Лацио (латински: Latium) — регион во средишна Италија. Се граничи со Тоскана, Умбрија, Абруцо, Марке, Молизе, Кампанија и Тиренското Море. Лацио е познат по неговата историја, уметност, архитектура, религија и култура.

Вија Апија, пат кој го поврзува Стариот Рим со јужните делови на Италија, останува употреблив и денес.
Податотека:Lazio-Bandiera.png
Грбот на Лацио