Проституција претставува дејност или пракса на ангажирање во сексуална активност во замена за одреден надомест во пари или во производи.[1][2] Проституцијата се опишува како сексуални услуги или комерцијален секс, а колоквијално се нарекува курвање. Исто така, таа се опишува со примена на еуфемизмот „најстариот занает“.[3][4] Лицето кое се занимава со проституција се нарекува проститутка или сексуален работник (работничка), а колоквијалниот израз е „курва“.

Проститутка, 1890

Проституцијата како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Проституцијата како мотив во книжевноста

уреди

Проституцијата како мотив во популарната музика

уреди
 • „Средовечна курва“ (англиски: Middle-aged Whore) — песна на американската хардкор-панк група Adrenalin O.D..[11]
 • „Божиќна честитка од една курва во Минеаполис“ (англиски: Christmas Card From A Hooker In Minneapolis) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1978 година.[12]
 • „Роксен“ (англиски: Roxanne) — песна на британската рок-група Полис (The Police) од 1978 година.[13]
 • „Барокен бордел“ (англиски: Baroque Bordello) — песна на британската рок-група Стренглерс (The Stranglers) од 1979 година.[14]
 • „Курви“ (англиски: Whores) — песна на американската рок-група Џејнс адикшн (Janes Addiction) од 1987 година.[15]

Наводи

уреди
 1. „Prostitution – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary“. Merriam-Webster. Посетено на 19 септември 2013.
 2. „Prostitution Law & Legal Definition“. US Legal. Посетено на 19 март 2013.
 3. Flowers 1998, стр. 5.
 4. Forrest Wickman (6 March 2012). „Rush Limbaugh calls Sandra Fluke a "prostitute": Is prostitution really the world's oldest profession?“. Slate Magazine. Посетено на 4 февруари 2016.
 5. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 17-37.
 6. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 127-143.
 7. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 7-58.
 8. „Пристаниште“ во: Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 308-320.
 9. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 59-98.
 10. Виктор Пелевин, Синиот фенер. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 294-327.
 11. Discogs, Adrenalin O.D. – The Wacky Hi-Jinks Of Adrenalin O.D. (пристапено на 6.11.2022)
 12. DISCOGS, Tom Waits ‎– Blue Valentine (пристапено на 21 септември 2021)
 13. YouTube, The Police - Roxanne (Official Music Video) (пристапено на 20.10.2019)
 14. DISCOGS, The Stranglers – The Raven (пристапено на 24.4.2021)
 15. Discogs, Janes Addiction* ‎– Janes Addiction (пристапено на 14.12.2020)