивирано од изворникот на 29 April 2011.
 163. „No re-opening of Iraq war commission: Danish government“. thelocal.dk (англиски). 2 October 2019.
 164. Flaherty, A. (10 September 2007) "Petraeus Talks of Troop Withdrawal" Associated Press
 165. „Bush pledges Iraq troop reduction“. BBC News. 14 September 2007. Посетено на 14 September 2007.
 166. „Pentagon: Violence down in Iraq since 'surge'. CNN. 23 June 2008.
 167. Damien Cave (15 March 2007). „Baghdad violence decrease debatable“. Telegram & Gazette. Worcester, Mass. The New York Times. Архивирано од изворникот на 2020-06-13. Посетено на 2020-11-16.
 168. Rubin, Alissa J.; Wong, Edward (9 April 2007). „Patterns of War Shift in Iraq Amid U.S. Buildup“. The New York Times. Посетено на 30 March 2010.
 169. „icasualties.org“. Архивирано од изворникот на 10 April 2008.
 170. "Search goes on as Iraq death toll tops 250" The Guardian 15 August.
 171. Auer, Doug (17 August 2007). „Iraq toll could hit 500“. Herald Sun. Melbourne. Архивирано од изворникот на 2012-09-04. Посетено на 23 October 2010.
 172. "They won't stop until we are all wiped out" The Guardian 18 August 2007
 173. Cave, Damien; Glanz, James (22 August 2007). „Toll in Iraq Bombings Is Raised to More Than 500“. The New York Times. Посетено на 15 January 2011.
 174. „Iraqi insurgents kill key U.S. ally“. BBC News. 13 September 2007. Посетено на 14 September 2007.
 175. Compton, Ann; Terry McCarthy; Martha Raddatz (13 September 2007). „Top Sunni Sheik Killed in IED Attack“. ABC News.
 176. Rising, David (14 September 2007). „Mourners Vow Revenge at Sheik's Funeral“. The Washington Post. Посетено на 10 September 2008.
 177. Nancy A. Youssef (18 December 2007). „Despite drop in violence, Pentagon finds little long-term progress in Iraq“. McClatchy. Архивирано од изворникот на 17 September 2008. Посетено на 10 September 2008.
 178. Peter Beaumont (4 March 2007). „Sects slice up Iraq as U.S. troops 'surge' misfires“. The Guardian. London. Посетено на 23 October 2010.
 179. 180,0 180,1 Cockburn, Patrick (20 May 2006). „Iraq is disintegrating as ethnic cleansing takes hold“. The Independent. London. Архивирано од изворникот на 2 February 2010. Посетено на 23 October 2010.
 180. „There is ethnic cleansing“. Al-Ahram Weekly Online. 8 March 2006. Архивирано од изворникот на 12 October 2010. Посетено на 23 October 2010.
 181. „AFP: Iraq takes control of Basra from British army“. AFP via Google. 15 December 2007. Архивирано од изворникот на 27 May 2013. Посетено на 10 September 2008.
 182. „US uses Sunnis to patrol streets“. The New York Times. Melbourne. 20 August 2007.
 183. Collins, Chris; Yaseen Taha (23 August 2007). „Iranians attack Kurdish rebels in Iraq“. McClatchy Washington Bureau. Архивирано од изворникот на 3 July 2009.
 184. „US general says Iran helping stop Iraq bloodshed“. Agence France-Presse. 21 November 2007. Архивирано од изворникот на 27 May 2013.
 185. HACAOGLU, SELCAN (10 October 2007). „Turkey Bombs Suspected Kurdish Rebels“.
 186. Robertson, Nic; Ingrid Formanek; Talia Kayali (14 October 2007). „Attacks cross Iraq-Turkey border“. CNN.
 187. Meixler, Louis (23 October 2007). „Turkey May Attack Kurds Using Airstrikes, Troops“. Bloomberg L.P. Архивирано од изворникот на 13 June 2010.
 188. Barazanji, Yahya (13 November 2007). „Turkish Helicopters Strike Inside Iraq“. The Huffington Post. Архивирано од изворникот на 16 February 2008.
 189. Tavernise, Sabrina (16 December 2007). „Turkey Bombs Kurdish Militant Targets in Iraq“. The New York Times.
 190. Glanz, James; Sabrina Tavernise (28 September 2007). „Blackwater Shooting Scene Was Chaotic“. The New York Times.
 191. Tran, Mark (12 December 2008). „U.S. credits Iran for drop in Iraq roadside bombs“. The Guardian. London. Посетено на 5 May 2010.
 192. Sykes, Hugh (1 October 2008). „Awakening fears for Iraq's future“. BBC News.
 193. Steele, Jonathan (15 September 2008). „Iraq: Al-Qaida intensifies its stranglehold in the world's most dangerous city“. The Guardian. London. Посетено на 5 May 2010.
 194. „Operation Mother of Two Springs“. Institute for the Study of War. 29 May 2008. Архивирано од изворникот на 1 April 2010.
 195. „EU terror list“ (PDF). Посетено на 23 October 2010.
 196. „U.S. terror list“. Архивирано од изворникот на 20 February 2008.
 197. „NATO chief declares PKK terrorist group“. Xinhua News Agency. 20 December 2005.
 198. Bentley, Mark (22 February 2008). „Turkish Army Begins Ground Assault on PKK in Iraq“. Bloomberg L.P. Архивирано од изворникот на 13 June 2010.
 199. „Gov't gives no timetable for return“. Turkish Daily News. 26 February 2008. Архивирано од изворникот на 16 January 2013.
 200. Kamber, Michael (27 February 2008). „Iraq Cabinet Demands Turks Leave Kurdish Area in North“. The New York Times.
 201. Torchia, Christopher (29 February 2008). „Turkish Troops Withdraw from Iraq“. Associated Press.[мртва врска][мртва врска]
 202. Dagher, Sam (26 March 2008). „Across Iraq, battles erupt with Mahdi Army“. The Christian Science Monitor. стр. 2.
 203. 205,0 205,1 Stephen Farrell and Ahmar Karim (12 May 2008). „Drive in Basra by Iraqi Army Makes Gains“. The New York Times. Посетено на 12 May 2008.
 204. Michaels, Jim (22 May 2008). „Iraqi forces load up on U.S. arms“. USA Today. Посетено на 23 October 2010.
 205. „Business as usual for U.S. arms sales“. Asia Times. 24 September 2008. Архивирано од изворникот на 2009-07-24. Посетено на 23 October 2010.
 206. „Center for Arms Control and Non-Proliferation: U.S. Surges $11 Billion in Arms Sales to Iraq“. Armscontrolcenter.org. 6 August 2008. Архивирано од изворникот на 13 July 2010. Посетено на 23 October 2010.
 207. 209,0 209,1 „Iraq presidential council endorses U.S. security pact“. Zawya.com. Архивирано од изворникот на 11 May 2011. Посетено на 23 October 2010.
 208. „White House: Iraq Status of Forces Agreement“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 27 May 2010.
 209. „Status of Forces Agreement“. McClatchyDC. Архивирано од изворникот на 1 August 2009. Посетено на 23 October 2010.
 210. „Status of Forces Agreement (Unofficial Translation)“. McClatchyDC. Архивирано од изворникот на 1 August 2009. Посетено на 23 October 2010.
 211. „U.S. staying silent on its view of Iraq pact until after vote“. McClatchyDC. 25 November 2008. Архивирано од изворникот на 31 December 2008. Посетено на 23 October 2010.
 212. 214,0 214,1 Raghavan, Sudarsan; Sarhan, Saad (29 November 2008). „Top Shiite Cleric in Iraq Raises Concerns About Security Pact“. The Washington Post. Посетено на 23 October 2010.
 213. Bumiller, Elisabeth (22 December 2008). „Trying to Redefine Role of U.S. Military in Iraq“. The New York Times. Посетено на 15 January 2011.
 214. „SOFA not sitting well in Iraq“. Asia Times. 2 December 2008. Архивирано од изворникот на 2017-07-01. Посетено на 23 October 2010.
 215. „Iraqi refugees in Syria protest against military pact with U.S“. Daily Star. 3 December 2008. Архивирано од изворникот на 2009-01-07. Посетено на 23 October 2010.
 216. „Iraqi people will judge on U.S. pact“. Al Jazeera. Посетено на 23 October 2010.[мртва врска][мртва врска]
 217. Robertson, Campbell (28 October 2008). „Feelings are mixed as Iraqis ponder U.S. security agreement“. International Herald Tribune. Архивирано од изворникот на 28 November 2008. Посетено на 26 December 2011.
 218. „Iraqi civilian deaths down in January“. CNN. 31 January 2009. Посетено на 23 October 2010.
 219. Steven Lee Myers (8 February 2009). „America's Scorecard in Iraq“. The New York Times.
 220. Dagher, Sam (21 January 2009). „A Top Sunni Survives an Attack in Iraq“. The New York Times. Посетено на 26 December 2011.
 221. „Gunmen kill Iraqi soldier south of Baghdad“. News.trend.az. Архивирано од изворникот на 12 July 2012. Посетено на 23 October 2010.
 222. Sarhan, Saad (17 January 2009). „Province Candidate Killed in Iraq“. The Washington Post. Посетено на 23 October 2010.
 223. Dagher, Sam (12 February 2009). „Violence Across Iraq Kills 13, Including a Sunni Politician“. The New York Times. Посетено на 26 December 2011.
 224. Morin, Monte (2 February 2009). „Iraq vote turnout fails to meet expectations“. Los Angeles Times. Посетено на 23 October 2010.
 225. Nabil Al-jurani (4 February 2009). „Iraq: Sunni tribal leader says he can prove fraud“. NBC News. Associated Press. Посетено на 23 October 2010.
 226. „Iraq's Sadrists complain of vote fraud“. Middle-east-online.com. 7 February 2009. Архивирано од изворникот на 2017-10-10. Посетено на 23 October 2010.
 227. Lee, Steven (10 February 2009). „Election results spur threats and infighting in Iraq“. International Herald Tribune. Архивирано од изворникот на 14 February 2009. Посетено на 26 December 2011.
 228. „Obama's Speech at Camp Lejeune, N.C.“. The New York Times. 27 February 2009.
 229. Bel Aiba, Ines (26 February 2009). „Iraq not fazed by pending U.S. pullout: Maliki“. AFP. Посетено на 1 March 2009.[мртва врска]
 230. „Six years on, huge protest marks Baghdad's fall“. The Star. Архивирано од изворникот на 1 May 2011. Посетено на 23 October 2010.
 231. „UK combat operations end in Iraq“. BBC News. 30 April 2009. Посетено на 23 October 2010.
 232. Christie, Michael (30 November 2009). „Iraqi civilian deaths drop to lowest level of war“. Reuters. Посетено на 30 November 2009.
 233. „Oil firms awarded Iraq contracts“. Al Jazeera. 11 December 2009. Посетено на 23 October 2010.
 234. „BP group wins Iraq oil contract“. Al Jazeera. 30 June 2009. Посетено на 23 October 2010.
 235. „US report: Iraq of leading oil producers 2040“. 18 February 2014. Посетено на 26 February 2014.
 236. „Exclusive: War in Iraq to Be Given New Name“. ABC News. 18 February 2010. Архивирано од изворникот на 20 February 2010.
 237. "US : Al-Qaida in Iraq warlord slain" MSNBC, 20 April 2010
 238. „Iraqi al-Qaeda leaders 'killed'. BBC News. 19 April 2010.
 239. Ali, Khalid D.; Williams, Timothy (20 June 2010). „Car Bombs Hit Crowds Outside Bank in Baghdad“. The New York Times.
 240. Shadid, Anthony (25 August 2010). „Insurgents Assert Their Strength With Wave of Bombings Across Iraq“. The New York Times.
 241. „U.S. ending combat operations in Iraq“. NBC News. 18 August 2010. Посетено на 18 August 2010.
 242. „U.S. ends combat operations in Iraq“. Al Jazeera English. 18 August 2010. Посетено на 18 August 2010.
 243. Londoño, Ernesto (18 August 2010). „Final U.S. combat brigade pulls out of Iraq“. The Washington Post. Посетено на 19 August 2010.
 244. Linkins, Jason (3 September 2010). „AP Issues Standards Memo: 'Combat In Iraq Is Not Over'. The Huffington Post. Посетено на 23 October 2010.
 245. „Last U.S. combat brigade exits Iraq“. BBC News. 19 August 2010. Посетено на 19 December 2011.
 246. „President Obama's Address on Iraq“. The New York Times. 31 August 2010.
 247. Gordon, Michael (1 September 2010). „U.S. Formally Begins a New Era in Iraq“. The New York Times.
 248. „G.I. Deaths Are First for U.S. After Combat Mission's End“. The New York Times. 7 September 2010.
 249. „First U.S. Advise and Assist Brigade arrives under New Dawn“. U.S. Army. 8 September 2010. Посетено на 22 September 2012.
 250. Williams, Timothy; Adnan, Duraid (16 October 2010). „Sunnis in Iraq Allied With U.S. Rejoin Rebels“. The New York Times.
 251. „The WikiLeaks Iraq War Logs: Greatest Data Leak in U.S. Military History“. Der Spiegel. 22 October 2010. Посетено на 23 October 2010.
 252. Davies, Nick; Steele, Jonathan; Leigh, David (22 October 2010). „Iraq war logs: secret files show how U.S. ignored torture“. The Guardian. London. Посетено на 23 October 2010.
 253. Carlstrom, Gregg (22 October 2010). „WikiLeaks releases secret Iraq file“. Al Jazeera English. Посетено на 23 October 2010.
 254. Martin Chulov in Baghdad (1 November 2010). „Baghdad church siege survivors speak of taunts, killings and explosions | World news“. The Guardian. London. Посетено на 15 January 2011.
 255. Parker, Ned; Zeki, Jaber (3 November 2010). „Iraq bombings: 113 killed in bombings in Baghdad“. Los Angeles Times. Посетено на 15 January 2011.
 256. Michaels, Jim (1 September 2010). „Iraq to spend $13B on U.S. arms, equipment“. USA Today.
 257. 259,0 259,1 „U.S. plans $4.2 billion arms sale to Iraq“. UPI. 1 October 2010. Посетено на 15 January 2011.
 258. Martin Matishak (13 July 2015). „US delivers first F-16 fighters to Iraq“. The Hill. Посетено на 7 November 2017.
 259. „US Navy Delivers Final Coastal Patrol Boat to Iraq“. U.S. Navy. 11 July 2013. Архивирано од изворникот на 2020-06-13. Посетено на 7 November 2017.
 260. Anthony H. Cordesman; Sam Khazai (4 June 2014). Iraq in Crisis. Center for Strategic & International Studies. стр. 255. ISBN 978-1-4422-2856-6.
 261. „UN Security Council Lifts Some Restrictions on Iraq“. Voice of America. 15 December 2010. Архивирано од изворникот на 17 December 2010. Посетено на 15 January 2011.
 262. Shadid, Anthony; Leland, John (5 January 2011). „Moktada al-Sadr Returns to Iraq“. The New York Times.
 263. Lara Jakes. „3 American Soldiers Killed in Iraq“. Aolnews.com. Архивирано од изворникот на 10 January 2012. Посетено на 26 December 2011.
 264. „Five US troops killed in Iraq attack“. Al Jazeera. Посетено на 26 December 2011.
 265. „DOD Identifies Army Casualty“. U.S. Department of Defense. 12 March 2009. Посетено на 26 December 2011.
 266. „Two U.S. soldiers die in IED attack“. KUT. 16 June 2011. Посетено на 14 January 2017.
 267. „Falmouth soldier killed in Iraq“. Falmouth Patch. 1 July 2011. Посетено на 14 January 2017.
 268. „Soldiers to serve prison time for role in Matthew Gallagher's death“. The Enterprise. 30 March 2012. Архивирано од изворникот на 16 January 2017. Посетено на 14 January 2017.
 269. „Three U.S. soldiers killed in southern Iraq“. BBC News. 30 June 2011.
 270. „June bloodiest month for U.S. in Iraq in 2 years“. CBS News. 30 June 2011. Архивирано од изворникот на 2013-05-14. Посетено на 26 December 2011.
 271. „Iraq to buy US warplanes worth around $3 billion“. NBC News.
 272. „Barack Obama: All U.S. troops to leave Iraq in 2011“. BBC News. 21 October 2011. Посетено на 21 October 2011.
 273. Johnson, Craig (16 December 2011). „N.C. soldier reportedly last to die in Iraq war“. CNN. Архивирано од изворникот на 2017-12-03. Посетено на 16 December 2011.
 274. Antle, W. James. „Senate Tackles Iraq War Powers, Indefinite Detention“. The Spectacle Blog. The American Spectator. Архивирано од изворникот на 23 May 2013. Посетено на 23 February 2015.
 275. „US lowers flag to end Iraq war“. independent.co.uk. 15 December 2011.
 276. Denselow, James (25 October 2011). „The US departure from Iraq is an illusion“. The Guardian. London. Посетено на 10 February 2014.
 277. Jaffe, Greg (18 December 2011). „Last U.S. troops cross Iraqi border into Kuwait“. The Washington Post. Посетено на 19 December 2011.
 278. „Arrest warrant for Iraq Vice-President Tariq al-Hashemi“. BBC News. 12 January 2012. Посетено на 12 January 2012.
 279. DeFronzo, James (2012). „Impacts of the Iraq War“. Во Karl Yambert (уред.). The Contemporary Middle East (Third. изд.). Boulder, Colorado: Westview Press. стр. 210–211. ISBN 978-0813348391.
 280. Keith Wagstaff (27 May 2013). „Is Iraq heading toward civil war?“. The Week. Посетено на 28 May 2013.
 281. Sinan Salaheddin (20 May 2013). „Attacks Kill 95 in Iraq, Hint of Syrian Spillover“. Associated Press. Архивирано од изворникот на 2015-01-28. Посетено на 28 May 2013.
 282. „Iraq: hundreds escape from Abu Ghraib jail“. The Guardian. London. Associated Press. 22 July 2013. Посетено на 19 January 2014.
 283. Michael R. Gordon; Duraid Adnan (24 July 2013). „Brazen Attacks at Prisons Raise Worries of Al Qaeda's Strength in Iraq“. The New York Times.
 284. Karouny, Mariam (4 September 2014). „How ISIS Is Filling A Government Vacuum In Syria With An 'Islamic State'. Huffington Post. Reuters.
 285. „Iraq crisis: Isis gains strength near Baghdad as Kurdish forces seize Kirkuk“. The Guardian. Посетено на 12 June 2014.
 286. „Obama: U.S. underestimated rise of ISIS in Iraq and Syria“. CBS News. Посетено на 30 May 2019.
 287. „Obama Authorizes Air Strikes in Iraq“. The New York Times. 8 August 2014. Посетено на 22 August 2014.
 288. Mostafa, Nehal (9 December 2017). „Iraq announces end of war against IS, liberation of borders with Syria: Abadi“. Iraqi News. Посетено на 9 December 2017.
 289. Schmitt, Eric (20 May 2017). „Mattis Says Escalation Against ISIS Doesn't Imperil More Civilians“. The New York Times.
 290. Timm, Jane. „Fact check: Trump's right, ISIS did lose almost all its territory in Iraq and Syria“. NBC News. Посетено на 17 May 2019.
 291. „Violence in Iraq at Lowest Level in 10 years“. Chicago Daily Observer. 4 June 2018. Архивирано од изворникот на 2018-08-22. Посетено на 9 September 2018.
 292. „Iraqi parliament votes to expel US troops — awaits government approval“. DW.COM (англиски). 5 January 2020. Посетено на 2020-05-15.
 293. Hagopian, Amy; Flaxman, Abraham D.; Takaro, Tim K.; Esa Al Shatari, Sahar A.; Rajaratnam, Julie; Becker, Stan; Levin-Rector, Alison; Galway, Lindsay; Hadi Al-Yasseri, Berq J.; Weiss, William M.; Murray, Christopher J.; Burnham, Gilbert; Mills, Edward J. (15 October 2013). „Mortality in Iraq Associated with the 2003–2011 War and Occupation: Findings from a National Cluster Sample Survey by the University Collaborative Iraq Mortality Study“. PLOS Medicine. 10 (10): e1001533. doi:10.1371/journal.pmed.1001533. PMC 3797136. PMID 24143140.
 294. „Iraq“. Forces: U.S. & Coalition/Casualties. CNN. May 2008. Архивирано од изворникот на 1 July 2008.
 295. Vietnam war-eyewitness booksW.; Iraq and Vietnam: Differences, Similarities and Insights, (2004: Strategic Studies Institute)
 296. "Revealed: The Secret Cabal Which Spun for Blair," Sunday Herald, Neil Mackay, 8 June 2003
 297. „Group: 'Orchestrated Deception' by Bush on Iraq“. NPR. Посетено на 23 October 2010.
 298. Luke Harding (6 July 2016). „Chilcot delivers crushing verdict on Blair and the Iraq war“. The Guardian. Посетено на 6 July 2016.
 299. Leon Watson (6 July 2016). „Chilcot report: 2003 Iraq war was 'unnecessary', invasion was not 'last resort' and Saddam Hussein was 'no imminent threat'. The Telegraph. Посетено на 6 July 2016.
 300. „Chilcot report: Findings at a glance“. BBC News. 6 July 2016. Посетено на 6 July 2016.
 301. War critics astonished as U.S. hawk admits invasion was illegal, The Guardian, 20 November 2003
 302. Top judge: U.S. and UK acted as 'vigilantes' in Iraq invasion, The Guardian, 18 November 2008
 303. „RAND Review | Summer 2003 – Burden of Victory“. Rand.org. Архивирано од изворникот на 27 September 2008. Посетено на 10 September 2008.
 304. „U.S. CBO estimates $2.4 trillion long-term war costs“. Reuters. 24 October 2007. Посетено на 10 September 2008.
 305. Norton-Taylor, Richard (28 September 2006). „Iraq war was terrorism 'recruiting sergeant'. The Guardian.
 306. Spy Agencies Say Iraq War Hurting U.S. Terror Fight, The Washington Post, 23 September 2006
 307. Crawford, Angus (4 March 2007). „Iraq's Mandaeans 'face extinction'. BBC News. Посетено на 23 October 2010.
 308. „Iraq's Yazidis fear annihilation“. NBC News. 16 August 2007. Посетено на 23 October 2010.
 309. Sabah, Zaid (23 March 2007). „Christians, targeted and suffering, flee Iraq“. USA Today. Посетено на 23 October 2010.
 310. „Assyrians Face Escalating Abuses in "New Iraq". IPS News. 3 May 2006. Архивирано од изворникот на 28 May 2010. Посетено на 23 October 2010.
 311. „Light Crude Oil (CL, NYMEX): Monthly Price Chart“. Futures.tradingcharts.com. Посетено на 10 September 2008.
 312. „Iraq to revive oil deal with China“. International Herald Tribune. 29 March 2009. Архивирано од изворникот на 19 September 2008. Посетено на 23 October 2010.
 313. The Wall Street Journal 15 March 2013
 314. Trotta, Daniel (2 March 2008). „Iraq war hits U.S. economy: Nobel winner“. Reuters. Архивирано од изворникот 12 October 2017. Посетено на 16 January 2018.
 315. Trotta, Daniel (14 March 2013). „Iraq war costs US more than $2 trillion: study“. Reuters. Архивирано од изворникот 19 September 2017. Посетено на 16 January 2018.
 316. Bilmes, Linda (26 March 2013). „The Financial Legacy of Iraq and Afghanistan: How Wartime Spending Decisions Will Constrain Future National Security Budgets“. doi:10.2139/ssrn.2281275. S2CID 152971939. SSRN 2281275. Наводот journal бара |journal= (help). HKS Working Paper No. RWP13-006.
 317. Stiglitz, Joseph E.; Bilmes, Linda J. (5 September 2010). „The true cost of the Iraq war: $3 trillion and beyond“. Washington Post. Посетено на 6 December 2017.
 318. „Report: $6B missing in Iraq may have been stolen“. CBS News. 14 June 2011. Посетено на 19 January 2014.
 319. Mittal, Apoorva (17 July 2019). „US must maintain a strong diplomatic and military presence in Iraq to counter Iran's influence, experts say“. Military Times.
 320. „Iraq: Torture Continues at Hands of New Government“. Human Rights News. 25 January 2005.
 321. Dexter Filkins (29 November 2005). „Sunnis Accuse Iraqi Military of Kidnappings and Slayings“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 18 April 2006.
 322. „Off Target: The Conduct of the War and Civilian Casualties in Iraq“. Human Rights Watch. Посетено на 21 October 2015.
 323. Hersh, Seymour M. (17 May 2004). „Chain of Command“. The New Yorker. Посетено на 13 September 2011. NBC News later quoted U.S. military officials as saying that the unreleased photographs showed American soldiers "severely beating an Iraqi prisoner nearly to death, having sex with a female Iraqi prisoner, and 'acting inappropriately with a dead body.' The officials said there also was a videotape, apparently shot by U.S. personnel, showing Iraqi guards raping young boys."
 324. Wilson, Jamie (2005-11-16). „US admits using white phosphorus in Falluja“. The Guardian (англиски). ISSN 0261-3077. Посетено на 2020-04-23.
 325. „White phosphorus use by US-led coalition forces in Iraq condemned by humanitarian groups“. The Independent (англиски). 2017-06-14. Посетено на 2020-04-23.
 326. EST, Tareq Haddad On 11/4/19 at 7:17 AM (2019-11-04). „White phosphorus melts children's flesh but no government wants to investigate—and the U.S. keeps using it, too“. Newsweek (англиски). Посетено на 2020-04-23.
 327. „US fired depleted uranium at civilian areas in 2003 Iraq war, report finds“. the Guardian (англиски). 2014-06-19. Посетено на 2020-04-23.
 328. „The Controversy Surrounding Depleted Uranium Weapons“. large.stanford.edu. Посетено на 2020-04-23.
 329. Simons, Marlise (2001-01-29). „Doctor's Gulf War Studies Link Cancer to Depleted Uranium“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 2020-04-23.
 330. „Iraq rape soldier jailed for life“. BBC News. 16 November 2006. Посетено на 10 September 2008.
 331. Neil Mackay (14 March 2004). „Iraq: The Wedding Party Massacre“. Sunday Herald. Архивирано од изворникот на 7 January 2009.
 332. Owen, Jonathan (12 January 2014). „Exclusive: Devastating dossier on 'abuse' by UK forces in Iraq goes to International Criminal Court“. The Independent. London.
 333. Ellen Knickmeyer (3 June 2005). „Iraq Puts Civilian Toll at 12,000“. The Washington Post.
 334. Paul McGeough (2 February 2005). „Handicapped boy who was made into a bomb“. The Sydney Morning Herald.
 335. Iraq bombing toll rises. The Age 2 July 2006
 336. A Face and a Name. Civilian Victims of Insurgent Groups in Iraq Архивирано на 2 септември 2020 г.. Human Rights Watch October 2005.
 337. The Weapons That Kill Civilians — Deaths of Children and Noncombatants in Iraq, 2003–2008 by Madelyn Hsiao-Rei Hicks, M.D., M.R.C.Psych., Hamit Dardagan, Gabriela Guerrero Serdán, M.A., Peter M. Bagnall, M.Res., John A. Sloboda, PhD, F.B.A., and Michael Spagat, PhD, The New England Journal of Medicine.
 338. „Who are the Iraq Insurgents?“. NewsHour with Jim Lehrer. PBS. 12 June 2006. Архивирано од изворникот на 15 June 2006.
 339. „Kidnappers Kill Algerian Diplomats“. Free Internet Press. 27 July 2005. Архивирано од изворникот на 27 September 2007.
 340. „Captors kill Egypt envoy to Iraq“. BBC News. 8 July 2005. Посетено на 5 January 2010.
 341. „Russian diplomat deaths confirmed“. BBC News. 26 June 2006. Посетено на 5 January 2010.
 342. Alex Rodriguez, Iraqi shrine blast suspect caught Архивирано на 2 април 2013 г. (paid archive), The Chicago Tribune 29 June 2006.
 343. „Insurgents kill Bulgarian hostage: Al-Jazeera“. CBC News. 14 July 2004.
 344. „Foreign hostages in Iraq“. CBC News. 22 June 2006. Архивирано од изворникот на 7 August 2006.
 345. „4 Contractors murdered by al Qaeda“. The Washington Post. 31 March 2004. Посетено на 23 October 2010.
 346. Sabrina Tavernise (19 June 2005). „Iraqis Found in Torture House Tell of Brutality of Insurgents“. The New York Times.
 347. „Iraq kidnappings stun Kenya press“. BBC News. 23 July 2004. Посетено на 5 January 2010.
 348. „Supporters of Shia militia storm into US Embassy compound in Baghdad“. Helensburgh Advertiser (англиски). Посетено на 2019-12-31.
 349. „Seventy-Two Percent of Americans Support War Against Iraq“. Gallup. 24 March 2003.
 350. „Surveys reveal how we remember opposing the Iraq war – but at the time we supported it“. The Independent. 5 June 2015.
 351. „World View of U.S. Role Goes from Bad to Worse“ (PDF). BBC World Service. 23 January 2007. Посетено на 23 May 2007.
 352. „Most people 'want Iraq pull-out'. BBC News. 7 September 2007. Посетено на 5 January 2010.
 353. „Guardian July Poll“ (PDF). ICM Research. July 2006. Архивирано од изворникот (PDF) на 27 May 2008.
 354. Zogby, James (March 2007). „Four Years Later: Arab Opinion Troubled by Consequences of Iraq War“ (PDF). Arab American Institute. Архивирано од изворникот (PDF) на 28 January 2015.
 355. „India: Pro-America, Pro-Bush“. Pew Global Attitudes Project. Pew Research Center. 28 February 2006. Архивирано од изворникот на 2010-05-08. Посетено на 2020-11-16.
 356. Most Iraqis in Baghdad welcome US: NDTV poll The Indian Express
 357. „The Iraqi Public on the U.S. Presence and the Future of Iraq“ (PDF). World Public Opinion. 27 September 2006. Архивирано од изворникот (PDF) на 24 August 2016. Посетено на 23 November 2008.
 358. Iraq Poll conducted by D3 Systems for the BBC, ABC News, ARD German TV and USA Today. More than 2,000 people were questioned in more than 450 neighbourhoods and villages across all 18 provinces of Iraq between 25 February and 5 March 2007. The margin of error is + or – 2.5%.
 359. Iraqis Oppose Oil Development Plans, Poll Finds (6 August 2007) (Oil Change International, Institute for Policy Studies, War on Want, PLATFORM and Global Policy Forum)
 360. „Iraq poll March 2007: In graphics“. BBC. 19 March 2007.
 361. Office of the Federal Register; и др. (2010). Administration of George W. Bush, 2006: Book II, July 1 to December 31, 2006. Public Papers of the Presidents. Washington, DC: United States Government Printing Office. стр. 1542.
 362. Bush, President George W. (9 September 2003). „A Central Front in the War on Terror“. The White House.
 363. Garamone, Jim (19 September 2002). „Iraq Part of Global War on Terrorism, Rumsfeld Says“. American Forces Press Service. Архивирано од изворникот на 29 September 2007.
 364. Bush, President George W. (21 August 2006). „Press Conference by the President“. Peace in the Middle East. The White House.
 365. Gunaratna, Rohan (Summer 2004). „The Post-Madrid Face of Al Qaeda“. Washington Quarterly. 27 (3): 98. doi:10.1162/016366004323090278.
 366. Sengupta, Kim (26 May 2004). „Occupation Made World Less Safe, Pro-War Institute Says“. The Independent. Архивирано од изворникот на 20 September 2006.
 367. Priest, Dana (14 January 2005). „Iraq New Terror Breeding Ground“. The Washington Post.
 368. (април 2006). "Declassified Key Judgments of the National Intelligence Estimate "Trends in Global Terrorism: Implications for the United States"". Соопштение за печат. Архивирано на 30 септември 2006 г. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-09-30. Посетено на 2020-11-16.
 369. 371,0 371,1 Bernstein-Wax, Jessica (8 August 2007). „Studies: Suicide bombers in Iraq are mostly foreigners“. McClatchy Newspapers. Архивирано од изворникот на 16 May 2015. Посетено на 24 September 2012.
 370. Glasser, Susan B. (15 May 2005). 'Martyrs' In Iraq Mostly Saudis“. The Washington Post.
 371. See also: Hafez, Mohammed M. Suicide Bomber in Iraq. United States Institute of Peace Press. ISBN 1601270046.
 372. Linzer, Dafna (26 January 2007). „Troops Authorized to Kill Iranian Operatives in Iraq“. The Washington Post. стр. A.1.
 373. Greenwell, Megan (20 August 2007). „Iran Trains Militiamen Inside Iraq, U.S. Says“. The Washington Post. Посетено на 23 October 2010.
 374. „Al-Maliki: Iraq won't be battleground for U.S., Iran“. CNN. 31 January 2007. Архивирано од изворникот на 2 February 2007. Посетено на 31 January 2007.
 375. „Iran involvement suspected in Karbala compound attack“. CNN. 31 January 2007. Посетено на 31 January 2007.
 376. Baer, Robert (30 January 2007). „Are the Iranians Out for Revenge?“. Time. Архивирано од изворникот на 2007-02-02. Посетено на 31 January 2007.
 377. Chulov, Martin (28 July 2011). „Qassem Suleimani: the Iranian general 'secretly running' Iraq“. The Guardian. Посетено на 20 August 2014.
 378. South, Todd (4 February 2019). „Army's long-awaited Iraq war study finds Iran was the only winner in a conflict that holds many lessons for future wars“. Army Times (англиски). Посетено на 6 February 2019.

Понатамошно читање

уреди

Надворешни врски

уреди