Еуфрат — западна река од двете големи реки кои го дефинираат регионот Месопотамија. Таа извира во Турција и минува низ Сирија и Ирак, па се спојува со Тигар, сочинувајќи го Шат ел-Араб. На крајот се влева во Персискиот Залив.

Карта на реките Тигар и Еуфрат.

Имиња

уреди
Јазик Име на Еуфрат
Акадски Pu-rat-tu
Арапски الفرات Al-Furāt
Арамејски ܦܪܬ Prāṯ, Froṯ
Ерменски Եփրատ Yeṗrat
Грчки Ευφράτης Euphrátēs
Хебрејски פְּרָת Pĕrāṯ
Курдски فرهات Firat, Ferat
Фарси فرات Ferat
Сумерски Buranun
Турски Fırat

Ауфрат како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Реката Еуфрат“ (англиски: River Euphrates) — песна на американската рок-група Пиксис (The Pixies) од 1988 година.[1]

  Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!


  1. Pixies – Surfer Rosa (пристапено на 13.3.2024)