Абу Ајуб ал Масри

Абу Ајуб ал Масри (арапски: أبو أيّوب المصري, 1968 - 18 април 2010) е член на Ал-Каеда и раководител на организацијата во Ирак.

Абу Ајуб ал Масри
Роден(а)1968
Египет
Починал(а)18 април 2010
Ирак
Други имињаЈусеф ал-Дардири
ЗанимањеРаководител на Ал-Каеда во Ирак

Вистинскиот идентитет на Абу Ајаб ал-Масри, човекот кој го наследи Абу Мусаб ал-Заркави како лидер на Ал-Каеда во Ирак останува енигма. Според Монтасер ал-Зајат, адвокат и поранешен член на исламистичката група Џамаа исламија, неговото вистинско име е Јусеф ал-Дардири.