Тигар — источната река од двете големи реки кои го дефинираат регионот Месопотамија. Таа извира во Турција и минува низ Ирак, па се спојува со Еуфрат, сочинувајќи го Шат ел-Араб. На крајот се влева во Персискиот Залив.

Карта на реките Тигар и Еуфрат.

Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!