Серија А 2018-2019 била 117-тата сезона на првата фудбалска лига на Италија, односно 87-ма сезона позната под името Серија А. Сезоната започнала на 18 август 2018, а завршила на 26 мај 2019 година.

Серија А 2018-2019
Logo of competition
Натпреварување Серија А
Спорт Фудбал
Издание 117-то
Организатор Лега Серија А
Период од: 18 август 2018
до: 26 мај 2019
Држава  Италија
Резултати
Шампион Јувентус Јувентус
35. титула
Лига на шампиони
Лига Европа
Испаднале Емполи Емполи
Фрозиноне Фрозиноне
Кјево Кјево
Статистика
Одиграни натпревари 380
Постигнати голови 1.019 (2,68 по натпревар)
Хронологија на натпреварувањето
2017–18 2019–20

Екипата на Јувентус влегла како бранител на титулата од сезоната 2017-2018. Емполи, Парма и Фрозиноне биле новите три членови откако избориле промоција во Серија Б претходната сезона.

На 20 април 2019, Јувентус ја одбранил титулата на пет кола пред крајот после победата на домашен терен над Фјорентина со 2-1. Со тоа клубот од Торино стигнал до своето 35-то скудето во клупската историја, 8 едноподруго почнувајќи од сезоната 2011-2012. Второто место со 11 бодови помалку од шампионот го освоила екипата на Наполи. Аталанта и Интер пак, во последното коло им се придружиле на Јувентус и Наполи и ќе играат во групната фаза на Лигата на шампионите 2019-2020, откако ги освоиле третото и четвртото место со еднаков број на бодови 69.

Петтопласираниот Милан, шестопласираната Рома, како и осмопласираниот Лацио (кој го освоил Купот на Италија) избориле учество во Лигата на Европа 2019-2020.

Трите клуба кој испаднале од лигата во сезоната биле Емполи, Фрозиноне и Кјево.

Најдобар стрелец во лигата во оваа сезона бил Фабио Кваљарела од Сампдорија со 26 постигнати гола.

Општо уреди

Трите нови екипи кои избориле промоција во Серија А за оваа сезона биле Емполи, Парма и Фрозиноне, заменувајќи ги Кротоне, Верона и Беневенто кои испаднале во претходната сезона. Емполи - како шампион на Серија Б - се вратил во Серија А по само една сезона отсуство,[1] Парма пак, се вратила во најсилното фудбалско натпреварување во Италија за првпат по сезоната 2014-2015 откако го комплетирала своето искачување од Серија Д до Серија А во само три години по нивниот банкрот во летото 2015 година,[2] додека Фрозиноне се вратил по две години пауза откако го победиле Палермо во плејофот.[3]

Првото коло од првенството се играло од 18 до 20 август 2018 година,[4] со 8 натпревари, наместо десетте закажани: поради трагедијата што ја погодила Џенова, со делумниот колапс на мостот Понте Моранди, па лигата во заеднички договор со лигурските екипи одлучила да ги одложи натпреварите од Милан-Џенова и Сампдорија-Фјорентина.[5] Трите вонредни кола одиграни во средината на неделата биле на следниве датуми: 26 септември 2018, 26 декември 2018 и 3 април 2019 година.[4] Првенството имало 4 репрезентативни паузи и во тие викенди не се играло (9 септември 14 октомври 18 ноември и 24 март) заради обврските на италијанската репрезентација во новоформираната Лига на Нации како и почетокот на квалификациите за Европското првенство 2020;[4] a исто така не се играло ниту во првите две недели од 2019 година, период окупиран за осминафиналето на Купот на Италија 2018-2019.[4] Последното коло било закажано за недела, 26 мај 2019 година.[4]

Што се однесува до термините за играње на натпреварите, лигата го обезбедила следниов формат:[6]

  • Сабота: 3 натпревари
    • 1 натпревар во 15:00 часот
    • 1 натпревар во 18:00 часот
    • 1 натпревар во 20:30 часот
  • Недела: 6 натпревар
    • 1 натпревар во 12:30 часот
    • 3 натпревар во 15:00 часот
    • 1 натпревар во 18:00 часот
    • 1 натпревар во 20:30 часот
  • Понеделник-Петок: 1 натпревар во 20:30 часот

Калчомеркато уреди

Летна сесија уреди

 
Кристијано Роналдо,
во летото 2018 се преселил во Јувентус за 100 милиони евра, што претставувал најскапиот трансфер во историјата на Серија А.
Со 21 постигнат гол, тој бил клучниот играч на тимот во освојувањето на 8-мото скудето по ред.

Во летото 2018 година, италијанскиот шампион од претходната сезона, Јувентус, го направил најскапиот трансфер во историјата на италијанското првенство: тие ги обезбедиле услугите на португалската суперѕвезда Кристијано Роналдо, еден од најголемите шампиони на неговата генерација, плаќајќи сума од 100 милиони евра во касата на Реал Мадрид.[7] Клубот од Торино, исто така ја затворил ерата со двајца фудбалери кој долги години го носеле нивниот дрес, Џанлујџи Буфон и Клаудио Маркизио кој заминале по 17 и 11 години во клубот, но исто така, се засилиле со доаѓањето на голманот Матија Перин, бековите Жоао Кансело и Леонардо Спинацола, и играчот од средниот ред Емре Џан;[8] а кон крајот на преодниот рок дошло и до изненадувачкото враќањето на Леонардо Бонучи, назад во Торино по скандалозното заминување во претходната година, доаѓајќи во размена од Милан која што го вклучила и младиот дефанзивец Матија Калдара кој заминал во спротивен правец.[9]

Еден од најголемите конкуренти на Јувентус во оваа деценија, Наполи ја завршил соработката со тренерот Маурицио Сари и на негово место го назначиле Карло Анчелоти, кој се вратил во Серија А речиси по една деценија по неговото последно искуство во Милан;[10] од пазарот, клубот ги довел уште и голманот Давид Оспина кој дошол да го замени Пепе Реина, играчот од средниот ред Фабијан Руис, да го замени Жоржињо, како и десниот бек Кевин Малки од Лил и офанзивецот Симоне Верди од Болоња.[11] Многу активна на пазарот била Рома:[12] џалоросите се засилиле со голманот Робин Олсен, играчите од средниот ред Стивен Нзонзи, Брајан Кристанте и Хавиер Пасторе, и крилото Џастин Клајверт, додека пак од друга страна морале да се справат со заминувањето на одличниот голман Алисон[13] и играчите од средниот ред Кевин Стротман и Раџа Наинголан;[14] вториот од нив пак бил најважното засилување на Интер, кој се поздравил со Кансело и Рафиња, а го редизајнирале својот ростер со доведувањето на стоперот Стефан де Врај, бековите Квадво Асамоа и Шиме Врсаљко, крилните напаѓачи Матео Политано и Кеита Балде и напаѓачот Лаутаро Мартинес.[15]

Лацио ги заменил заминувањата на де Врај и Фелипе Андресон со Франческо Ачерби и Хоакин Кореја, и го довеле играчот од средниот ред Милан Бадељ. Милан, во сезоната влегол со втора промена во сопственичката структура за период од една година откако клубот го преземала американската фирма Елиот,[16] во прилог на горенаведениот Калдара, од Јувентус, исто така, го довеле на заем со право на откуп и напаѓачот Гонсало Игуаин,[9] кој дошол да ги замени Никола Калиниќ и Андре Силва кои имале разочарувачка сезона; исто така биле направени промени и во другите две линии каде биле доведени голманот Реина, играчот од средниот ред Тимуе Бакајоко и страничните играчи Диего Лаксалт и Саму Кастиљехо. Аталанта се разделила со Андреас Корнелиус, Кристанте и Андреја Петања а се засилила со доаѓањето на Марио Пашалиќ и Дуван Сапата.

Меѓу другите трансфери се истакнуваат доаѓањето на полскиот напаѓач Кшиштоф Пјонтек во Џенова, потоа на Жервињо во Парма, на Грегуар Дефрел во Сампдорија и на Кевин-Принс Боатенг во Сасуоло, клуб кој исто така ја започнал сезоната со промена на тренерската клупа која ја преземал Роберто Де Зерби. Промена на тренерската функција во текот на летото, исто така, била видена и во Болоња, Каљари, и Удинезе, кои сезоната ја започнале со Филипо Инѕаги, Роландо Маран и Хулио Веласкес.

Зимска сесија уреди

Најактивен тим на пазарот во зимската сесија бил Милан, кој го довел играчот од средниот ред Фламенго Лукас Пакета, но пред се, она што го обележило зимскиот трансферен прозорец во Италија боча нивната промена во нападот: по само една полусезона завршило мачното и разочарувачко искуство на Игуаин на Сан Сиро,[17] кој се вратил во Јувентус и веднаш потоа бил позајмен на Челси,[18] а росонерите го замениле него со купување на доскорашниот играч на Џенова, Пјонтек, кој бил откровение на првиот дел од првенството.[19] Минимални операции во зимскиот преоден рок имал Јувентус, кого го напуштил Меди Бенатија и заминал во Ал-Духаил, а како негова замена во Торино се вратил поранешниот играч на бјанконерите Мартин Касерес од Лацио, додека Интер се засилил со бекот на Саутхемптон Седрик Соарес.

Меѓу другите клубови кој повлекле потези на трансфер-пазарот, биле Фјорентина и Сампдорија кој им овозможиле да се вратат во Италија на двајца поранешни напаѓачи во Серија А: Луис Муриел и Маноло Габијадини, соодветно дошле од Севиља и од Саутхемптон. Џенова го заменила гореспоменатиот Пјонтек со Антонио Санабрија, додека Болоња во Битката за опстанок се засилила со Никола Сансоне и Роберто Соријано. Сасуоло и Емполи пак морале да се опростат од важни играчи како Боатенг и Миха Зајц кој заминале во Барселона односно Фенербахче. И за крај, во февруари, Наполи се разделил со својот капитен, и "икона" на клубот Марек Хамшик, кој по 12 години во партенопеите се преселил во кинескиот Даљен Ифан.

Настани уреди

Прв дел од сезоната (Андата) уреди

 
Фабио Кваљарела од Сампдорија, бил најдобар стрелец за сезоната со 26 постигнати гола.

Во пресрет на првото коло од првенството Лигата А одлучила да ги одложи натпреварите на двете екипи од Џенова (Сампдорија - Фјорентина и Милан - Џенова) поради делумниот колапс на мостот Понте Моранди во главниот град на Лигурија.[5] Веќе по крајот на третото коло се потврдуваат летните предвидувања кога се во прашање најсеризоните кандидати за освојување на скудетото, со Јувентус на врвот како единствена екипа со максимален број на бодови;[20] а во трка со бранителот на титулата се држел Наполи, додека Интер и Рома веќе заостануваат.[20] Меѓу откровенијата на почетокот на сезоната има две изненадувања, Сасуоло и СПАЛ, од кој вторите биле со максимален број на бодови по првите две кола.[21]

По враќањето од репрезентативната паузата во септември, Јувентус ја продолжил својата серија на последователни победи стигнувајќи до бројот осум,[22] победувајќи го, исто така, Наполи во директниот судир во Торино во 7-мото коло. Партенопеите, иако на поприлична дистанција, всушност остануваат единствените вистински гонители на бјанконерите,[23] додека оваа фаза на првенството сигнализира неочекувани потешкотии за Аталанта, додека Кјево веќе се нашол залепен на дното на табелата.

Во месец октомври, првенството го забележал првиот погрешен чекор на Јувентус, кој на својот стадион не успеал да ја добие Џенова (завршило 1-1); сепак, со победите во следните три натпревари, бјанконерите повторно го вратиле тимот на Анчелоти на безбедно растојание.[24] Интер пак, по надминувањето на првичните проблеми, во овој период се стабилизирале како "трета сила" во првенството,[25] во средината на табелата, Сасуоло го потврдил одличниот почеток на сезоната, додека Аталанта, исто така, се кренала нагоре. Во меѓувреме, на дното на пласманот имало бројни промени на тренери кои влијаат на Кјево, Емполи, Фрозиноне и Удинезе, како и Џенова која е несигурна[26] и покрај "подвигот" на нивниот млад напаѓач-откровение Пјонтек.

Првиот дел од првенството (наречен Андата) завршил со Јувентус на врвот на табелата како зимски шампион, запишувајќи нов рекорд по бројот на освоени бодови на полусезона, 53, како резултат на 17 победи и 2 нерешени натпревари.[27] Зад бјанконерите своите позиции ги консолидирале Наполи и Интер, а нероаѕурите успеале да ги победат наполитанците во директниот судир на "Boxing day"; овој натпревар, сепак, не останал запаметен по тоа што се случувало на теренот туку надвор од него, каде сериозните судири што се случиле помеѓу навивачите на двата клуба надвор од Сан Сиро, кулминирале со смртта на еден навивач на Интер.[28]

Втор дел од сезоната (Риторно) уреди

Во првите два месеци од 2019 година се потврдува сценариото од крајот на првиот круг, само што сега Јувентус ја зголемил уште повеќе својата предност - сега на 13 бодови - во однос на Наполи по 24-тото коло; тоа бил најголемиот забележан јаз на врвот на табелата помеѓу првиот и вториот тим на крајот на февруари уште од сезоната 2006-2007.[29] Бјанконерите ја нагласиле својата сезонска супериорност во 26-тото коло, победувајќи ги Партенопеите во "големиот натпревар" на Сан Паоло и отишле на +16,[30] стигнувајќи многу блиску до новото скудето, пред во 28-мото коло да го регистрираат неочекувано првиот сезонски пораз на Мараси против Џенова. Зад водечкото дуо, во меѓувреме, Интер минува низ турбулентни недели, потресен од внатрешни проблеми поради тоа што клубот и капитенот Икарди не можеле да се договорот околу платата на фудбалерот во новиот договор, што довело до тоа тој повеќе да не биде капитен на клубот.[31] Рома незадовални од својата сезонска патека, извршиле промена на тренерската клупа назначувајќи го Клаудио Раниери на местото на отпуштениот Ди Франческо.[32]

 
Масимилијано Алегри, тренерот на Јувентус, станал првиот тренер кој успеал да освои пет шампионски титули по ред во најсилната италијанска фудбалска лига.

По враќањето од репрезентативната паузата во март, Јувентус го продолжил својот марш кон освојувањето на првенството кој во тој момент веќе се сметал за формалност, откако нивната предност над Наполи на седум круга од крајот го достигнала својот сезонскиот максимум од +20 бодови.[33] Торинезите и математички ја затвориле трката за скудетото на 20 април, кога успехот на домашен терен од 2-1 над Фјорентина им овозможил да го прослават своето 35-то скудето во клупската историја, осмо последователно почнувајќи од сезоната 2011-2012, на пет кола до крајот на првенството;[34] тренерот Алегри, во својата проштална сезона со бјанконерите, исто така, станал првиот тренер во историјата на италијанското првенство кој успеал да освои 5 шампионски титули по ред, победувајќи го рекордот на поранешниот тренер исто така на Јувентус, Карло Каркано по 85 години.[35]

 
Со 23 гола, колумбиецот Дуван Сапата бил еден од главните протагнисти на Аталанта која завршила на 3. место, најдобар пласман на тимот од Бергамо, и прва историска квалификација во УЕФА Лигата на шампионите.

Откако Битката за титулата била решена, главниот интерес на првенството во последните неколку кола се свртел кон борбата за пласман во Лигата на шампионите, која, освен за веќе безбедните Јувентус и Наполи, поради повеќе подеми и падови, оваа сезона вклучува шест екипи кој се сместени во само неколку бодови разлика, за само две места: покрај двата милански и двата римски клуба своето место во топ 4 на крајот на првенството го барале и изненадувањата на првенството Аталанта и Торино[36] Ако Торино останал "без гориво" во финишот и завршил само на седмото место на крајот на сезоната, тогаш клубот од Бергамо е оној чиј играчи се истакнуваат најмногу играјќи сезона од бајките. Освојувајќи го третото место на табелата, тие го оствариле својот најдобар пласман во историјата на клубот во италијанското првенство, а исто така го избориле своето историско деби во Лигата на шампионите.[37] Четвртото и последно место во најпрестижното европско натпреварување го окупирала екипата на Интер,[37] со што ги рангирале градскиот соперник Милан на петтото, и Рома на шестото место, како учесници во Лигата на Европа, со тоа што екипата од главниот град ќе го започне турнирот од квалификациските кругови.[37] Последното место за излез во Европа му припаднало на Лацио, како победник на Купот на Италија.[37]

На дното на табелата разочарувачка сезона за Кјево, кој дури ни не покажал конкретни шанси за спасение во текот на целиото првенство и испаднал на шест круга до крајот, напуштајќи го највисоко рангираното фудбалско друштво во Италија по единаесет години;[38] три кола подоцна, ним им се придружува Фрозиноне, кој се враќа во Серија Б по една сезона во елитата.[39] Вториот дел од првенството, донел позитивни серии за два клуба од дното на табелата Болоња и Удинезе, но благодарение на тренерските промени, и доаѓањето на Синиша Михајловиќ[40] и Игор Тудор соодветно,[41] кој многу брзо го смениле курсот на движење на својте клубови и успеале да обезбедат опстанок;[42][43] Спротивно на нив, слаби резултати пред крајот на првенството и значаен пад на табелата бележат Џенова која останала ослабена по продажбата на Пјонтек во јануари и Фјорентина која се нашла во многу лоша форма и не им помогнала ниту промената на тренерската клупа каде Монтела го заменил Пиоли. Овие два клуба, заедно со Емполи во последното коло влегле со мисија да обезбедат останување во лигата:[44] сепак на крајот Емполи, и покрај одличната игра во натпреварот,[45] е поразен од Интер во Милано и е осуден на враќање во Серија Б по само една година помината во Серија А,[46] затоа што во директниот судир во Фиренца помеѓу нивните конкуренти Фјорентина и Џенова завршило без победник 0-0, што им одговарало и на двете екипи.

Ова била последна сезона за некој истакнати фудбалери на италијанскиот фудбал и на Серија А како капитенот на Рома и Светски шампион од 2006 година со Италија, Даниеле Де Роси, кој поминал во клубот 18 сезони,[47] потоа Серџо Пелисие од Кјево кој во овој клуб поминал 17 сезони,[48] Андреја Барцаљи од Јувентус,[49] уште еден Светски шампион од 2006 и освојувач на 8 скудета со бјанконерите и Емилијано Морети долгогодишниот дефанзивец на Торино.[50]

Најдобар стрелец оваа сезона бил Фабио Кваљарела од Сампдорија со 26 гола. За 36-годишниот напаѓач и поранешен играч на Удинезе, Наполи, Јувентус и Торино ова било првпат во неговата кариерата да стане Капоканониере во Серија А. Тој исто така во оваа сезона го израмнил рекордот за постигнат гол во 11 последователни натпревари во лигата, кој го држел поранешниот аргентински напаѓач на Фјорентина Габриел Батистута од сезоната 1994-1995; Кваљарела тоа го сторил откако постигнал гол во секој натпревар од 10-тото до 21-вото коло од сезоната.[51]

Екипи уреди

Екипи по региони уреди

Број на екипи Регион Екипи
4   Емилија-Ромања Болоња, Парма, Сасуоло и СПАЛ
3   Лацио Лацио, Рома и Фрозиноне
  Ломбардија Аталанта, Интер и Милан
2   Лигурија Сампдорија и Џенова
  Пиемонт Јувентус и Торино
  Тоскана Емполи и Фјорентина
1   Венето Кјево
  Кампанија Наполи
  Сардинија Каљари
  Фурланија-Јулиска Краина Удинезе

Стадионите на екипите и нивните локации уреди

Екипа Град Стадион Капацитет сезона 2017–2018
  Аталанта Бергамо Атлети Аѕури д'Италија &1000000000000002130000021,300 7-ми во Серија А
  Болоња Болоња Стадион Ренато Дал'Ара &1000000000000003827900038,279 15-ти во Серија А
  Емполи Емполи Стадион Карло Кастелани &1000000000000001628399916,284 Серија Б шампион
  Интер Милано Сан Сиро &1000000000000008001800080,018 4-ти во Серија А
  Јувентус Торино Стадион Јувентус &1000000000000004150699941,507   Серија А шампион
  Каљари Каљари Сардења арена &1000000000000001623300016,233 16-ти во Серија А
  Кјево Верона Марк'Антонио Бентегоди &1000000000000003840200038,402 13-ти во Серија А
  Лацио Рим Олимпико &1000000000000007269799972,698 5-ти во Серија А
  Милан Милано Сан Сиро &1000000000000008001800080,018 6-ти во Серија А
  Наполи Неапол Стадион Сан Паоло &1000000000000006024000060,240 2-ри во Серија А
  Парма Парма Стадион Енио Тардини &1000000000000002790599927,906 2-ри во Серија Б
  Рома Рим Олимпико &1000000000000007269799972,698 3-ти во Серија А
  Сампдорија Џенова Стадион Лујџи Ферарис &1000000000000003668500036,685 10-ти во Серија А
  Сасуоло Сасуоло Стадион Мапеи (Реџо Емилија) &1000000000000002371699923,717 11-ти во Серија А
  СПАЛ Ферара Стадион Паоло Маца &1000000000000001616400016,164 17-ти во Серија А
  Торино Торино Олимпико ди Торино &1000000000000002799399927,994 9-ти во Серија А
  Удинезе Удине Стадион Фриули &1000000000000002513200025,132 14-ти во Серија А
  Фјорентина Фиренца Стадион Артемио Франки &1000000000000004314699943,147 8-ми во Серија А
  Фрозиноне Фрозиноне Стадион Бенито Стирпе &1000000000000001622700016,227 Серија Б Плејоф победник
  Џенова Џенова Стадион Лујџи Ферарис &1000000000000003668500036,685 12-ти во Серија А

Личности и спонзори уреди

Екипа Тренер Капитен Опрема Спонзор на дресот
Аталанта   Џан Пјеро Гасперини   Алехандро Гомес Хома Radici Group
Болоња   Синиша Михајловиќ   Блерим Џемаили Макрон Liu·Jo
Емполи   Аурелио Андрејацоли   Мануел Пасквал Капа Computer Gross
Интер   Лучано Спалети   Самир Хандановиќ Најк Pirelli
Јувентус   Масимилијано Алегри   Џорџо Кјелини Адидас Jeep
Каљари   Роландо Маран   Лука Чепители Макрон Ichnusa
Кјево   Доменико Ди Карло   Серџо Пелисие Џивова Paluani
Лацио   Симоне Инѕаги   Сенад Лулиќ Макрон Marathonbet
Милан   Џенаро Гатузо   Алесио Ромањоли Пума[52][53] Fly Emirates
Наполи   Карло Анчелоти   Лоренцо Инсиње Капа Lete
Парма   Роберто Д'Аверса   Бруно Алвес Ереа Cetilar
Рома   Клаудио Раниери   Даниеле Де Роси Најк Qatar Airways
Сампдорија   Марко Џампаоло   Фабио Кваљарела Хома Invent Energy
Сасуоло   Риберто Де Ѕерби   Франческо Мањанели Капа Мапеи
СПАЛ   Леонардо Семпличи   Мирко Антенучи Макрон Tassi Group
Торино   Валтер Мацари   Андреја Белоти Капа Сузуки
Удинезе   Игор Тудор   Валон Бехрами Макрон Дачија
Фјорентина   Винченцо Монтела   Херман Пецелја Le Coq Sportif Save The Children
Фрозиноне   Марко Барони   Даниел Чофани Zeus Sport Banca Popolare del Frusinate
Џенова   Чезаре Прандели   Доменико Кришито Лото Giocheria

Тренерски промени уреди

Екипа Тренер кој заминал Причина Дата на заминување Позиција Тренер кој го заменил Дата на назначување
Наполи   Маурицио Сари Спогодбено 23 мај 2018[54] Пред-сезона   Карло Анчелоти 23 May 2018[55]
Болоња   Роберто Донадони 24 мај 2018[56]   Филипо Инѕаги 13 јуни 2018[57]
Каљари   Диего Лопес 30 мај 2018[58]   Роландо Маран 7 јуни 2018[59]
Сасуоло   Џузепе Јакини 5 јуни 2018[60]   Роберто Де Зерби 13 јуни 2018[61]
Удинезе   Игор Тудор 7 јуни 2018   Хулио Веласкес 7 јуни 2018[62]
Кјево   Лоренцо Д'Ана Отпуштен 9 октомври 2018[63] 20-то   Џан Пјеро Вентура 10 октомври 2018[64]
Џенова   Давиде Балардини 9 октомври 2018[65] 11-то   Иван Јуриќ 9 октомври 2018[65]
Емполи   Аурелио Андрејацоли 5 ноември 2018[66] 18-то   Џузепе Јакини 6 ноември 2018[67]
Кјево   Џан Пјеро Вентура Оставка 13 ноември 2018[68] 20-то   Доменико Ди Карло 13 ноември 2018[69]
Удинезе   Хулио Веласкес Отпуштен 13 ноември 2018 17-то   Давиде Никола 13 ноември 2018[70]
Џенова   Иван Јуриќ 7 декември 2018[71] 14-то   Чезаре Прандели 7 декември 2018[71]
Фрозиноне   Морено Лонго 19 декември 2018[72] 19-то   Марко Барони 19 декември 2018[73]
Болоња   Филипо Инѕаги 28 јануари 2019[74] 18-то   Синиша Михајловиќ 28 јануари 2019[74]
Рома   Еузебио Ди Франческо 7 март 2019[75] 5-то   Клаудио Раниери 8 март 2019[76]
Емполи   Џузепе Јакини 13 март 2019[77] 17-то   Аурелио Андрејацоли 13 март 2019[77]
Удинезе   Давиде Никола 20 март 2019[78] 16-то   Игор Тудор 21 март 2019[79]
Фјорентина   Стефано Пиоли Оставка 9 април 2019[80] 10-то   Винченцо Монтела 10 април 2019[81]

Завршна табела уреди

Поз. Екипа Бод ОН П Н И ДГ ПГ ГР
  1.   Јувентус 90 38 28 6 4 70 30 +40
2.   Наполи 79 38 24 7 7 74 36 +38
3.   Аталанта 69 38 20 9 9 77 46 +31
4.   Интер 69 38 20 9 9 57 33 +24
5.   Милан 68 38 19 11 8 55 36 +19
6.   Рома 66 38 18 12 8 66 48 +18
7.   Торино 63 38 16 15 7 52 37 +15
[82] 8.   Лацио 59 38 17 8 13 56 46 +10
9.   Сампдорија 53 38 15 8 15 60 51 +9
10.   Болоња 44 38 11 11 16 48 56 –8
11.   Сасуоло 43 38 9 16 13 53 60 −7
12.   Удинезе 43 38 11 10 17 39 53 −14
13.   СПАЛ 42 38 11 9 18 44 56 −12
14.   Парма 41 38 10 11 17 41 61 −20
15.   Каљари 41 38 10 11 17 36 54 −18
16.   Фјорентина 41 38 8 17 13 47 45 +2
17.   Џенова 38 38 8 14 16 39 57 −18
  18.   Емполи 38 38 10 8 20 51 70 −19
  19.   Фрозиноне 25 38 5 10 23 29 69 −40
  20.   Кјево (-3) 17 38 2 14 22 25 75 −50

Легенда:

      Шампион на Италија и се квалификува за групната фаза на УЕФА Лигата на шампионите 2018-2019.
      Се квалификува за групната фаза на УЕФА Лигата на шампионите 2018-2019.
      Се квалификува за фазата по групи во УЕФА Лига Европа 2018-2019.
      Се квалификува за третото коло од квалификациите за УЕФА Лига Европа 2018-2019.
      Испаѓа во Серија Б 2018-2019.

Санкции:

На Кјево му се одземени три бода.[83]

Нотес:

Три бода за победа, еден за нерешено, нула за пораз.
Во случај на еднаков број на бодови помеѓу две или повеќе екипи, позицијата на табелата на екипата ќе биде одредена по следниве критериуми:
  • Освоени бодови во меѓусебните двобои
  • Гол-разлика во меѓусебните двобои
  • Вкупна гол-разлика
  • Вкупен број на постигнати голови
  • Ждрепка

Пласман уреди

Шампионскиот тим уреди

Почетна постава
4-3-3 формација
1   Војќех Шченсни (28 настапи)
20   Жоао Кансело (25)
4   Леонардо Бонучи (29)
3   Џорџо Кјелини (25)
12   Алекс Сандро (31)
30   Родриго Бентанкур (31)
5   Миралем Пјаниќ (31)
14   Блез Матуиди (31)
10   Пауло Дибала (30)
17   Марио Манџукиќ (25)
7   Кристијано Роналдо (31)

Останати играчи: Емре Џан (29), Федерико Бернардески (28), Матија Де Шиљо (22), Хуан Квадрадо (18), Даглас Коста (17), Даниеле Ругани (15), Моизе Кен (13), Сами Хедира (10), Леонардо Спинацола (10), Мартин Касерес (9), Матија Перин (9), Андреја Барцалји (7), Меди Бенатија (5), Ханс Николуси Кавиља (3), Матеус Переира (3), Григорис Кастанос (1), Паоло Иверу Гоци (1), Стефи Мавидиди (1), Карло Пинсољо (1), Маноло Портанова (1).

Резултати уреди

Табеларен приказ уреди

Последно ажуриање: 27 мај 2019.

АТА БОЛ КАЉ КЈЕ ЕМП ФЈО ФРО ЏЕН ИНТ ЈУВ ЛАЦ МИЛ НАП ПАР РОМ САМ САС СПА ТОР УДИ
Аталанта –––– 4-1 0-1 1-1 0-0 3-1 4-0 2-1 4-1 2-2 1-0 1-3 1-2 3-0 3-3 0-1 3-1 2-1 0-0 2-0
Болоња 1-2 –––– 2-0 3-0 3-1 0-0 0-4 1-1 0-3 0-1 0-2 0-0 3-2 4-1 2-0 3-0 2-1 0-1 2-2 2-1
Каљари 0-1 2-0 –––– 2-1 2-2 2-1 1-0 1-0 2-1 0-2 1-2 1-1 0-1 2-1 2-2 0-0 2-2 2-1 0-0 1-2
Кјево 1-5 2-2 0-3 –––– 0-0 3-4 1-0 0-0 1-1 2-3 1-1 1-2 1-3 1-1 0-3 0-0 0-2 0-4 0-1 0-2
Емполи 3-2 2-1 2-0 2-2 –––– 1-0 2-1 1-3 0-1 1-2 0-1 1-1 2-1 3-3 0-2 2-4 3-0 2-4 4-1 2-1
Фјорентина 2-0 0-0 1-1 6-1 3-1 –––– 0-1 0-0 3-3 0-3 1-1 0-1 0-0 0-1 1-1 3-3 0-1 3-0 1-1 1-0
Фрозиноне 0-5 0-0 1-1 0-0 3-3 1-1 –––– 1-2 1-3 0-2 0-1 0-0 0-2 3-2 2-3 0-5 0-2 0-1 1-2 1-3
Џенова 3-1 1-0 1-1 2-0 2-1 0-0 0-0 –––– 0-4 2-0 2-1 0-2 1-2 1-3 1-1 1-1 1-1 1-1 0-1 2-2
Интер 0-0 0-1 2-0 2-0 2-1 2-1 3-0 5-0 –––– 1-1 0-1 1-0 1-0 0-1 1-1 2-1 0-0 2-0 2-2 1-0
Јувентус 1-1 2-0 3-1 3-0 1-0 2-1 3-0 1-1 1-0 –––– 2-0 2-1 3-1 3-3 1-0 2-1 2-1 2-0 1-1 4-1
Лацио 1-3 3-3 3-1 1-2 1-0 1-0 1-0 4-1 0-3 1-2 –––– 1-1 1-2 4-1 3-0 2-2 2-2 4-1 1-1 2-0
Милан 2-2 2-1 3-0 3-1 3-0 0-1 2-0 2-1 2-3 0-2 1-0 –––– 0-0 2-1 2-1 3-2 1-0 2-1 0-0 1-1
Наполи 1-2 3-2 2-1 0-0 5-1 1-0 4-0 1-1 4-1 1-2 2-1 3-2 –––– 3-0 1-1 3-0 2-0 1-0 0-0 4-2
Парма 1-3 0-0 2-0 1-1 1-0 1-0 0-0 1-0 0-1 1-2 0-2 1-1 0-4 –––– 0-2 3-3 2-1 2-3 0-0 2-2
Рома 3-3 2-1 3-0 2-2 2-1 2-2 4-0 3-2 2-2 2-0 3-1 1-1 1-4 2-1 –––– 4-1 3-1 0-2 3-2 1-0
Сампдорија 1-2 4-1 1-0 2-0 1-2 1-1 0-1 2-0 0-1 2-0 1-2 1-0 3-0 2-0 0-1 –––– 0-0 2-1 1-4 4-0
Сасуоло 2-6 2-2 3-0 4-0 3-1 3-3 2-2 5-3 1-0 0-3 1-1 1-4 1-1 0-0 0-0 3-5 –––– 1-1 1-1 0-0
СПАЛ 2-0 1-1 2-2 0-0 2-2 1-4 0-3 1-1 1-2 2-1 1-0 2-3 1-2 1-0 2-1 1-2 0-2 –––– 0-0 0-0
Торино 2-0 2-3 1-1 3-0 3-0 1-1 3-2 2-1 1-0 0-1 3-1 2-0 1-3 1-2 0-1 2-1 3-2 1-0 –––– 1-0
Удинезе 1-3 2-1 2-0 1-0 3-2 1-1 1-1 2-0 0-0 0-2 1-2 0-1 0-3 1-2 1-0 1-0 1-1 3-2 1-1 ––––

Календар уреди

Извлекувањето на календарот се одржало на 26 јули 2018 година.[84][85]

Андата (1. коло) 1. коло Риторно (20. коло)
20 авг. 4-0 Аталанта-Фрозиноне 5-0 20 јан.
19 авг. 0-1 Болоња-СПАЛ 1-1
18 авг. 2-3 Кјево-Јувентус 0-3 21 јан.
19 авг. 2-0 Емполи-Каљари 2-2 20 јан.
18 авг. 1-2 Лацио-Наполи 1-2
31 окт.[86] 2-1 Милан-Џенова 2-0 21 јан.
19 авг. 2-2 Парма-Удинезе 2-1 19 јан.
19 сеп.[86] 1-1 Сампдорија-Фјорентина 3-3 20 јан.
19 авг. 1-0 Сасуоло-Интер 0-0 19 јан.
0-1 Торино-Рома 2-3
Андата (2. коло) 2. коло Риторно (21. коло)
26 авг. 2-2 Каљари-Сасуоло 0-3 26 јан.
6-1 Фјорентина-Кјево 4-3 27 јан.
0-0 Фрозиноне-Болоња 4-0
2-1 Џенова-Емполи 3-1 28 јан.
2-2 Интер-Торино 0-1 27 јан.
25 авг. 2-0 Јувентус-Лацио 2-1
3-2 Наполи-Милан 0-0 26 јан.
27 авг. 3-3 Рома-Аталанта 3-3 27 јан.
26 авг. 1-0 СПАЛ-Парма 3-2
1-0 Удинезе-Сампдорија 0-4 26 јан.


Андата (3. коло) 3. коло Риторно (22. коло)
2 сеп. 0-1 Аталанта-Каљари 1-0 4 фев.
1 сеп. 0-3 Болоња-Интер 1-0 3 фев.
2 сеп. 0-0 Кјево-Емполи 2-2 2 фев.
1-0 Фјорентина-Удинезе 1-1 3 фев.
1-0 Лацио-Фрозиноне 1-0 4 фев.
31 авг. 2-1 Милан-Рома 1-1 3 фев.
1 сеп. 1-2 Парма-Јувентус 3-3 2 фев.
2 сеп. 3-0 Сампдорија-Наполи 0-3
5-3 Сасуоло-Џенова 1-1 3 фев.
1-0 Торино-СПАЛ 0-0
Андата (4. коло) 4. коло Риторно (23. коло)
16 сеп. 1-1 Каљари-Милан 0-3 10 фев.
0-1 Емполи-Лацио 0-1 7 фев.
15 сеп. 0-5 Фрозиноне-Сампдорија 1-0 10 фев.
16 сеп. 1-0 Џенова-Болоња 1-1
15 сеп. 0-1 Интер-Парма 1-0 9 фев.
16 сеп. 2-1 Јувентус-Сасуоло 3-0 10 фев.
15 сеп. 1-0 Наполи-Фјорентина 0-0 9 фев.
16 сеп. 2-2 Рома-Кјево 3-0 8 фев.
17 сеп. 2-0 СПАЛ-Аталанта 1-2 10 фев.
16 сеп. 1-1 Удинезе-Торино 0-1


Андата (5. коло) 5. коло Риторно (24. коло)
23 сеп. 2-0 Болоња-Рома 1-2 18 фев.
0-2 Кјево-Удинезе 0-1 17 фев.
22 сеп. 3-0 Фјорентина-СПАЛ 4-1
23 сеп. 0-2 Фрозиноне-Јувентус 0-3 15 фев.
4-1 Лацио-Џенова 1-2 17 фев.
2-2 Милан-Аталанта 3-1 16 фев.
22 сеп. 2-0 Парма-Каљари 1-2
0-1 Сампдорија-Интер 1-2 17 фев.
21 сеп. 3-1 Сасуоло-Емполи 0-3
23 сеп. 1-3 Торино-Наполи 0-0
Андата (6. коло) 6. коло Риторно (25. коло)
26 сеп. 0-0 Аталанта-Торино 0-2 23 фев.
0-0 Каљари-Сампдорија 0-1 24 фев.
27 сеп. 1-1 Емполи-Милан 0-3 22 фев.
26 сеп. 2-0 Џенова-Кјево 0-0 24 фев.
25 сеп. 2-1 Интер-Фјорентина 3-3
26 сеп. 2-0 Јувентус-Болоња 1-0
3-0 Наполи-Парма 4-0
4-0 Рома-Фрозиноне 3-2 23 фев.
27 сеп. 0-2 СПАЛ-Сасуоло 1-1 24 фев.
26 сеп. 1-2 Удинезе-Лацио 0-2 17 апр.


Андата (7. коло) 7. коло Риторно (26. коло)
30 сеп. 2-1 Болоња-Удинезе 1-2 3 мар.
0-1 Кјево-Торино 0-3
2-0 Фјорентина-Аталанта 1-3
1-2 Фрозиноне-Џенова 0-0
29 сеп. 2-0 Интер-Каљари 1-2 1 мар.
3-1 Јувентус-Наполи 2-1 3 мар.
3-1 Рома-Лацио 0-3 2 мар.
30 сеп. 1-4 Сасуоло-Милан 0-1
1-0 Парма-Емполи 3-3
1 окт. 2-1 Сампдорија-СПАЛ 2-1 3 мар.
Андата (8. коло) 8. коло Риторно (27. коло)
7 окт. 0-1 Аталанта-Сампдорија 2-1 10 мар.
6 окт. 2-0 Каљари-Болоња 0-2
0-2 Емполи-Рома 1-2 11 мар.
7 окт. 1-3 Џенова-Парма 0-1 9 мар.
1-0 Лацио-Фјорентина 1-1 10 мар.
3-1 Милан-Кјево 2-1 9 мар.
2-0 Наполи-Сасуоло 1-1 10 мар.
1-2 СПАЛ-Интер 0-2
5 окт. 3-2 Торино-Фрозиноне 2-1
6 окт. 0-2 Удинезе-Јувентус 1-4 8 мар.


Андата (9. коло) 9. коло Риторно (28. коло)
21 окт. 2-2 Болоња-Торино 3-2 16 мар.
1-5 Кјево-Аталанта 1-1 17 мар.
1-1 Фјорентина-Каљари 1-2 15 мар.
3-3 Фрозиноне-Емполи 1-2 17 мар.
1-0 Интер-Милан 3-2
20 окт. 1-1 Јувентус-Џенова 0-2
21 окт. 0-2 Парма-Лацио 1-4
20 окт. 0-2 Рома-СПАЛ 1-2 16 мар.
22 окт. 0-0 Сампдорија-Сасуоло 5-3
20 окт. 0-3 Удинезе-Наполи 2-4 17 мар.
Андата (10. коло) 10. коло Риторно (29. коло)
27 окт. 3-0 Аталанта-Парма 3-1 31 мар.
28 окт. 2-1 Каљари-Кјево 3-0 29 мар.
27 окт. 1-2 Емполи-Јувентус 0-1 30 мар.
28 окт. 2-2 Џенова-Удинезе 0-2
29 окт. 0-3 Лацио-Интер 1-0 31 мар.
28 окт. 3-2 Милан-Сампдорија 0-1 30 мар.
1-1 Наполи-Рома 4-1 31 мар.
2-2 Сасуоло-Болоња 1-2
0-3 СПАЛ-Фрозиноне 1-0
27 окт. 1-1 Торино-Фјорентина 1-1


Андата (11. коло) 11. коло Риторно (30. коло)
4 ное. 1-2 Болоња-Аталанта 1-4 4 апр.
0-2 Кјево-Сасуоло 0-4
3 ное. 1-1 Фјорентина-Рома 2-2 3 апр.
5-0 Интер-Џенова 4-0
3-1 Јувентус-Каљари 2-0 2 апр.
4 ное. 4-1 Лацио-СПАЛ 0-1 3 апр.
2 ное. 5-1 Наполи-Емполи 1-2
4 ное. 0-0 Парма-Фрозиноне 2-3
1-4 Сампдорија-Торино 1-2
0-1 Удинезе-Милан 1-1 2 апр.
Андата (12. коло) 12. коло Риторно (31. коло)
11 ное. 4-1 Аталанта-Интер 0-0 7 апр.
2-2 Кјево-Болоња 0-3 8 апр.
2-1 Емполи-Удинезе 2-3 7 апр.
9 ное. 1-1 Фрозиноне-Фјорентина 1-0
10 ное. 1-2 Џенова-Наполи 1-1
11 ное. 0-2 Милан-Јувентус 1-2 6 апр.
4-1 Рома-Сампдорија 1-0
1-1 Сасуоло-Лацио 2-2 7 апр.
10 ное. 2-2 СПАЛ-Каљари 1-2
1-2 Торино-Парма 0-0 6 апр.


Андата (13. коло) 13. коло Риторно (32. коло)
25 ное. 0-0 Болоња-Фјорентина 0-0 14 apr.
26 ное. 0-0 Каљари-Торино 1-1
25 ное. 3-2 Емполи-Аталанта 0-0 15 апр.
1-1 Џенова-Сампдорија 0-2 14 апр.
24 ное. 3-0 Интер-Фрозиноне 3-1
2-0 Јувентус-СПАЛ 1-2 13 апр.
25 ное. 1-1 Лацио-Милан 0-1
0-0 Наполи-Кјево 3-1 14 апр.
2-1 Парма-Сасуоло 0-0
24 ное. 1-0 Удинезе-Рома 0-1 13 апр.
Андата (14. коло) 14. коло Риторно (33. коло)
3 дек. 1-2 Аталанта-Наполи 2-1 22 апр.
2 дек. 1-1 Кјево-Лацио 2-1 20 апр.
1 дек. 0-3 Фјорентина-Јувентус 1-2
2 дек. 1-1 Фрозиноне-Каљари 0-1
2-1 Милан-Парма 1-1
2-2 Рома-Интер 1-1
1 дек. 4-1 Сампдорија-Болоња 0-3
2 дек. 0-0 Сасуоло-Удинезе 1-1
1 дек. 2-2 СПАЛ-Емполи 4-2
2 дек. 2-1 Торино-Џенова 1-0


Андата (15. коло) 15. коло Риторно (34. коло)
8 дек. 2-2 Каљари-Рома 0-3 27 апр.
9 дек. 2-1 Емполи-Болоња 1-3
1-1 Џенова-СПАЛ 1-1 28 апр.
7 дек. 1-0 Јувентус-Интер 1-1 27 апр.
8 дек. 2-2 Лацио-Сампдорија 2-1 28 апр.
9 дек. 0-0 Милан-Торино 0-2
8 дек. 4-0 Наполи-Фрозиноне 2-0
9 дек. 1-1 Парма-Кјево 1-1
3-3 Сасуоло-Фјорентина 1-0 29 апр.
1-3 Удинезе-Аталанта 0-2
Андата (16. коло) 16. коло Риторно (35. коло)
17 дек. 1-0 Аталанта-Лацио 3-1 5 мај
18 дек. 0-0 Болоња-Милан 1-2 6 мај
16 дек. 0-1 Каљари-Наполи 1-2 5 мај
3-1 Фјорентина-Емполи 0-1
0-2 Фрозиноне-Сасуоло 2-2
15 дек. 1-0 Интер-Удинезе 0-0 4 мај
16 дек. 3-2 Рома-Џенова 1-1 5 мај
2-0 Сампдорија-Парма 3-3
0-0 СПАЛ-Кјево 4-0 4 мај
15 дек. 0-1 Торино-Јувентус 1-1 3 мај


Андата (17. коло) 17. коло Риторно (36. коло)
22 дек. 1-1 Кјево-Интер 0-2 13 мај
2-4 Емполи-Сампдорија 2-1 12 мај
3-1 Џенова-Аталанта 1-2 11 мај
1-0 Јувентус-Рома 0-2 12 мај
3-1 Лацио-Каљари 2-1 11 мај
0-1 Милан-Фјорентина 1-0
1-0 Наполи-СПАЛ 2-1 12 мај
0-0 Парма-Болоња 1-4 13 мај
1-1 Сасуоло-Торино 2-3 12 мај
1-1 Удинезе-Фрозиноне 3-1
Андата (18. коло) 18. коло Риторно (37. коло)
26 дек. 2-2 Аталанта-Јувентус 1-1 19 мај
0-2 Болоња-Лацио 3-3 20 мај
1-0 Каљари-Џенова 1-1 18 мај
0-1 Фјорентина-Парма 0-1 19 мај
0-0 Фрозиноне-Милан 0-2
1-0 Интер-Наполи 1-4
3-1 Рома-Сасуоло 0-0 18 мај
2-0 Сампдорија-Кјево 0-0 19 мај
0-0 СПАЛ-Удинезе 2-3 18 мај
3-0 Торино-Емполи 1-4 19 мај


Андата (19. коло) 19. коло Риторно (38. коло)
29 дек. 1-0 Кјево-Фрозиноне 0-0 25 мај
0-1 Емполи-Интер 1-2 26 мај
0-0 Џенова-Фјорентина 0-0
2-1 Јувентус-Сампдорија 0-2
1-1 Лацио-Торино 1-3
2-1 Милан-СПАЛ 3-2
3-2 Наполи-Болоња 2-3 25 мај
0-2 Парма-Рома 1-2 26 мај
2-6 Сасуоло-Аталанта 1-3
2-0 Удинезе-Каљари 2-1

Статистика уреди

Екипна уреди

Лидери на табелата уреди

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Јувентус
10ª11ª12ª13ª14ª15ª16ª17ª18ª19ª20ª21ª22ª23ª24ª25ª26ª27ª28ª29ª30ª31ª32ª33ª34ª35ª36ª37ª38ª

Создавање на пласманот уреди

10ª 11ª 12ª 13ª 14ª 15ª 16ª 17ª 18ª 19ª 20ª 21ª 22ª 23ª 24ª 25ª 26ª 27ª 28ª 29ª 30ª 31ª 32ª 33ª 34ª 35ª 36ª 37ª 38ª
Аталанта 3 4 4 4 5 6 6 6 9 12 15 18 18 18 21 24 24 25 28 31 32 35 38 38 38 41 44 45 48 51 52 53 56 59 62 65 66 69
Болоња 0 1 1 1 4 4 7 7 8 9 9 10 11 11 11 12 13 13 13 14 14 17 18 18 18 18 21 24 27 27 30 31 34 37 37 40 41 44
Емполи 3 3 4 4 4 5 5 5 6 6 6 9 12 13 16 16 16 16 16 17 17 18 18 21 21 22 22 25 25 28 28 29 29 29 32 35 38 38
Интер 0 1 4 4 7 10 13 16 19 22 25 25 28 29 29 32 33 36 39 40 40 40 43 46 47 47 50 53 53 56 57 60 61 62 63 66 66 69
Јувентус 3 6 9 12 15 18 21 24 25 28 31 34 37 40 43 46 49 50 53 56 59 60 63 66 69 72 75 75 78 81 84 84 87 88 89 89 90 90
Каљари 0 1 4 5 5 6 6 9 10 13 13 14 15 16 17 17 17 20 20 21 21 21 21 24 24 27 27 30 33 33 36 37 40 40 40 40 41 41
Кјево -3 -3 -2 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 0 1 2 3 4 5 5 8 8 8 9 9 9 10 10 10 11 11 11 11 11 14 15 15 15 16 17
Лацио 0 0 3 6 9 12 12 15 18 18 21 22 23 24 25 25 28 31 32 32 32 35 38 38 41 44 45 48 51 51 52 52 52 55 55 58 59 59
Милан 3 3 6 7 8 9 12 15 15 18 21 21 22 25 26 27 27 28 31 34 35 36 39 42 45 48 51 51 51 52 52 55 56 56 59 62 65 68
Наполи 3 6 6 9 12 15 15 18 21 22 25 28 29 32 35 38 41 41 44 47 48 51 52 53 56 56 57 60 63 63 64 67 67 70 73 76 79 79
Парма 1 1 1 4 7 7 10 13 13 13 14 17 20 20 21 21 22 25 25 28 28 29 29 29 29 30 33 33 33 33 34 35 36 37 38 38 41 41
Рома 3 4 4 5 5 8 11 14 14 15 16 19 19 20 21 24 24 27 30 33 34 35 38 41 44 44 47 47 47 48 51 54 55 58 59 62 63 66
Сампдорија 1 1 4 7 7 8 11 14 15 15 15 15 16 19 20 23 26 29 29 30 33 33 33 33 36 39 39 42 45 45 45 48 48 48 49 49 50 53
Сасуоло 3 4 7 7 10 13 13 13 14 15 18 19 19 20 21 24 25 25 25 26 29 30 30 30 31 31 32 32 32 35 36 37 38 41 42 42 43 43
СПАЛ 3 6 6 9 9 9 9 9 12 12 12 13 13 14 15 16 16 17 17 18 21 22 22 22 23 23 23 26 29 32 32 35 38 39 42 42 42 42
Торино 0 1 4 5 5 6 9 12 13 14 17 17 18 21 22 22 23 26 27 27 30 31 34 35 38 41 44 44 45 48 49 50 53 56 57 60 60 63
Удинезе 1 4 4 5 8 8 8 8 8 9 9 9 12 13 13 13 14 15 18 18 18 19 19 22 22 25 25 25 28 29 32 32 33 33 34 37 40 43
Фјорентина 1 4 7 7 10 10 13 13 14 15 16 17 18 18 19 22 25 25 26 27 30 31 32 35 36 36 37 37 38 39 39 40 40 40 40 40 40 41
Фрозиноне 0 1 1 1 1 1 1 1 2 5 6 7 7 8 8 8 9 10 10 10 13 13 16 16 16 17 17 17 17 20 23 23 23 23 24 24 24 25
Џенова 0 3 3 6 6 9 12 12 13 14 14 14 15 15 16 16 19 19 20 20 23 24 25 28 29 30 30 33 33 33 34 34 34 35 36 36 37 38

Освоени бодови во сооднос уреди

Сооднос андата-риторно уреди
Андата Риторно
Јувентус 53 Аталанта 41
Наполи 44 Јувентус 37
Интер 39 Милан 37
Лацио 32 Торино 36
Милан 31 Рома 36
Рома 30 Наполи 35
Сампдорија 29 Болоња 31
Аталанта 28 Интер 30
Торино 27 Лацио 27
Фјорентина 26 СПАЛ 25
Сасуоло 25 Удинезе 25
Парма 25 Сампдорија 24
Каљари 20 Емполи 22
Џенова 20 Каљари 21
Удинезе 18 Сасуоло 18
СПАЛ 17 Џенова 18
Емполи 16 Парма 16
Болоња 13 Фрозиноне 15
Фрозиноне 10 Фјорентина 15
Кјево 8 (-3) Кјево 9
Сооднос дома-гости уреди
Дома Гости
Јувентус 49 Јувентус 41
Наполи 43 Наполи 36
Рома 41 Аталанта 34
Милан 40 Интер 31
Торино 38 Милан 28
Интер 38 Лацио 27
Аталанта 35 Торино 25
Лацио 32 Рома 25
Сампдорија 32 Сампдорија 21
Болоња 31 СПАЛ 20
Каљари 30 Парма 19
Емполи 30 Сасуоло 18
Удинезе 29 Фјорентина 17
Џенова 26 Фрозиноне 16
Сасуоло 25 Удинезе 14
Фјорентина 24 Болоња 13
СПАЛ 22 Џенова 12
Парма 22 Каљари 11
Кјево 10 Кјево 10
Фрозиноне 9 Емполи 8

Поединечна уреди

Список на стрелци уреди

Гол Пенали Играч Клуб
26 9   Фабио Кваљарела   Сампдорија
23 1   Дуван Сапата   Аталанта
22 2   Кшиштоф Пјонтек   Џенова (13),
  Милан (9)
21 5   Кристијано Роналдо   Јувентус
17 0   Аркадиуш Милик   Наполи
16 0   Леонардо Паволети   Каљари
16 1   Дрис Мертенс   Наполи
16 3   Франческо Капуто   Емполи
16 6   Андреја Петања   СПАЛ
15 4   Чиро Имобиле   Лацио
15 5   Андреја Белоти   Торино
12 1   Јосип Иличиќ   Аталанта
11 0   Жервињо   Парма
11 0   Стефан Ел Шарави   Рома
11 0   Грегуар Дефрел   Сампдорија
11 5   Мауро Икарди   Интер
10 0   Лоренцо Инсиње   Наполи
9 0   Марио Манџукиќ   Јувентус
9 0   Един Џеко   Рома
9 2   Роберто Инглезе   Парма
9 3   Родриго Де Паул   Удинезе

Хет-трикови уреди

Играч Клуб Против Резултат Дата
  Јосип Иличиќ Аталанта Кјево 5–1 (Г) Архивирано на 21 јануари 2021 г. 21 октомври 2018
  Дрис Мертенс Наполи Емполи 5–1 (Д) Архивирано на 21 јануари 2021 г. 2 ноември 2018
  Дуван Сапата Аталанта Удинезе 3–1 (Г) Архивирано на 21 јануари 2021 г. 9 декември 2018
  Јосип Иличиќ Аталанта Сасуоло 6–2 (Г) Архивирано на 21 јануари 2021 г. 29 декември 2018
  Дуван Сапата4 Аталанта Фрозиноне 5–0 (Г) Архивирано на 21 јануари 2021 г. 20 јануари 2019
Инфо

4 Играчот постигнал 4 гола ; (Д) – Дома (Г) – Гости

Играчи со најмногу асистенции уреди

 
Алехандро Гомес, заедно со Дрис Мертенс биле играчите со најмногу асистенции, 11.
Поз. Играч Клуб Асистенции[87]
1   Алехандро Гомес   Аталанта 11
  Дрис Мертенс   Наполи
3   Хосе Калјехон   Наполи 10
  Сусо   Милан
5   Родриго Де Паул   Удинезе 8
  Мануел Лаѕари   СПАЛ
  Фабио Кваљарела   Сампдорија
  Кристијано Роналдо   Јувентус
9   Јосип Иличиќ   Аталанта 7
  Раде Круниќ   Емполи
  Џенгиз Ундер   Рома
  Дуван Сапата   Аталанта

Најмногу суви мрежи уреди

 
Самир Хандановиќ, меѓу голманите бил оној кој во најмногу натпревари не примил гол, вкупно 17.
Поз. Играч Клуб Суви
мрежи
1   Самир Хандановиќ   Интер 17
2   Салваторе Сиригу   Торино 15
3   Џанлујџи Донарума   Милан 13
4   Андреја Консиљи   Сасуоло 12
5   Војќех Шченсни   Јувентус 11
  Емил Аудеро   Сампдорија
7   Томас Стракоша   Лацио 10
  Лујџи Сепе   Парма
  Лукаш Скорупски   Болоња

Награди уреди

Во 2019, Серија А вовела награди за првпат, користејќи пресметки од Opta Sports и Netco Sports за да ги одредат најдобрите играчи за сезоната.[88][89]

Награда Играч Клуб
Најдобар голман   Самир Хандановиќ   Интер
Најдобар одбранбен играч   Калиду Кулибали   Наполи
Најдобар играч од средниот ред   Сергеј Милинковиќ-Савиќ   Лацио
Најдобар напаѓач   Фабио Кваљарела   Сампдорија
Најдобар млад играч   Николо Ѕаниоло   Рома
Најдобар играч   Кристијано Роналдо   Јувентус

Факти и бројки уреди

  • Екипа со најмногу победи: Јувентус (28)
  • Екипа со најмногу нерешени: Фјорентина (17)
  • Екипа со најмногу порази: Фрозиноне (23)
  • Екипа со најмалку победи: Кјево (2)
  • Екипа со најмалку нерешени: Јувентус (6)
  • Екипа со најмалку порази: Јувентус (4)
  • Екипа со најдобар напад: Аталанта (77 постигнати гола)
  • Екипа со најслаб напад: Кјево (25 постигнати гола)
  • Екипа со најдобра одбрана: Јувентус (30 примена гола)
  • Екипа со најслаба одбрана: Кјево (75 примени гола)
  • Екипа со најдобра гол-разлика: Јувентус (+40)
  • Екипа со најлоша гол-разлика: Кјево (−50)
  • Екипа со најдобра позитивна серија: Јувентус (27 натпревари без пораз, 1-во - 27-мо коло)
  • Екипа со најголем број на порази во серија: Кјево (7 порази по ред, 5-мо - 11-то коло)
  • Екипа со најголем број на победи во серија: Јувентус (8, 1-во - 8-мо; 10-то - 17-то коло)
  • Натпревари со најмногу голови: (8)
Сасуоло-Џенова 5-3;
Сасуоло-Аталанта 2-6;
Сасуоло-Сампдорија 3-5
  • Победи со наголема разлика: Фјорентина-Кјево 6-1, Фрозиноне-Сампдорија 0-5, Интер-Џенова 5-0 и Фрозиноне-Аталанта 0-5 (5)
  • Коло со најголем број на голови: 42 (28. коло)
  • Коло со најмал број на голови: 17 (16. и 32. коло)
  • Коло со најголем број на црвени картони: 7 (15. и 35. коло)

Наводи уреди

  1. „L'Empoli torna in A: Caputo & co, una macchina da gol migliore della Juve“. Calciomercato.com. Посетено на 16 July 2018.
  2. „Parma return to Serie A!“. Football Italia. 18 May 2018. Архивирано од изворникот на 2021-01-21. Посетено на 2019-05-06.
  3. „Frosinone promoted to Serie A! | Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 2018-06-17.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 „Serie A 2018-19: via il 19 август. Novità Boxing Day: in campo il 22, 26 e 29 декември“. 5 март 2018.[мртва врска]
  5. 5,0 5,1 Marco Iaria (16 август 2018). „Serie A, la Lega rinvia Samp-Fiorentina e Milan-Genoa dopo i fatti di Genova. Confermate le altre 8 gare“.
  6. „Serie A, il calendario 2018/19 verrà sorteggiato il 26 јули“. 13 јули 2018.[мртва врска]
  7. „Cristiano Ronaldo alla Juve per 100 milioni: è l'affare del secolo“. 10 јули 2018.[мртва врска]
  8. „Calciomercato, Juventus: Emre Can ha firmato, il tedesco arriva a parametro zero dal Liverpool“. 21 јуни 2018.[мртва врска]
  9. 9,0 9,1 „Accordo fatto: Bonucci torna alla Juve, Higuain e Caldara al Milan. L'attaccante argentino: "Qui per arrivare lontano". 1 август 2018.
  10. „Napoli-Ancelotti: ufficiale. Firmato un triennale. De Laurentiis fa il colpaccio“. 23 мај 2018.
  11. „Calciomercato 2018 - Gli acquisti e le cessioni del Napoli“. 16 септември 2018.
  12. „Roma, Monchi spiega il mercato del club: «Necessaria una piccola rivoluzione»“. 20 јули 2018. Архивирано од изворникот на 2018-08-04. Посетено на 2019-04-30.
  13. „Alisson-Liverpool, è ufficiale. La Roma: «Grazie di tutto»“. 19 јули 2018.
  14. „Inter, ufficiale Nainggolan: Scelta semplice, carico per la nuova avventura. 26 јуни 2018.
  15. „Inter: ecco Asamoah e Lautaro Martinez dopo De Vrij, nerazzurri già nel futuro“. 11 мај 2018.
  16. „Milan, Elliott annuncia il controllo del club: "Obbiettivi ambiziosi". 10 јули 2018.
  17. „Higuain, addio Milan: tutti i numeri del flop“. 17 јануари 2019.
  18. „Higuain al Chelsea, ora è ufficiale!“. 23 јануари 2019.
  19. „Milan, ufficiale Piatek: al Genoa 35 milioni“. 23 јануари 2019.
  20. 20,0 20,1 „Serie A, il calcio d'август non conta nulla. Tranne che per la Juventus“. 3 септември 2018.
  21. „Spal, c'è già chi scommette sul sogno europeo“. 29 август 2018.
  22. „Udinese-Juventus 0-2: Bentancur-Ronaldo, otto vittorie su otto“. 6 октомври 2018.
  23. „Napoli-Sassuolo 2-0: Ounas e Insigne piegano De Zerbi“. 7 октомври 2018.
  24. „Juventus da record: è il miglior inizio di sempre in Serie A“. 12 ноември 2018.
  25. „Inter-Genoa 5-0: show nerazzurro con Gagliardini, Politano, Joao Mario e Nainggolan“. 3 ноември 2018.
  26. „Serie A, 12 giornate per 5 panchine saltate: l'ultima a Udine. Tutti i cambi allenatore“. 14 ноември 2018. Архивирано од изворникот на 2018-11-19. Посетено на 2019-05-30.
  27. „Juve, un 2018 da record: mai nessuno come i bianconeri nel girone d'andata“. 30 декември 2018.[мртва врска]
  28. „Scontri Inter-Napoli: morto il tifoso interista investito da un suv scuro“. 27 декември 2018.
  29. „Juventus a +13 sul Napoli: meglio solo l'Inter post Calciopoli“. 17 февруари 2019.
  30. „Napoli-Juventus 1-2: bianconeri a +16 sugli azzurri“. 3 март 2019.
  31. „Икарди повеќе не е капитен на Интер“. 5 март 2019.
  32. „Il ritorno del testaccino Ranieri e il karma della sua gente“. 7 март 2019.
  33. „La Juventus oggi vince lo Scudetto se“. 12 април 2019.
  34. „Serie A, Juve-Fiorentina 2-1: festa bianconera, ottavo scudetto di fila“. 20 април 2019.
  35. Stefano Fiori (20 април 2019). „Juventus, lo scudetto di Allegri: il quinto, triste capolavoro“.
  36. „Torino-Milan 2-0: Belotti su rigore e Berenguer. Mazzarri-Romagnoli espulsi“. 29 април 2019.
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 „Atalanta e Inter vanno in Champions League“. 26 мај 2019.
  38. „Primo verdetto in Serie A: Chievo aritmeticamente retrocesso“. 14 април 2019.
  39. Flavio Sirna (5 мај 2019). „Sassuolo-Frosinone 2-2: Solo pari al 'Mapei', il Frosinone è retrocesso“.
  40. „Serie A Bologna, esonerato Inzaghi: ufficiale Mihajlovic“. 28 јануари 2019.
  41. „Igor Tudor alla guida dell'Udinese“. 20 март 2019.
  42. „L'Udinese si salva, il Genoa rischia. L'Empoli sogna contro Torino e Inter“. 18 мај 2019.
  43. „Pioggia di gol all'Olimpico: Bologna-Lazio è 3-3, Mihajlovic salvo“. 20 мај 2019.
  44. „Genoa, Empoli, Fiorentina: chi sarà l'ultima retrocessa in Serie A? Tutte le combinazioni“. 24 мај 2019.
  45. Claudio Savelli (7 ноември 2018). „Andreazzoli, troppo bello per la serie A“.
  46. „Empoli, Andreazzoli: "Abbiamo tenuto vivo il campionato fino all'ultimo". 26 мај 2019.
  47. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2021-01-21. Посетено на 2019-05-31.
  48. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2021-01-21. Посетено на 2019-05-31.
  49. https://www.football-italia.net/136947/barzagli-announces-retirement
  50. https://www.gazzetta.it/Calcio/Serie-A/Torino/22-05-2019/moretti-annuncia-ritiro-si-commuove-grazie-toro-ma-momento-giusto-3301833021922.shtml
  51. „Quagliarella, record come Batistuta: in gol per 11 partite di fila“. 26 јануари 2019.
  52. A.C. Milan (12 февруари 2018). "PUMA AND AC MILAN ANNOUNCE LONG-TERM PARTNERSHIP". Соопштение за печат.
  53. „AC Milan sign deal with PUMA“. ESPN FC. 12 February 2018. Посетено на 26 April 2018.
  54. „Official: Napoli part with Sarri - Football Italia“. Football-italia.net. Архивирано од изворникот на 2018-07-16. Посетено на 16 July 2018.
  55. „Official: Napoli appoint Ancelotti - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  56. „Official: Donadoni leaves Bologna - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  57. „Bologna appoint Inzaghi - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  58. „Official: Lopez to leave Cagliari - Football Italia“. Football-italia.net. Архивирано од изворникот на 2018-07-16. Посетено на 16 July 2018.
  59. „Official: Cagliari appoint Maran - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  60. „Official: Iachini leaves Sassuolo - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  61. „Official: Sassuolo appoint De Zerbi - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  62. „Official: Udinese appoint Velazquez - Football Italia“. Football-italia.net. Посетено на 16 July 2018.
  63. „Official: Chievo sack D'Anna“. Football Italia. 9 October 2018. Архивирано од изворникот на 2019-03-23. Посетено на 2019-04-25.
  64. „OFFICIAL: Ventura new Chievo Coach“. Football Italia. 10 October 2018.
  65. 65,0 65,1 „Official: Ballardini out, Juric in“. Football Italia. 9 October 2018.
  66. „Official: Andreazzoli sacked by Empoli“. Football Italia. 5 November 2018. Архивирано од изворникот на 2018-11-06. Посетено на 2019-04-25.
  67. „Official: Iachini in at Empoli“. Football Italia. 6 November 2018. Архивирано од изворникот на 2019-03-23. Посетено на 2019-04-25.
  68. „UFFICIALE: RISOLUZIONE DEL CONTRATTO PER GIAN PIERO VENTURA“. www.chievoverona.it (италијански). 13 November 2018. Архивирано од изворникот на 2018-11-13. Посетено на 2018-11-13.
  69. „Official: Chievo appoint Di Carlo“. Football Italia. 13 November 2018.
  70. „Udinese official: Velazquez out, Nicola in“. Football-italia.net. Посетено на 13 November 2018.
  71. 71,0 71,1 „OFFICIAL: Genoa appoint Prandelli“. Football Italia. 7 December 2018.
  72. „Official: Frosinone sack Longo“. Football Italia. 19 December 2018.
  73. „Official: Frosinone appoint Baroni“. Football Italia. 19 December 2018.
  74. 74,0 74,1 „OFFICIAL: Bologna appoint Mihajlovic“. Football Italia. 28 January 2019.
  75. „Eusebio Di Francesco leaves AS Roma“. AS Roma. 7 March 2019.
  76. „Claudio Ranieri takes charge at AS Roma“. AS Roma. 8 March 2019.
  77. 77,0 77,1 „Official: Andreazzoli back at Empoli“. Football Italia. 13 March 2019. Архивирано од изворникот на 2019-03-31. Посетено на 2019-04-25.
  78. „Udinese sack Nicola, Tudor to return? | Football Italia“. www.football-italia.net. Архивирано од изворникот на 2019-04-05. Посетено на 2019-03-20.
  79. „Igor Tudor alla guida dell'Udinese“. udinese.it. Посетено на 2019-03-21.
  80. „UFFICIALE: Fiorentina, Pioli s'è dimesso. Oggi seduta affidata al suo vice“ (италијански). Посетено на 9 April 2019.
  81. „OFFICIAL: Montella returns to Fiorentina“. Football Italia. 10 April 2019. Архивирано од изворникот на 2019-04-11. Посетено на 2019-04-25.
  82. Се пласирале во групната фаза на Лигата на Европа 2019-2020 како победник на Купот на Италија 2018-2019.
  83. „TFN: 3 PUNTI DI PENALIZZAZIONE AL CHIEVO VERONA“. Архивирано од изворникот на 13 септември 2018. Посетено на 13 септември 2018.
  84. „Serie A 2018-2019, il 26 јули negli studi Sky il sorteggio del calendario“. 13 јули 2018.
  85. „Il calendario di Serie A 2018-2019“. 26 јули 2018.
  86. 86,0 86,1 Натпреварот првично бил закажан за 19 август, но бил одложен поради колапсот на мостот Понте Моранди.
  87. „Italian Serie A Scoring Stats - 2018-19“. ESPN.com. Посетено на 27 May 2019.
  88. „Ronaldo MVP in Serie A Awards“. Football Italia. 18 May 2019. Архивирано од изворникот на 2020-06-14. Посетено на 2019-05-30.
  89. „LEGA SERIE A PREMIA I MIGLIORI CALCIATORI DELLA STAGIONE 2018/2019“ (PDF) (италијански). Lega Serie A. 18 May 2019. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-09-25. Посетено на 19 May 2019.

Надворешни врски уреди